Intervjui

Tijana Vujović: Biti dobar direktor zapravo znači biti dobro organizovan –

Direktorka kompanijeConfluence Proprety Management

Bila je đak generacije u osnovnoj, vukovac u Petoj beogradskoj gimnaziji i jedan od najboljih studenata na Univerzitetu „Bokoni“ u Milanu.

U 21. godini je postala najmlađi član stručnog tima za procenu rizika ulaganja u nove građevinske projekte u italijanskom predstavništvu svetskog giganta „General Electric“. Karijeru je nastavila u Pragu u sektoru rizika nekretnina, a danas, sa 28 godina, vodi firmu u Beogradu koja upravlja sa više od 250.000 kvadrata.

Već neko vreme ste na poziciji direktora kompanije Confluence Proprety Management. Šta Vam je to donelo u profesionalnom, ali i na ličnom planu u životu?

Upravljanje velikom kompanijom kao što je Confluence Property Management svakako je veliki poslovni izazov, ali i neprocenjivo profesionalno iskustvo. Ovako odgovorna pozicija ostavlja malo vremena za privatan život, ali se trudim da sve izbalansiram i da ništa i nikoga ne zapostavim. Prijatelji i porodica imaju razumevanja i neprocenjiva su mi podrška.

Činjenica je da ste veoma mladi došli na poziciju koja je jako odgovorna. Kako ste se borili sa predrasudama koje donose vaše godine u poslu koji je veoma težak?

Pre dolaska na poziciju direktorke kompanije „Confluence Property Management“, radila sam na veoma odgovornim pozicijama u Pragu i Milanu za GE Real Estate, gde sam bila usmerena na procenu i identifikaciju potencijalnih investicionih mogućnosti u sektoru nekretnina. Iako sam stekla bogato iskustvo, po dolasku u Srbiju i preuzimanjem mesta direktorke, moje godine su donele određenu dozu diskriminacije. Međutim, kada svoj posao obavljate odgovorno, profesionalno i savesno, sve dođe na svoje i gotovo niko vas više ne posmatra kroz prizmu vaših godina, već isključivo na osnovu profesionalnih uspeha.

Tijana Vujovic Intervju PR Portal (2)

„Confluence“ sada upravlja svim MPC objektima – UŠĆE Shopping Center, „Ušće kula“, objektom u Knez Mihailovoj i sa dva „Immo centra“. Osim toga i „Robne kuće Beograd“, Alta centar u Sarajevu i još nekoliko manjih objekata. Upravljate sa preko 270.000 kvadrata. Kako određujete prioritete, ima li ih, i koliki tim vam je potreban za kvalitetno upravljanje poslom?

Biti dobar direktor zapravo znači biti dobro organizovan, a to podrazumeva postavljanje prioriteta. Nekada mislite da je sve podjednako važno, ali upravo su to momenti kada morate da budete odlučni i da pravilno procenite situaciju. Sa druge strane, izuzetno je važno da imate pouzdne i podjednako odgovorne saradnike sa kojima delite iste vrednosti i poslovne vizije. Zato sam veoma ponosna na moj tim koji predano i vredno radi. A kako ni u jednom poslu ne sme biti stagniranja, već neprestano mora da se širi i razvija, verujem da ćemo u narednom periodu uspeti da ostvarimo zacrtane poslovne ciljeve, što će sa sobom potencijalno povući i proširenje tima.

Imate li u planu još neke projekte a koji će doprineti kvalitetu Beograđana, ali možda i stanovnika drugih gradova Srbije, ili regiona?

Delatnost naše kompanije i oblast u kojoj je Confluence vodeći na Balkanu je „property management“ odnosno profesionalno upravljanje nekretninama. To sa sobom nosi i veliku odgovornost koja podrazumeva da, između ostalog, konstantno pred sebe postavljate nove izazove. Sledeći poslovni potez bi trebalo da bude  proširivanje saradnje na novim projektima, kao i proširenje delatnosti na retail parkove. Aktivno planiramo nove aktivnosti naših centara u 2015. godini, što će takođe doprineti kvalitetu života svih građana Srbije.

Tijana Vujovic Intervju PR Portal (1)

Vaš posao obuhvata finansijsku analizu, naplatu potraživanja, izdavanje komercijalnih površina, marketing, PR pravne usluge i tehničko održavanje. Na prvi pogled velika lista, ali i ona ima važnije segmente. Šta je po vama najbitnije za uspešno poslovanje u ne baš tako povoljnoj poslovnoj klimi u Srbiji?

Tržište nekretnina je uvek prvo na udaru svih kriza. Poslovni potezi koje vučemo moraju da budu u skladu sa tim, a pravilna procena rizika je od suštinskog značaja. Ipak, ono što je presudno za svaki uspešan biznis jesu doslednost, profesionalnost i transparentnost u svemu što radite, jer se to prepoznaje u svakom segmentu vašeg rada.

Inostrane kompanije, i pored želje da dođu u Srbiju, konstantno nailaze na prepreke. Kako se vi borite sa njima, i imate li neki savet koji bi mogao da olakša sve procedure?

Svako tržište na kome poslujete ili na koje tek planirate da proširite svoje poslovanje, ima svoje prednosti, ali i niz prepreka sa kojima se susrećete, koje su često vrlo lokalnog karaktera, pa se ne mogu predvideti. To je neminovno, ali ako situaciju preokrenete u svoju korist i prepreku shvatite kao izazov, sve je mnogo lakše.  Zakonska legislativa mora da se poštuje, ne postoji način da izbegnete pravne okvire kako biste ubrzali procedure, a da to pre ili kasnije višestruko ne platite.

SC ‘’Ušće’’ je u vremenu za nama izbio u prvi plan. Sama činjenica koja tome doprinosi je i njegova lokacija. Koje su to pojave koje SC ‘’Ušće’’ čini jednim od najpopularnijih mesta za shopping u Srbiji?

Kada je UŠĆE Shopping Center počeo sa radom, naša poslovna deviza je bila da ga posetioci percipiraju isključivo kao mesto za dobru kupovinu, već kao centar koji nudi celoviti sadržaj. Ono što je UŠĆE SC pozicioniralo kao lidera u segmentu šoping centara jeste to što im pored šopinga nudimo i brojne druge sadržaje. Izuzetno smo ponosni što smo stvorili atmosferu prijatnog mesta za provođenje vremena bilo da ste došli sa porodicom, sami ili sa prijateljima. Nikada ne može da vam bude dosadno, a tome doprinosi i činjenica da se trudimo da stalno obogaćujemo i menjamo sadržaje. Tako smo nedavno renovirali deo sa restoranima koji je uređen tako da se oseća atmosfera pravog doma, a kao i prethodnih godina, sve do polovine januara 2015. godine biće otvoren UŠĆE Čarobni grad. Pored muzičkog dela programa koji je započet nastupom trubača Dejana Petrovića i Big benda a biće nastavljen nastupom popularnog benda Frajle 20. decembra, organizovaćemo i „Sensa grad sreće“ sačinjen od radionica i predavanja na drugom spratu. Za mališane će, tradicionalno, najvažniji događaj biti fotografisanje sa Deda Mrazom koji će ih čekati u svojoj fotelji u glavnom holu UŠĆE Shopping Centra. Tokom celog decembra posetioce Ušća očekuju i tradicionalni praznični popusti i brojne novogodišnje akcije u prodavnicama.

Svakodnevne aktvnosti Confluence-a nisu samo vezane za poslovanje, već i pomoć drugima. Redovno izlazite u susret i trudite se da budete deo humanitarnih akcija, kampanja itd. Koliko je za jednu kompaniju važno da u svom poslovanju ima ravijen CSR i šta vam on donosi?

Tijana Vujovic Intervju PR Portal (3)Odgovornost prema lokalnoj zajednici mora da bude sastavni deo poslovne strategije i inkorporiran u svaki segment poslovanja. Sa druge strane, tu odgovornost ne smete da percepirate kao nešto što je važno za vaš biznis, već kao nešto što se podrazumeva. Društvena odgovornost naše kompanije se ogleda u organizovanju i podržavanju različitih edukativnih i humanitarnih akcija, kao i u brizi o zaštiti životne sredine i zdravlju čoveka. Tako je u maju ove godine UŠĆE Shopping Centar dobio LEED EBOM sertifikat, čime je postao jedan od najvećih LEED sertifikovanih šoping centara ne samo u Evropi, nego i u svetu, i to u sledećih pet segmenata: održivi razvoj, ušteda vode, energetska efikasnost, adekvatno korišćenje resursa i materijala i kvalitet unutrašnjeg prostora. LEED sertifikat je još jedna potvrda da u svakom segmentu vodimo računa o našim posetiocima i njihovim potrebama, željama i navikama.

Ako biste u nekom trenutku menjali posao, gde vidite vašu budućnost?

Vidim još mnogo segmenata u ovom poslu koje bih želela da usavršim, tako da bi verovatno moj izbor bio da ostanem u istoj industriji, jer mislim da je osnova rada znanje i stalno usavršavanje i da to dugoročcno gradi nenarušivi autoritet.

Vaš životni moto je?

I u privatnom i u poslovnom segmentu se vodim devizom da je doslednost najvažnija i da ona osvaja ljude. A kada njoj pridružite prakticnost i fer play odnos, imate dobitnu kombinaciju koja vam obezbeđuje uspeh na svim poljima.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.