Intervjui Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Tijana Dapčević: Srbija i Makedonija su zemlje u kojima sam ostvarila sve svoje snove i više od toga mi nije potrebno

Tijana Dapčević je jedna od najboljih makednosko-srpskih pop pevačica. Diplomirala je na odseku za gudačke instrumente – za violončelo, na Fakultetu za muzičku umetnost u Skoplju 1999. godine. Karijeru je započela kao radio-voditeljka, a profesionalno se bavi i glumom.

Najpoznatiji hitovi ove multitalentovane umetnice su: „Hajde da glumimoˮ, „Nećuˮ, „Negativˮ, „Ona to znaˮ, „Sve je isto, samo nega nemaˮ, „Zemlja mojih snovaˮ… i najnoviji „Resetˮ.

(Fotografija: Tijana Dapčević; Vanja Lisac)

Trenutno snimate nove epizode popularne makednoske TV serije „Prespavˮ, gde tumačite jedan od glavnih likova – Ulu. Možete li nam reći šta nas očekuje u drugoj sezoni ovog sitkoma, to jest koje teme obuhvata, budući da je svaka epizoda ima drugačiji motiv?

Serija „Prespavˮ je, na radost cele ekipe, doživela ogroman uspeh u Makedoniji u toku emitovanja prve sezone. Dobijali smo samo reči hvale od publike, uz komentar da je ova serija nešto drugačije na ovim prostorima i da nam je to svima bilo potrebno.

Malo je reći da uživam radeći je ‒ svi uživamo! Atmosfera na setu je sjajna i nikom ništa ne pada teško, iako snimanja traju i po ceo dan. U drugoj sezoni ćemo nastaviti da obrađujemo aktuelne društvene teme i događaje, na naš način, ali biće tu i mnogo novih momenata – ne bih ništa da otkrivam unapred.

Nedavno ste objavili singl „Resetˮ, koji je veoma brzo postao hit. Šta biste resetovali kod današnjih ljudi?

Da, „Resetˮ je baš brzo našao svoj put do publike i mnogo sam srećna zbog toga. Čim sam čula demo snimak ‒ rasplakala sam se i odmah sam znala da je to – to.

Što se tiče resetovanja, to je svima potrebno u nekom trenutku, taj novi list nam se svima desio bar jednom u životu. Kod drugih bih resetovala sve ono što bi sami kod sebe voleli da promene. Recimo, naviku da trpe stvari i ljude koji im ne prijaju.

Nastup na kom festivalu pamtite kao Vama najdragoceniji?

Svaki nastup mi je bio drag jer se na svakom desilo nešto po čemu ću ga uvek pamtiti, ako da ne znam da li bih mogla da izdvojim samo jedan. „Stepski vukˮ me je upoznao sa publikom na najbolji mogući način, „Negativˮ mi je doneo prvu pobedu, „Sve je isto, samo njega nemaˮ drugu i na svakom festivalu smo se super družili i provodili.

(Fotografija: Tijana Dapčević; Vanja Lisac)

Kako biste opisali svetsku muzičku scenu 21. veka?

Ja obično volim da upotrebim termin „simpatetičnoˮ, jer smo odavno došli do toga da se muzika više gleda nego sluša i da je akcenat na kvantitetu, dok je kvalitet u drugom planu. Uglavnom se prave pesme koje traju koliko i jogurt. Naravno, ima i izuzetaka i ja verujem da za svakoga ko ima šta da ponudi – ima i mesta.

Multitalentovana ste umetnica – za muziku, pevanje, glumu, voditeljstvo, ples… Gde, osim u pevanju, najviše pronalazite sebe?

Na sceni najviše pronalazim sebe. To je moj teren, tu se najbolje osećam i uživam. Muzika je moj životni poziv, ali svi koji me poznaju, znaju i da sam praktično odrasla u pozorištu i da je gluma moja velika strast. Prvi ozbiljan posao koji sam imala u životu bio je posao voditelja, a kao voditeljka sam i počela da radim u Srbiji. Ja bez scene ne mogu, tu se osećam kao kod kuće.

Koliko je bitno da pevači znaju da glume i obratno?

Bitno je onoliko koliko im je to potrebno, a mislim da je potrebnije glumcima da znaju da pevaju, zbog različitih uloga koje dobijaju, nego pevačima da znaju da glume. Na sceni se sve vidi i publika ume sve da oseti, a harizma, sluh i talenat svakako ne mogu da se odglume.

(Fotografija: Tijana Dapčević; Vanja Lisac)

Vaš omiljeni muzički instrument je?

Violončelo. S njim se družim od svoje devete godine i nikada se nisam pokajala zbog toga. Naprotiv, toliko smo se družili da sam poželela da diplomiram na odseku za violončelo, što se i desilo 1999. godine na Muzičkoj akademiji u Skoplju.

Koja je zemlja Vaših snova?

Svaka u kojoj je uvek toplo. Šalim se, kad malo bolje razmisliim, nije uopšte bitna sama zemlja, nego upravo ti snovi. Srbija i Makedonija su zemlje u kojima sam ostvarila sve svoje snove i više od toga mi nije potrebno. Najvažnije mi je da budem sa svojom porodicom, da smo srećni, zdravi i okruženi ljudima koje volimo i koji nam prijaju.

(Fotografija: Tijana Dapčević; Vanja Lisac)

Kako vidite svet kulture i umetnosti za 50 godina?

Optimista sam po tom pitanju i verujem da će doći trenutak kada ćemo da obrnemo pun krug i da će se vratiti vreme kada će kvalitet biti važniji od kvantiteta. U svakom slučaju, kultura ne može umreti, a mi sami biramo da li ćemo biti deo njenog sveta ili ne.

Naš magazin „Adria Dailyˮ obuhvata sve zemlje bivše Jugoslavije. Imate li nešto da poručite našim čitaocima, odnosno Vašoj publici?

Volite se, budite veseli, zdravi, učite, slušajte mamu i tatu (bez obzira na godine), resetujte se kad god vam je to potrebno i nastavite da čitate „Adria Dailyˮ, naravno. Ljubim vas i volim!

Pogledajte spot pesme „Reset”:

(Fotografija: Tijana Dapčević; Vanja Lisac)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.