Emisije Intervjui Kultura Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Tamara Grujić: „Popravljamo kuće i živote“

Tamara Grujić je osoba kojoj se raduju gledaoci kao i članovi porodica čija se kuća sređuje. Obožava tradiciju, istoriju, knjige i pozorište. Voli domaće modne kreatore. Njen život boje muzika i prijatelji. Kada je završila menadžment upisala je četvrtu godinu Akademije Umetnosti u Beogradu, odsek produkcija u umetnosti i medijima. Sa suprugom koji je takođe producent osnovala je firmu. Sa svojom jazavičarkom Milicom ide svuda, pa i na snimanja. Kao mala igrala je u Abraševiću i Krsmancu, pevala u horu. Smatra da ima najbolji posao na svetu. Uživa u stvaranju sreće, kao i menjanju suza u osmehe.

Kako probuditi humanost u svima nama?
Ja se trudim mojom emisijom. Tačnije to je moj lični doprinos za buđenje pravih vrednosti u našem društvu. Imam sreću da se emisija sada emituje na Prvom programu Javnog servisa u udarnom terminu (petak u 21h). Prema rezultatima gledanosti, sa reprizom (subota u 11h) svaku epizodu našeg serijala vidi oko 3 miliona ljudi, plus dijaspora. Nadam se da imamo neki uticaj.

Da li ste u kontaktu sa porodicama kojima ste pomogli?


Jesmo sa porodicama koje smo radili u serijalima “S Tamarom u akciji”. To je sada moj autorski projekat, i moja I suprugova je izvršna produkcija, pa osećam ličnu odgovornost prema njima. Svima je život krenuo na bolje, dobili su novu energiju u životu, to je ono što je meni najvažnije.

Odakle ideja za stvaranja emisije poput (Radne akcije), S Tamarom u Akciji?


Radna akcija je franšiza američke emisije Home Makeover. Dugo je Home Makeover bio jedinstven format, a onda se poslednjih godina pojavilo sve više I više sličnih formata, koa što možete da vidite na kablovskim kanalima, Bezbroj je varijacija. Sređivanje samo kupatila, dvorišta, sređivanje kuća pa prodavanje istih za veći novac….„S Tamarom u akciji” sam osmislila potpuno spontano. I dalje se bavimo renoviranjem domova, samo što prikazujemo i okolinu mesta u kome se mi nalazimo, šta je za njega specifično, pokušavamo da iznenadimo i porodicu nekom informacijom ili lokalitetom iz njihovog okruženja a koji oni nisu znali odnosno posetili. Trudimo se i da naši radovi budu obimniji, zahtevniji, angažujemo lokalnu samoupravu za dodatnu pomoć pri građevinskim radovima, uključujemo i pomoć komšija, želimo da prikažemo timski rad, dobar cilj. Interna šala u ekipi nam je da nam je slogan emisije “popravljamo kuće i živote”.

Čime ste se bavili pre nego što ste počeli da pomažete ljudima?
Radila sam na BK televiziji od 2000-te do 2003-će godine. Prvo sam učila posao u informativnoj redakciji, zatim uređivala kratku informativnu formu Naslovi, zatim sam radila kao novinar ekonomske redakcije i bila jedan od voditelja poslovnih vesti Japi. Na televiziju se vraćam krajem 2010-te kao voditelj Radne akcije na Prvoj televiziji. Snimila sam sa pauzama ukupno 88 epizoda radne akcije. U pauzama sam radila iu redakciji „Tačno 1” kao novinar I voditelj. , Radila sam I rubriku Tačno po receptu, bilo je preko 200 kratkih reportaža, vodila kviz sa Draganom Ilićem „Toga se niko nije setio”, nažalost samo 24 epizode…..Na Javnom servisu smo u prvom serijalu na severu Kosova snimili 12 epizoda, sada na jugu Srbije snimamo 16.To je moj TV staž.

Koji faktori utiču na to da narod u Srbiji “gleda samo svoja posla“? Da li humanost može da spase našu državu?


Koliko god nekreativno zvučalo, duboko verujem da samo humanost, empatija, dobro kućno vaspitanje i obrazovanje može da nas spase.

Pošto ste suprotnost konformističkog ponašanja, da li imate savet kako se uzdići iznad takvih normi?
Mislim da se previse bavimo tuđim životima, gotovo da živimo tuđe živote. Svet se promenio digitalnom revolucijom, Internet i socijalne mreže su, bojim se, više nanele štete nego koristi čovečanstvu. Mladi imaju pogrešne idole, tv program je katastrofalan. Stariji ljudi od 20 godina se retko bave sportom, ne ide se mnogo u prirodu, ne putujemo po svojoj zemlji, ne poznajemo je. E pa to može da se promeni ukoliko se radi sve suprotno. Dakle, koristiti Internet umereno i za korisne potrebe, baviti se sportom, odlaskom u prirodu, putovanjima, raditi na sebi, raditi na ličnom usavršavanju, provoditi vreme sa prijateliima……čuvati svoj mikrosvet i čuvati se negativnih misli i ponašanja.

Vraćate osmeh na lica osobama koji se godinama nisu smejale, kako se osećate kada vidite suze radosnice kroz osmeh osoba kojima ste pomogli?
MIslim da radim jedan od najlepših poslova na svetu. Volim da pomažem drugima. Kad radite dobru stvar kreirate dobru energiju koja vas svakodnevno okružuje. Puno se smejemo, veselimo, radujemo zajedno sa ljudima kojima pomažemo. Neopisiv osećaj, veoma intezivan, pomešana radost i stres jer svake nedelje imamo određene probleme koje u najkraćem mogućem roku treba rešiti. 16 nedelja radimo u kontinuitetu, dakle svake nedelje jedna porodica dobija novi dom.

Da li učestvujete u odabiru porodice kojoj ćete pomoći i koliko je teško odabrati onu „pravu“ među toliko kojima je potrebna pomoć?


Ne. Naš “kasting” je veoma zahtevan, traje mesecima. U njemu učestuju i centri za socijalni rad, istručni saradnici, narodne kuhinje u Srbiji, građevinski preduzimači, arhitekta, reditelji. Treba odabrati porodicu čiju kuću pre svega možemo da sredimo za 5 radnih dana, a da s druge strane nađa pomoć njima zaista menja život, a ne da žive isto samo u boljim uslovima, ako me razumete. Ja apsolutno verujem ljudima sa kojima radim, i učestvujem samo u finalnom odabiru porodica.

Ipak se neko setio da uradi nešto za ljude, ali kakva je Vaša ideja o pomaganju životinjama koje žive u lošim uslovima?
Veliki sam ljubitelj životinja i užasno me pogađaju slike i video klipovi na društvenim mrežama koji se tiču te tematike. U svojim emisijama se trudim da pokažemo i odnos naše produkcije prema životinjama. Kada su bile poplave u Srbiji 2014-te godine posetili smo prihvatilište u Draževcu, udomili jednog psa. U serijalima “S Tamarom u akciji” svim porodicama koje su imale životinje smo sređivali štale,ili kupovali kućice za pse. Mislim da je vrlo važno da se pomaže napuštenim životinajma ili onima koje su rođene na ulici…. Volela bih da mogu da se konačno u našoj zemlji donesu Zakoni poput onih u Norveškoj koji su doveli do masovnog udomljavanja I brizi celokupnog društva prema stvorenjima koji ulepšavaju ljudski život.Šta je sreća iz Vašeg ugla gledanja?

Kad imate ljubavi u životu. Prave ljubavi. Od roditelja, prijatelja, partnera.

Šta ste u skorije vreme uradili nešto prvi put?
Vozila sam se motornim zmajem prvi put u životu pre neku nedelju. Raznim prevoznim sredstvima sam se vozila do sada, toplovazdušnim balonom, cesnom, paraglajderom, helikopterom…..ali motorni zmaj mi je najtraumatičnije iskustvo do sada. Imala sam priliku da se vozim snimajući jednu od epizoda u ovom drugom serijalu, bili smo u Vlasotincu.

Jug Srbije je velika teritorija, samim tim zaslužuje dve polu sezone. Očekujemo još 14 epizoda.

Izvor slika- S Tamarom u akciji

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.