Intervjui Srbija

Svjetlana Knežević: „Grlom u jagode” je nešto najlepše što sam u životu radila

Svjetlana Knežević je jedna od najboljih srpskih balerina i glumica. Završila je glumu u Dramskom studiju u Sarajevu, kao i čuveni Baletski studio u Lenjingradu. Odigrala je brojne pozorišne, filmske i televizijske uloge.

(Fotografija: Svjetlana Knežević, 2017; „Fejsbuk)

Završili ste baletsku školu i profesionalno se bavili baletom nekoliko godina. Kada ste otkrili svoj talenat?

U vreme mog detinjstva postojala su divna mesta gde ste mogli odvesti svoje dete da otkrije da li ima talenta za nešto. U mom slučaju, to je bilo divno Pionirsko pozorište – bila je to ljubav na prvi pogled koju sam spoznala u mojoj sedmoj godini! Zatim, sledi Baletski studio, pa školovanje u Učilištu „Agripine Vaganove” u Lenjingradu i angažman u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Pored balerine, Vi ste i glumica. Završili ste Dramski studio koji je preteča današnjih akademija. Kako ste zavoleli glumu?

Pozorište je velika kuća sa ukućanima raznih zanimanja. Tako sam ja dobila ponude za neke dramske predstave i to se pokazalo dobro. Upisujem Dramski studio i jedno vreme radim dva posla, a onda se opredeljujem za glumu jer mi se činilo da ću se tu bolje ostvariti.

Jedna od Vaših najpoznatijih uloga je Svetlana u kultnoj televizijskoj seriji „Grlom u jagode”. Čega se najbolje sećate sa snimanja te serije?

„Grlom u jagode” je nešto najlepše što sam u životu radila. Svega se sa radošću sećam, i snimanja i druženja. Čini mi se kao da smo znali da radimo na veoma važnom projektu, a to je vreme i pokazalo. Ovo je serija za sva vremena!

(Fotografija: Svjetlana Knežević – film „Svadba”, 1973; „Fejsbuk)

Bili ste stalna članica ansambla Pozorišta na Terazijama. Koja predstava Vam je ostala kao posebno draga?

Izdvojila bih „Kavijar i sočivo” i „Golje”. Ima ih još, ali sam se u ovim predstavama najkomotnije osećala.

Jeste li Vi birali uloge ili su uloge birale Vas?

Ne, nikad nisam birala uloge. To je privilegija izuzetnih!

Pozorište, film, radio ili televizija?

Uvek pozorište! To je posebna magija! To čudesno osećanje dok ste na sceni, od kog ti skoči adrenalin, ni sa čim ne može da se poredi. Sada tu lepotu osećam gledajući predstave mojih dragih kolega.

Kako vidite pozorišnu i filmsku scenu za 50 godina?

Pozoriše će uvek zavisiti od dobrih glumaca, reditelja, dok će tehničke mogućnosti biti, verovatno, bolje. Međutim, u tu čaroliju mogu da nas odvedu samo daroviti ljudi. A film – ko zna koliko će se tu dogurati u animaciji, pa glumci, možda, neće ni biti potrebni! Ahaha!

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.