Intervjui Srbija

Suzana Petričević: Volim sve osim glumatanja

Suzana Petričević je jedna od najboljih i najpoznatijih srpskih glumica. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu 1982. godine, u klasi Miroslava – Minje Dedića. Sa njom u klasi bili su: Andreja Maričić, Branimir Brstina, Olivera Ježina, Sonja Savić, Svetislav „Bule” Goncić, Zoran Cvijanović, Žarko Laušević

Dobitnica je brojnih značajnih nagrada i priznanja. Pored glume, bavi se i pevanjem.

(Fotografija: Suzana Petričević; „Vikimedija)

Koliko je teže odigrati monodramu za razliku od klasične predstave?

Zahtevnije je igrati monodramu jer ste sami na sceni, nemate partnera kao u klasičnim predstvama. Bitno je da imate interakciju sa publikom, tada sve krene svojim tokom.

Volite li više da igrate u dramama ili komedijama?

Ja sam komičarka. Žanrovski volim komediju mentaliteta sa jakim elementima melodrame. Kao što kažu: „Komedija je kraljica pozorišta!”

Da li birate komade gledajući samo ime autora?

Ne, važno mi je da igram u komadima u kojima se osećam prijatno, koji su misaoni i predstavljaju za mene izazov, odnosno komadi u kojima ljudi mogu da se prepoznaju. Volim sve osim glumatanja!

(Fotografija: Suzana Petričević, 2014; „Fejsbuk)

Imate li omiljenog dramskog pisca?

Dragi su mi mnogi dramski pisci, počev od Bertolta Brehta i Tenesija Vilijamsa, preko Branislava Nušića do Stevana Koprivice.

Sa Vašom koleginicom Danijelom – Nelom Mihailović igrate u hit duodrami „Plastika”. Koliko je današnji svet postao plastičan?

Postao je i spolja i iznutra previše plastičan i prozaičan! Sve je na prodaju, dobilo je neku svoju cenu! Oni glavni te unakaze, izgladne i osiromaše ili pak naprave bure od tebe, oduzmu ti sve vreme, pa zatim ideš da platiš lajf kouča kako bi te naučio da ponovo živiš. Sve se vrti u krug… mi tu ne možemo da utičemo.

Kada biste glumu morali da definišete rečju, koja bi to reč bila?

Ljubav.

(Fotografija: Suzana Petričević, 2013; „Fejsbuk)

Koju muziku često slušate?

Obožavam da slušam pesme irske pevačice i glumice Enje, čija me muzika opušta i dopušta da se moj sled misli koncentriše. Takođe, volim da slušam i pesme Šade, Branimira – Džonija Štulića, „YU grupe”… to jest sve ono gde ima emocija.

Kako vidite pozorišnu i filmsku scenu za 50 godina?

Vidim je hologramski, zato što je mladim ljudima oduzeto pravo na maštu! Sve se negde virtualno materijalizuje, iako to nije prava materijalizacija. Ne znam koliko će postojati potreba za živim glumcima. Međutim, potreba za umetnošću će uvek ostati. Ako ima ideju i poruku, i delo snimljeno mobilnim telefonom može biti vrhunska umetnost!

Mislim da će postojati mali kvart istomišljenika u kojima će postojati kvartna pozorišta.

(Fotografija: Suzana Petričević; Milutin – Bata Karadžić)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.