Intervjui Srbija

Stefan Mihajlovski: Takmičim se isključivo sa samim sobom

Stefan Mihajlovski je mladi, talentovani srpski TV voditelj, kolumnista, komnikolog, spisatelj i aktivista za ljudska prava. Diplomirao je komunikologiju na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta „Singidunum” u Beogradu 2019. godine. Uspešno je realizovao nekoliko autorskih televizijskih projekata različitog formata.

Autor je knjiga „Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti”, koja je nastala po uzoru na njegovu istoimenu kolumnu i TV emisiju, i „Ispod grla”.

Nakon dve objavljene knjige „Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti” i „Ispod grla”, kako sada gledate na književnost?

Kao na potrebu. Dakle, isto kao i pre objavljivanja knjiga.

Naučio sam tečno da čitam sa četiri godine. Sećam se da sam još tada posmatrao mamu kako čita i poželeo da radim isto. Odtad knjiga ima važno mesto u mom životu.

Stvaranje književnosti započeo sam kroz psihoterapiju. Tada su kod mene bili aktuelni česti katarzični momenti. Interesantno je da ne osećam umor dok pišem roman ili kratku priču. Vuče me, hoću još, dok god ne osetim da sam bolje. Zadovoljan sam što ne pišem svakog dana, ne jurim očekivane rokove. Jednostavno, ima dana kada iz mene ne izlazi ništa, a onda za noć napišem nekoliko poglavlja. I dalje sam jako srećan što finansijski deo nije primarni razlog zbog kojeg se posvećujem književnosti.

Kakvo je Vaše mišljenje o aktuelnoj polemici koju vode zbog 66. „NIN-ove nagrade” za najbolji roman godine?

Mislim da o ovome dosta govori to što svoj roman nisam ni prijavio na konkurs za ovu književnu nagradu. Dao sam tihi otpor celoj toj priči i pre nego što je nastala žustra polemika koju danima vode.

 

Na licu današnjice odmah bi trebalo da promenimo?

Sve ono što smeta licu da izgradi ličnost.

Šta neprestano stoji ispod grla, a nemamo hrabrosti to da priznamo?

Ne znam za vas, ali ono što je meni stajalo možete da pročitate na sto pedeset strana mog istoimenog romana.

Ove godine obeležavate sedam godina karijere. Koliko su se svetska i domaća medijska scena promenile za ovaj period?

Mnogo. Prešli smo sa analognog na digitalno gledanje – televizija na kojoj sam tada radio bila je prva koja je izvela tu istorijsku promenu na nivou lokalnih emitera. Vreme je zaista uzbudljivo, trendovi se smenjuju.

Kada sam počeo da radim, pre sedam godina, prosečan gledalac nije mogao ni da zamsili da će rijalti-šou biti zamenjen serijama domaće produkcije, i to na top-listama gledanosti. A kolege verovatno nisu mogle da zamisle da će toliko novca biti uloženo u domaći program, odnosno da ćemo imati na desetine premijernih serija po sezoni.

I na svetskom nivou je slična situacija: serije su nadjačale filmove. Platforme poput „Netfliksa” su odnele pobedu. Danas više nije reč o programskim šemama, već o personalizovanom TV prijemniku koji emituje samo ono što mi želimo, za sumu koju platimo. Čini se da smo napredovali u tom smislu.

Da li Vas kod ljudi više nervira lukavost ili dvoličnost?

Ne vidim lukavost kao nužno lošu.

Imate li poslovne planove za naredni period?

U fazi pisanja su dva scenarija i novi roman, a voleo bih da se vratim i na televiziju nakon tri godine…

Bitno mi je da ne cenzurišem sebe u književnosti. Ljubomorno čuvam svoj stil izražavanja. Bilo bi i glupo to raditi nakon toliko cenzure koju sam dosad doživeo. Takmičim se isključivo sa samim sobom.

(Fotografija: Stefan Mihajlovski, Beograd, 2020; © „Instagram”, © Natalija Živković)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.