Intervjui Srbija

Stefan M. Mladenović: Ono što mene čini srećnim je rad na projektima koji su, na neki način, eksperiment

Stefan M. Mladenović je mlad, talentovan srpski glumac. Završio je master studije glume na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini 2015. godine, u klasi Jovice Pavića. Autor je nekoliko filmskih i serijskih projekata snimanih na španskom jeziku.

(Fotografija: Stefan M. Mladenović, 2016)

Autor ste veb mini-serije „Diktafon ubice”, snimane na španskom jeziku. U kojim zemljama je dostupna i možemo li uskoro da očekujemo nove epizode?

Serija je snimljena 2014. godine, po tekstu španskog pisca Huana Hosea Eskribana Santjaga. Snimana je digitalnim foto-aparatom i uspela je da nađe svoj put do čitalaca novele po kojoj je rađena. Iste godine, serija je imala premijeru na svom zvaničnom Jutjub kanalu, gde se mogu pogledati sve epizode sa srpskim ili engleskim prevodom. Takođe, verziju kratkometražnog filma „Diktafon jednog ubice” možete da pogledate i na španskom sajtu.

Zbog velikog interesovanja za novelu, nakon ekranizacije, pisac je napisao nastavak, tako da ima materijala za nove epizode. Razmišljao sam o nastavku, ali pitanje je da li će se desiti…

Nedavno ste snimili film „Želim da ti kažem”. Koja je njegova glavna tema i kada možemo da očekujemo premijeru?

Kratkometražni film „Quiero decirte” je, takođe, snimljen na španskom jeziku, čija je glavna tema sreća. Smatram da je na kraju dana, zapravo, najbitnije biti srećan! Ono što mene čini srećnim je rad na projektima koji su, na neki način, eksperiment.

Ova priča je univerzalna, iako je problem sa kojim se Alehandro – lik koji tumačim, suočava neshvatljiv i neprihvatljiv od strane društva. Želeo sam da baš kroz takav problem, a ujedno i strah, ljudima približim svet osobe koja se bori za svoje parče sreće.

Film je prijavljen na nekoliko internacionalnih festivala i nadamo se da će biti deo neke od zvaničnih selekcija, te bi samim time imao i svetsku premijeru. Specijalna projekcija filma biće uskoro prikazana u Beogradu.

(Fotografija: Stefan M. Mladenović; Bojan Kontrec)

Šta Vas je privuklo španskoj kinematografiji?

Pre svega španski jezik, a zatim film „Panov lavirint”, koji je u meni probudio neopisivu strast ka španskoj kinematografiji. Takođe, tu su i čuveni reditelj Pedro Almodovar, glumica Belen Rueda i genije španskog trilera Oriol Paulo. Mada, ima dosta reditelja i glumaca zbog kojih vredi gledati španski film.

Ostvarili ste kontakt sa čuvenom meksičkom glumicom Barbarom Mori. Jeste li se, možda, dogovorili za neku saradnju?

Kontakt sa Barbarom Mori meni predstavlja najveću čast jer sam glumu zavoleo uz nju. Dobio sam divne i korisne savete! Moja najveća želja je da zaigram sa njom na filmu, tako da se konstantno trudim da dođe do te saradnje.

Kakvo mišljenje imate o meksičkim serijama? Da li biste prihvatili ponudu da zaigrate u nekoj od telenovela?

Za svoj tečni govor španskog jezika mogu samo njima i da zahvalim. Kada bi došlo do bilo kakvog angažmana u nekoj od telenovela, verujem da bih stekao ogromno iskustvo.

(Fotografija: Stefan M. Mladenović; Bojan Kontrec)

Igrate u nekoliko pozorišnih predstava u Beogradu i Nišu. Koju ulogu biste izdvojili kao najdražu?

Svaka mi je draga na svoj način, ali izdvojiću one iz kojih sam dosta naučio: monodrama „Naivan. Super”, diplomska predstava „Porodične priče” i predstava neverbalnog karaktera „Reči prave predstave” (u režiji Zijaha A. Sokolovića).

Pripremati li neki novi projekat?

Trenutno pišem scenario za novi kratkometražni film, a u pripremi je i scenario za dugometražni igrani film „302”, koji piše dramaturškinja Nina Džuver.

Kako vidite svet kulture i umetnosti za 50 godina?

Kao duševnu hranu koju će samo odabrani moći sebi da priušte.

(Fotografija: Stefan M. Mladenović; Bojan Kontrec)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.