Intervjui

StandBy bend: Potrebna su velika odricanja i velika ulaganja

Jedan od najpopularnijih beogradskih mladih bendova StandBy skoro je izdao svoj prvi singl. Dobili su mnoge pozitivne kritike u susednim državama, na radio-stanicama, kao i kod svoje publike. 

Kada i kako je nastao StandBy bend, kakvi su bili počeci vašeg benda?

Miloš: Na samom početku uopšte nije bilo jednostavno. Dani i dani vežbanja, takođe i otkazivanja svirki. Potrebno je dosta vremena da se dođe do faze da ti neko uopšte da priliku da se pokažeš. Beograd funkcioniše po pravilu, provereno-sigurno. Kada se par puta pokažeš, imaš solidne šanse da nastaviš da težiš za svojim snom.

StandBy Band je nastao 2010. godine u Valjevu, u pop/rok varijanti. Do sastava, u kom trenutno nastupa, bend je doživeo više promena članova. Prvi sastav benda činila je ”ekipa iz kraja”. Zbog nekih, malo drugačijih životnih poziva pojedinih članova benda, 2012. godine, bend se raspada. Posle pauze od godinu dana, bubnjar Miloš i pevač Boris, odlučuju da ponovo sklope ekipu i počnu da sviraju u Beogradu, u kome tada studiraju, odnosno rade i, gde su im mogućnosti za profesionalnim napredovanjem daleko veće. Od polovine 2013. godine, pa do sada, bend radi u neizmenjenom sastavu.

StandBy band
StandBy band

Trenutni sastav StandBy benda, pored bubnjara Miloša Markovića i pevača Borisa Načića, čine:
Stevan Milinović – gitara, Aleksandar Kostić – klavijature i Đorđe Spajić – bas gitara. 

Po čemu se razlikujete od ostalih bendova?

Boris: – Ne mogu da tvrdim da se tehnički razlikujemo od drugih bendova koji su trenutno u sličnoj fazi kao mi jer, bilo bi malo pretenciozno sa moje strane. To bih morao prepustiti drugim ljudima, publici. Ono po čemu se možda razlikujemo od drugih bendova je po, čini mi se, većoj želji za uspehom i iskrenošću.

S obzirom da se mnogi domaći, odnosno svetski bendovi raspadaju i da pevači istih kreću u solo karijeru, da li bi i ti uradio isto?

Boris: – Mislim da ne! Nikad ne reci nikad, ali moja razmišljanja i svi moji planovi su usmereni na bend. Drugačija je energija i atmosfera kada se zajedno radi, zajedno bori, i zajedno pokušava da ostvari svoj san pet ljudi, koji su pritom vrlo skladni i slični, kako u privatnom životu, tako i na poslovnom planu.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Miloš: – Za sada smo fokusirani na promociju našeg prvog singla Nedostaješ, kako putem radio stanica i televizijskih emisija, tako i kroz svirke. Što se budućnosti tiče, u planu je svakako još pesama, za koje ćemo, takođe, uraditi spotove, jer smatramo da jedno bez drugog ne ide.

Na samom ste pragu estrade, koliko je teško doći i kako vi gledate na današnju estradu?

Miloš: – To ćemo vam reći kada dođemo do estrade! (smeh). Ono što mogu da kažem jeste da su potrebna velika odricanja, velika ulaganja… Jako je važno odabrati prave saradnike. To je možda i ključna stvar u karijeri jednog benda. Što se tiče pesama, mislim da tu treba prepustiti da te srce vodi i ne bi trebalo da bude problema. Takođe, mislim da je važno da se jedan bend fokusira više na autorski rad i da je to pravi put, mada ne bismo bežali ni od dobrih, ponuđenih pesama naših saradnika. Današnja estrada je vrlo šarenolika, i ne bih baš previše komentarisao o istoj.

Važite za jedan od najpopularnijih mladih bendova u Beogradu, svirali ste po mnogim splavovima, klubovima, kafanama, i to sa kompletnim sastavom, da li je to lako ili ipak nije održati pun sastav na svim mestima?

Boris: – To je samo stvar ličnog interesa onog koji pogađa svirku. Dosta je lokala gde će vam gazda ponuditi istu cifru za bend od tri ili od pet članova. Mi se uvek držimo zajedno jer, prvenstveno ovo radimo iz ljubavi, a novac dolazi kao zasluga za uložen trud i rad.

Sa kim biste voleli da sarađujete i da li imate u planu uskoro neku saradnju sa vašim kolegama sa estrade?

Miloš: – Postoje razni bendovi i pevači sa kojima bismo voleli da sarađujemo. U planu, svakako imamo, a da li ćemo ostvariti ostaje nam da vidimo.

Vaš prvi singl je dobio mnoge pozitivne kritike kod publike, u medijima i radio-stanicama, kakva su vaša očekivanja i ko vam je najviše pomogao u karijeri, pesmi i spotu?

Boris: – Naša očekivanja nisu prevelika. Želimo da pesma dođe do što većeg dela publike. Naravno, želimo da im se svidi. Pesmu je radio bubnjar benda Miloš Marković, što nam je bila dosta olakšavajuća okolnost u odnosu na bendove koji kupuju pesme. Kao mladom, novom bendu, zaista su nam razni ljudi izlazili u susret, a najviše naši saradnici na pesmi i spotu.

Pesmu Nedostaješ napisao je Miloš Marković, za koju je uradio i muziku; aranžman je radio Nikola Jašović, ženski prateći vokal peva Ivana Selakov, dok je spot radio TropicalTeam. 

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.