Intervjui Srbija

Srpski umetnik crtanjem osvaja svet!

Aleksandar Ilić (20) iz Loznice svoju popularnost je stekao preko društvenih mreža – crtanjem! 

Naime, Aleksandrovi radovi su toliko realistični i neverovatni da mnogi sumnjaju u njegov rad, ali Iliću takve kritike ne smetaju, već se isključivo obazire na kritike, odnosno pohvale mnogih svetskih zvezda poput Šakire, Pink, Aleksandre Stan i mnogih drugih, što mu i te kako imponuje.

Koliko godina si imao kada si prvi put plaćen za svoj talenat?

– Prvi put sam plaćen za svoju umetnost pre dve godine kada sam krenuo da crtam po narudžbini. Tada sam imao 18. godina. Cena je bila mnogo manja jer sam tek započinjao ovaj posao.

Aleksandar crta dnevno sedam do osam sati. Nekada i više. Ali, kako kaže, provedeno vreme u crtanju je podeljeno na ceo dan kako bi odmarao oči.

Prva poznata  ličnost koja je prepoznala tvoj talenat?

– Prva ličnost koja je primetila moj rad je Emina Jahović. Zvuči malo čudno jer su moji portreti uglavnom strane ličnosti. To je bilo u decembru 2013. godine. Čak je moj rad objavila na svojoj zvaničnoj fejsbuk stranici. Uspeo sam da joj pošaljem crtež i sada je kod nje. Osim Emine Jahović moj portret poseduje i holivudska glumica Alisa Milano. Ona mi se prvo dvaput zahvalila na tviteru. Prvi put kada sam postavio deo crteža i drugi put kada sam završio. Sasvim slučajno sam u komentar napisao da bih voleo da joj pošaljem sliku ako je to moguće, i posle nekoliko sekundi dobio sam poruku od nje sa adresom. Bio sam mnogo iznenađen a i srećan.

Mnoge poznate ličnosti oduševljene su tvojim talentom?

– Moje radove su uspeli da vide i Šakira, koja je podelila crtež na sve tri društvene mreže, pevačica Pink koja je takođe podelila na svojoj fejsbuk stranici, Alexandra Stan, Inna, Antonia, Rose McGowan, Cara Delevingne, Martin Garrix. Mnogo mi je drago kada dobijem pohvalu od velikih svetskih poznatih ličnosti, to mi daje još veću motivaciju da napredujem.

Aleksandar od pribora koristi grafitne olovke, tehničke olovke, belu hemijsku, gumice, tufere, papirne maramice, i razne vrste četkica. Takođe nije išao ni u jednu školu na učenje, odnosno na usavršavanje, već je samouk.

Koji crtež si vremenski najduže radio?

– Najduže vremenski rađen crtež je definitivno crtež Šakire. Nju sam radio otprilike 150 sati, možda i 200. Sve je moguće. Kada sam birao sliku, nisam hteo da bude jednostavna. Hteo sam da idem korak dalje. Možda se na slici crteža ne vidi toliko ali ima previše detalja. Što je duže gledaš uživo, sve više detalja primećuješ. Može se reći da mi je to omiljeni crtež.

Kojim radom si samog sebe oduševio?

– Ja mislim da je crtež Džonija Depa oduševio sve kao i mene samog. Nisam stvarno verovao da će tako ispasti. On je rađen u negativ tehnici koju sam otkrio pre dve godine. Mnogo je zanimljiva!

Da li ti je nekad teško da crtaš porudzbine i, da li tvoje raspoloženje može da utiče na kvalitet crteža?

– Nije mi teško da crtam porudžbine, ali desi se momenat kada dobijem sliku mnogo lošeg kvaliteta, mutnu, i onda ne možeš da uradiš portret kao i obično. On bude malo lošiji ali to nije do mene. A ovako mi nije teško. Baš uživam dok crtam. I crtanje mnogo opušta, to mogu stvarno da potvrdim, a verujem da i većina ljudi zna za to.

Da li može da se živi od umetnosti u Srbiji?

– Od crtanja može da se živi u Srbiji, ali se umetnost ne ceni toliko kao u inostranstvu. Strancima nikada nije skupo a i znaju da cene svaku vrstu umetnosti. Dok je sa našim ljudima drugačije.

Da li razmišljaš o izložbi tvojih crteža?

– O izložbi razmišljam ali mislim da treba da skupim malo više radova jer ne mogu to uraditi sa samo 10 slika, pogotovo ako je samostalna. Tako da ne žurim. Želim da izložim kvalitetne radove.

Zbog nerealnošću tvojih radova, da li postoje osobe koje su sumnjale u autentičnost istih? 
– Kao u skoro svakom poslu, postoje osobe koje su skeptične dok ne vide neki proces unazad. Dešavalo mi se par puta da dobijem komentare da to nisu moju crteži, da je to rađeno u Photoshop-u, ali oni uvek mogu da vide sve moje radove od 2009. godine do danas. Onda će im biti jasno da je sve moguće ako si uporan i imaš neku motivaciju.
Šta je tvoj životni san?
– San mi je da odem u neku drugu državu, da možda otvorim neki studio. Ali uglavnom sve je vezano za umetnost. Mislim da sam već davno izabrao posao kojim ću se baviti. U stvari nisam ga baš sam izabrao. Od Boga sam dobio ovaj talenat koji sada izgrađujem.
Da li planiraš da se baciš u tattoo umetničke vode? 
– Već duže vreme mi je to u mislima ali ne želim odmah da pređem u te vode. I kada bih prešao naravno da bih nastavio i sa crtanjem. A mnogo tattoo umetnika me je pitalo zašto ne počnem da tetoviram… ima vremena.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.