Intervjui Srbija

Sergej Ćetković: Svaki put zahavlim Bogu što se bavim najljepšim poslom na svijetu

Sergej Ćetković je jedan od najpoznatijih i najboljih crnogorskih kantautora. Solo karijeru je započeo 1998. godine i dosad je objavio sedam studijskih albuma, kao i mnoge singlove, koji su postigli ogroman uspeh.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za humanitarni rad i ostvarenja na polju zabavne muzike.

(Fotografija: Sergej Ćetković, 2017; ©Sergej Ćetković)

Kakav je osećaj stati pred publikom po ko zna koji put, ali nakon dve decenije uspešne karijere?

Osjećaj je fenomenalan! Svaki put zahavlim Bogu što se bavim najljepšim poslom na svijetu ‒ poslom koji volim i koji me ispunjava.

Ono što nedostaje današnoj domaćoj, odnosno balkanskoj muzičkoj sceni, a ima je svetska i obratno, jeste?

Ako govorimo o glamuru, profesionalizmu i mašineriji koja vlada na Zapadu, mislim da postoje velike razlike i nije za poređenje. U muzičkom smislu, naša scena je bogata i melodična, veoma raznolika i prilagođena prostoru na kojem živimo.

(Fotografija: Sergej Ćetković, 2017; ©Želimir Križov)

Za koju pesmu smatrate da je Vaš dosadašnji najveći hit/Vaš lični pečat?

Kao i većina mojih kolega, i ja imam svoju ličnu kartu, a to je pjesma „Pogledi u tami”.

To je pjesma koja je pokrenula i promijenila moju muzičku karijeru i uljepšala mnoga vjenčanja i lijepe trenutke moje publike.

Svirate li neki instrument?

Sviram klavir od svoje sedme godine. Kako vrijeme prolazi, imam sve veću želju da naučim da sviram saksofon ili violončelo, samo čekam povoljan trenutak i dovoljno slobodnog vremena.

(Fotografija: Sergej Ćetković, 2017; ©Želimir Križov)

Autor ste prve srpske animirane serije „Lola i Mila”, u kojoj ste glas pozajmili medvedu Miši. Da li je teže kreirati za decu ili pak za odrasle, ko je zahtevniji? Kako ste se snašli sa sinhronizacijom, s obzirom na to da se glumom ne bavite profesionalno?

Ja sam dijete crtanog filma, pa sam uživao glumeći medveda Mišu i još neke likove, koji će se pojavljivati u narednim epizodama.

Za mene je ovo bio veliki izazov i srećan sam što sam dobio priliku da uradim nešto tako lijepo, poput crtanog filma, kako za svoju djecu, tako i za svu ostalu, kojoj su „Lola i Mila” za kratko vrijeme postale omiljeni crtani.

Iako je jako kreativno i konstantno otvara neke nove vidike, doza odgovornosti je mnogo veća jer govorimo o dječjem programu i sve mora biti dobro osmišljeno, podređeno njihovom uzrastu, edukativno i poučno.

(Fotografija: Sergej Ćetković, 2017; ©Sergej Ćetković)

Nina Simon ili Areta Frenklin?

Nažalost, velika Areta Frenklin nas je napustila prije neki dan, pa bih ovaj put moj glas dao njenom bogatom opusu.

Pripremate li neku novu pesmu ili album? Kada možemo da očekujemo premijeru, odnosno izdavanje?

Ja stalno nešto radim i pripremam puno toga za naredni period. Biće još singlova i dueta sa mojim kolegama iz regiona, uskoro. A ovih dana je aktuelna nova pjesma i video-spot „Ako te zaboravim”.

Kako vidite svet muzike za 50 godina?

Ekspanzijom internet i društvenih mreža, nikada nije bilo više muzike nego li danas. Mnogo dobrih autora, instrumentalista, pjevača… Mislim da će, kao i u svemu, za 50 godina krenuti reciklaža svega onoga što se slušalo ranije.

Šta biste poručili našim čitaocima?

Čitajte dobre knjige, slušajte dobru muziku, čuvajte prirodu, mijenjajte i činite svijet boljim mjestom za život.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.