Intervjui Srbija

Seka Sablić: Tanka je granica između komedije i drame

Jelisaveta ‒ Seka Sablić je diva srpskog glumišta. Diplomirala je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1964. godine, u klasi Mate Mloševića, kao student generacije. Sa njom je studirao i Dragan „Gaga” Nikolić.

Jedna je od osnivača Omladinskog pozorišta „Dadov”. Proglašena je za „kraljicu komedije”, a njenu karijeru, pored mnogih uspešnih filmskih, televizijskih i pozorišnih uloga, zasigurno je obeležila psiholog Vera Milićević.

Dobitnica je brojnih domaćih i inostranih nagrada i priznanja.

(Fotografija: Jelisaveta ‒ Seka Sablić, 2016; „Hello!” magazin)

Proglašeni ste „kraljicom komedije” na našim prostorima. Iako mnogi smatraju da je veoma jednostavno odigrati komediju, možete li nam reći koliko je zapravo teško izgraditi neku komičnu ulogu, odnosno stvoriti komičnu scenu?

Nije teško igrati komediju. Prosto, to je lakši posao ako ste duhoviti, to jest ‒ ako ste komičar, kako se kaže.

Da li u glumi pronalazite svoju relaksaciju ili izvor pozitivne energije?

Gluma, kao i mnogi poslovi za koje imate naklonost i strasti, skoro da ne pripadaju zanimanju. Gluma je gotovo sve za glumca.

Naravno, na prvom mestu je biti čovek, kako kaže Marina Cvetajeva: „Biti čovek je važnije zato što je potrebnije”.

U jednom od deset najboljih sitkoma na svetu „Ljubav, navika, panika” odigrali ste, pored brojnih ostalih, jednu od Vaših najupečatljivijih uloga ‒ psihologa Veru Milićević. Na koji način je Vera osvojila Vas i Vi nju?

Volim tu seriju. Ponosna sam na nju jer me je ona dosta obeležila. Odličan Sloba Šuljagić, dobri tekstovi Nebojše Romčevića i drugi, kao i sjajna ekipa glumaca.

Vera mi je bliska, poznajem je, i sama imam nešto od nje. Stvarno je smešna, jer je ubeđena u svojim glupostima.

(Fotografija: Jelisaveta ‒ Seka Sablić, 2016; „Hello!” magazin)

Postoji li neka uloga koju niste odigrali a da ste to želeli ili želite?

Vervatno da postoji. Kad je dobijem i odigram, ja to znam, kao što je, na primer, gospođa Frola u predstavi „Tako je (ako vam se tako čini)”, koju trenutno igram u JDP-u. Da je nisam dobila i odigrala, ne bih znala da sam je želela.

Šta za Vas znači biti glumac?

To je ljubav za posao, prirodna posvećenost, što čini da se osećaš srećnim.

(Fotografija: Jelisaveta ‒ Seka Sablić; „Vikimedija”)

Ono što, po Vašem mišljenju, ako ne govorimo o njihovim opštim definicijama, dramu čini komičnom i komediju dramatičnom jeste?

Tanka je granica između komedije i drame. Svaka drama može da se prebaci u komediju, isključujući drame čiji su motivi deca, omladina, ratovi, nesrećne bolesti…. Takođe, može se i komedija prebaciti u dramu.

Gde najviše pronalazite sebe ‒ u pozorištu, na filmu, radiju ili televiziji?

Sve je to scena, samo zavisi od projekta. Sve navedeno može da bude privlačno, ali najbolje je na ekranu, bilo da se radi o TV seriji ili filmu, sa dobrim honorarom, a onda i ulogom. Ha-ha! Ali desi se…

U teatru niko nije zaradio, a najviše se radi i najteže je.

(Fotografija: Jelisaveta ‒ Seka Sablić, 2016; „Hello!” magazin)

Kao jedna od naših najboljih, najnagrađivanijih i najpoznatijih glumica, šta biste poručili našim mladim i budućim glumcima?

Nema poruke. Zaista ne znam, ali sam sigurna da se bez samodiscipline, obrazovanja i načitanosti ne stiže daleko.

Jedino to poniranje u istraživanje zasnovano na znanju i iskustvu donosi radost.

Kako vidite pozorišnu i filmsku scenu za 50 godina?

Pa pogledajte „Bitef”… Mislim da će ići u tom pravcu, sa mnogo tehnike, svetla, ljudskih tela ‒ aseksualno i duhovno pusto.

Stotine godina teatar je isti. Ali sa tolikim napretkom tehnologije prošlog i ovog veka, nestaje čovek, dok svemoćna tehnika ostaje.

(Fotografija: Jelisaveta ‒ Seka Sablić, 2017; „Kurir” , Marina Lopičić)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.