Intervjui Srbija

Rada Đuričin: Veoma mi prija rad sa mladim glumcima

Radmila – Rada Đuričin je jedna od najboljih i najpoznatijih srpskih glumica. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu 1958, kao i srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1961. godine. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

1(Fotografija: Radmila – Rada Đuričin, 2013; © „Hello!” magazin)

Kako je došlo do Vašeg anganžmana u predstavi „Primadone?

Irafan Mensur, moj kolega, prvak Jugoslovesnkog dramskog pozorišta (JDP), koje je bilo i moje matično pozorište, pozvao me je, kao svoju dugogodišnju drugaricu, da učestvujem u ovoj duodrami. Mensur je napravio adaptaciju teksta „Opsada Lenjingrada” poznatog španskog pisca Hozea Sančiza Sinistere. Tekst je potpuno prilagođen našem području.

Takođe, moje je zadovoljstvo da u komadu „Primadone” igram sa koleginicom Tanjom Bošković, sa kojom nisam igrala 30 godina.

Najdraži glumački projekat u kojem ste učestvovali je?

To je teško reći, jer čovek se zaljubi u ono što radi i tek, možda, kasnije vidi da to nije imalo toliko značaja koliko se učinilo glumcu u prvom trenutku.

A da li imate najdražu ulogu koju ste odigrali?

Volela sam više svojih uloga. Međutim, uloga koja ima posebno mesto u mom srcu je Aleksandra Mihajlovna Kolontaj iz dela švedske spisateljice Agnete Pleijel. Gospođa Kolontaj je bila prva žena u Lenjinovoj vladi, prva ambasadorka u svetu, veliki borac za ženska prava, jedna veoma emancipovana žena koja je obeležila početak 20. veka u Rusiji.

2(Fotografija: Radmila – Rada Đuričin, 2011; © „Politika”)

Sa kojim glumcima biste voleli da sarađujete, a da to još uvek niste?

Iako sam sa mnogima od njih radila, postoji dosta glumaca sa kojima bih volela da sarađujem. Pre svega, veoma mi prija rad sa mladim glumcima koji sada stasavaju, kao što su to Ivan Bosiljčić, Sloboda Mićalović Ćetković, Vuk Kostić

Šta biste poručili budućim glumcima kao njihov stariji kolega?

Da ozbiljno shvate ovaj posao i vredno rade. Ako žele da napreduju, trebalo bi da se trude da dođu do samopouzdanja kao jedne od najvažnijih stvari u bilo kom poslu.

Kako vidite svet kulture i umetnosti za 50 godina?

Ako ne dođe do neke kataklizme ili ozbiljnih tektenskih poremećaja, uvek će biti divnih i loših predstava, kada se radi o pozorištu, uvek ćemo se žaliti kako nemamo dovoljno sredstava za kulturu i tako dalje.

(Fotografija: Radmila – Rada Đuričin; © Portal za kulturu jugoistočne Evrope „SEEcult”)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.