Intervjui Srbija

Predrag – Miki Manojlović: Svako mora da prati sebe i da nema površne ambicije

Predrag – Miki Manojlović je jedan od najboljih srpskih glumaca. Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u klasi Milenka Maričića. Glumio je u mnogim domaćim i inostranim projektima. Dobitnik je velikog broja značajnih nagrada, među kojima je i „Dobričin prsten” (2012). Za zasluge u oblasti pozorišta i filma u jugoistočnoj Evropi proglašen je 2011. godine za počasnog doktora Evropske filmske akademije.

222(Fotografija: Predrag – Miki Manojlović, Film „Neka ostane među nama”, 2010, Nikola Predović)

Da li je to što potičete iz glumačke porodice uticalo na odluku da gluma postane Vaš životni poziv?

Jeste. Prirodno jeste, i protiv moje volje. Nisam ja to odlučivao.

Kakvo mišljenje imate o današnjoj holivudskoj produkciji?

Budući da u njoj ne učestvujem, nemam pravo da o njoj govorim. Kao gledalac, o velikom broju tih filmova ne mislim dobro.

Igrate u filmu gospodina Emira Kusturice Na mlečnom putu, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Festivalu filma u Veneciji (MOSTRA). Čega se najbolje sećate sa snimanja tog filma?

Najbolje se sećam kada sam skočio sa prozora, sa jednog filmskog objekta koji nije na istom nivou kao beton i pod u kući, već je niži. Pao sam i povredio desno rame, što niko do sada nije znao – tek će sada saznati. Toga se dobro sećam, tog bola.

333(Fotografija: Promocija knjige „A ko si ti?”: Dragan Radović, Predrag – Miki Manojlović i Branislav Lečić, Leskovački kulturni centar (LKC), 13. septembar 2016)

Da li nam možete reći nešto više o Vašoj knjizi (automonografija) „A ko si ti?”?

Ja sam vrlo srećan što ta knjiga postoji, zato što ona ima jedan značaj u odabranoj hronologiji koju nisam ja radio – samo sam dao naslov. U njoj je kroz vreme prikazano šta je taj čovek govorio za elektronske medije, štampane medije ili šta je pisao, što sam i činio, za neke novine. Imate presek jedne osobe na razne teme. Zbog toga je njen naziv „A ko si ti?”. Ko ima strpljenja, pošto nema fotografija, biće mu zanimljivo.

Šta za Vas znači imati talenat?

Talenat znači sreća, to jest imati sreću. Prvo ga treba prepoznati, a zatim gajiti i stalno unapređivati. Danas glumce biraju na osnvu njihovog fizičkog izgleda, gledanjem samo fotografija. Imao sam privilegiju da sam rastao u vreme kada su se cenile prave vrednosti.

Kao neko ko je ostvario izvanredne rezultate u glumačkoj profesiji, koji biste savet dali budućim glumcima?

Nemam nikakvih saveta. Svako mora da prati sebe i da nema površne ambicije, odnosno da ne misli da je gluma biti slavan, poznat i imati para. Ako zbog toga počinje da se bavi glumom, može odmah da se pozdravi sam sa sobom.

444(Fotografija: Predrag – Miki Manojlović, Film „Neka ostane među nama”, 2010, Nikola Predović)

Kako vidite svet filma za 50 godina?

Ne vidim ga. Mislim da film u ovoj sadašnjoj formi umire. Možda vidim u nekoj drugoj.

Šta biste poručili našim čitaocima?

Da uživaju i iskorite lepo vreme, dugu i toplu jesen.

(Fotografija: Predrag – Miki Manojlović, „Vikimedija”)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.