Intervjui Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Požarevački ska-pank bend „Čvrge“: Pravo je vreme da nastavimo tamo gde smo stali!

Požarevački šaljivi ska/punk bend „Čvrge“ oformljen je 2011. godine pod prvobitnim nazivom „Serbska“. Osnivači benda Danijel Panić i Miodrag Milovanović želeli su da svoju svirku baziraju na čvršćem zvuku gitara, melodičnim deonicama truba i veselom ska ritmu.

Njihov studijski prvenac pod nazivom „Ska Vulgarismo“ naišao je na odličan prijem kod publike i medija, te „Čvrge“ postaju predmet interesovanja mnogih časopisa, portala i fanzina, kako u Srbiji, tako i u regionu. Ubrajan u najbolja debi ostvarenja u 2013. godini, ušao je i u izbor TOP 5 albuma na takmičenju u organizaciji Radija Beograd 202, nakon majske Ljubičevske gitarijade 2011. godine kada im je pripalo 3.mesto. Njihov uspon zabeležio je i nastup na 48. Zaječarskoj gitarijadi, 2014.godine, saradnja sa čuvenim Draganom Alimpijevićem u studiju „Road“, ali i nastupi širom zemlje.

Njihovi tekstovi jesu šaljivi, ali ostavljaju gorak ukus jer obrađuju savremenu problematiku koja pritiska, kako pojedinca, tako i celo društvo. Sa Danijelom Panićem, frontmenom Čvrga, razgovarali smo o razlozima pauze koju su napravili, o neprijatnostima koje je bend zbog satiričnih tekstova često imao, ali i o zakazanim koncertima kojih se publika, sasvim sigurno, uželela.


Nakon relativno duge pauze, ponovo ste se okupili.

Sa punim pravom možemo reći da prethodnu 2016. godinu nećemo pamtiti po dobrom. Čudan splet okolnosti naterao nas je da instrumente, pre godinu dana, na neko vreme, odložimo. Naime, nakon izlaska pesme „Manifest“ i video-singla iz studija za istoimenu stvar, bendu su se ukazale ponude za nastupe, kako na nekim festivalima u Srbiji, tako i u inostranstvu. Međutim, bubnjar benda Marko Pajkić i gitarista Petar Marinković su se povredili, a kako smo čistokrvno drugarski bend, nismo im tražili zamenu. Nakon njihovog oporavka, doživeli smo veliki gubitak jer se basisti Nikoli Cvijanoviću dogodio smrtni slučaj u krugu najuže porodice. Bend je ipak opstao zbog pomenutog drugarstva, a svojim saborcima su se ostali članovi benda našli kada je bilo najteže. „Čvrge“ su, nakon godinu dana pauze, ponovo aktivne.

Nedavno ste svirali u Boru, kako je prošlo?
Ko nikada nije bio u Boru, teško da može da shvati koliko je tamo dobra ekipa. Na svirkama su iskreni, a ako vole muziku koju svirate, izgoreće ispred bine. Podeliće sa vama sve što imaju. To je grad u kome ljudi vole underground. Više puta smo tamo nastupali i rado ćemo uvek tamo otići. Mogu da posluže kao primer drugima jer sve protekne bez neprijatnih scena koje se na drugim mestima mogu videti. Iako bendovi retko iskreno govore o tome, muzička scena se na taj način srozava.

Šta misliš o muzičkoj sceni Srbije?
Publika u Srbiji kao da se negde zagubila, verovatno u mešavini narodnjačkog melosa i R’N’R zvuka, a zatim i u slušanju bendova koji sviraju iste pesme decenijama držeći monopol nad svim većim festivalima i medijima. Kada nema festivala, publika odlazi na svirke u lokalne kafane i klubove da slušaju cover bendove već pomenutih monopolista. Činjenica je da mesta za nove autorske bendove bez love danas u Srbiji ima sve manje.

Poznati ste po svojoj satiričnoj kritici društva. Da li ste nekad imali bilo kakvih neprijatnosti zbog toga?
Po našem mišljenju, što god više neprijatnosti zbog takvih tekstova sa organizatorima “uvlakačkih” festivala, direktorima ustanova kulture, lokalnim i državnim političarčićima imamo, to zapravo bendu ostavlja prostora kod publike da bude upamćen kao iskren i uverava nas da ono što radimo nije prazna priča. Na mnoge smo kompromise mogli pristati, možda bi nam to donelo mnogo više, ali jednostavno to nismo želeli. Verujemo da će se situacija jednog dana promeniti i da će se dati šansa bendovima koji nisu toliko izlizani, a u isto vreme obojeni raznim stranačkim bojama. Nama su takvi sitni ljudi, recimo, učinili i uslugu u vidu marketinga kada su nam zabranjivali emitovanje spotova na pojedinim televizijama.

Trenutnu postavu benda čine Danijel Panić (vokal), Petar Marinković (gitara), Nikola Cvijanović (bas gitara), Ivan Stanojević (truba), Nikola Cvetković (truba) i Marko Pajkić (bubnjevi)

„Moj grad“ je bendu obezbedio i prvi nastup van granica Srbije. „Čvrge“ su tada nastupile na XIII Rastok Fest-u u Bosni i Hercegovini krajem avgusta 2015. godine. Interesantno je da ste slušani i u Argentini. Da li stremite ka svetskoj slavi?
Oduševili smo se kada smo dobili snimak izvodjenja naše pesme na saksofonu koji nam je poslao naš veliki prijatelj Inaki Nuno, saksofonista benda “Barbie Factory”. Rodila se ideja da zajednički snimimo pesmu koja će biti dvojezična, na srpskom i španskom jeziku. Argentinski fanovi dali su nam dodatnog elana da nastavimo držati svoj kurs. Postoji mogućnost našeg odlaska na mini-turneju u Argentinu, a zašto da ne, da i mi nekad njih ugostimo u Srbiji. Razmišljamo da snimimo koju stvar i na nekom stranom jeziku, s obzirom na to da su nas više puta kontaktirali stranci, tražeći prevode tekstova jer im se naša muzika, kako kažu, dopada.

Šta još možemo da očekujemo od „Čvrga“ u skorije vreme? Kakvi su vam planovi?
Zakazan je zajednički nastup sa bendom „The Commandos“ u Velikom Gradištu u Rock Klubu MZ sledećeg vikenda, 01.04. “Čvrge” će, nakon ponovnog okupljanja, pokušati da se pojave na što više mesta na kojima do sada nismo gostovali, odnosno svuda gde publika želi da nas čuje, od klubova do festivala u zemlji i inostranstvu. U pregovorima smo i sa nekoliko značajnijih festivala u Srbiji i regionu. Takođe, punom parom radimo na materijalu za drugi studijski album benda pod nazivom “Bazuka zvuka”, čiji se izlazak može očekivati na jesen ove godine. U planu su i spotovi za neke od novih pesama, te se nadamo da ćemo se novim materijalom još bolje predstaviti publici nego ranijim ostvarenjima. Nastavićemo tamo gde smo stali pre godinu dana.

Najnovije vesti i aktuelnosti u vezi sa predstojećim svirkama pratite na zvaničnoj stranici benda, kao i na sajtu cvrge.com.

preuzeto sa Zabavište

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.