Intervjui Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Srbija

Petrucci Elegance: Leptir mašne koje osvajaju svet

Košarkašica Milica Dabović, pevač Relja Popović, mejkap artist Aleksandra Starčević, italijanski pevač Andrea Petrući, jedan od najboljih sportista sveta Novak Đoković… Dugačka je lista poznatih ličnosti koje spaja nešto zajedničko – leptir mašna brenda Petrucci elegance.

Prva ručno proizvedena mašna ovog brenda bila je svilena i crno-bela, jedna od Manjinih omiljenih. Drži je u kancelariji na zidu, kao svakodnevni podsticaj i podsetnik da je izabrala put koji mnogima ulepšava svakodnevicu. Prvi put je ovaj detalj iz davnih 60ih stavila na sebe početkom 2015. godine. „Tada mašne nisu bile u modi i devojke ih nisu imale na svojoj neophodnoj listi modnih detalja. Bila sam jedna od retkih koja se usudila da nosi nešto što je rezervisano za muškarce“, priča Manja Bogićević, osnivač brenda. Neočekivano, 2016. godine mašne doživljavaju pravi bum – počinju su da ih nose poznate licnosti poput Dženifer Lopez, Kim Kardašijan, a ubrzo stižu i na naše tržište.

Potražnja za ručno izrađenim leptir mašnama je sve veća. Međutim, ponuda je odgovorila potražnji – uđete na Gugl, ukucate „leptir mašne“ i … Problem. Na ekranu se pojavi na desetine sajtova i Fejsbuk stranica, iako ste vi želeli samo jednu povoljnu, ali posebnu mašnu. Tada kvalitet i originalnost stupaju na snagu i izdvajaju najboljeg. „Svadbe, takmičenja, konferencije, rođendani, Dan žena, Dan zaljubljenih – stizale su nam porudžbine leptir mašni za sve prilike. Za Osmi mart napravili smo 7 specijalnih leptir mašni, upakovanih u kutije u obliku torti sa posebnom porukom , koje su kreativni momci poručili svojim devojkama. Naš kurir im je isporučio leptir mašne u zakazano vreme – devojke su bile oduševljene! Jedino mi imamo takav vid dostave u Beogradu. Ono što nas posebno izdvaja od drugih je što svaki model može biti napravljen samo u malim serijama do 10 komada. Samim tim, nećete biti identični, već jedinstveni“, smatra Manja.

„Jao,mnogo je lepša nego na slici!“, komentarišu svakodnevno zadovoljni kupci. Itallijanski materijal od kog se mašne prave, američka flica pomoću koje dobijaju na čvrstini, kao i unikatne kutije – sve je visokog kvaliteta. „Mašne, kao i svi naši proizvodi iz ponude prave se ručno, po italijanskom šablonu za kroj. Materijal se sa unutrašnje strane postavlja filcom,a zatim se mašna oblikuje u zavisnosti od traženog modela. Čak se i svi šavovi rade ručno. Naša osobenost je crna satenska traka kod mašni koju završavamo kopčama ili čičak trakom, u zavisnosti od želje kupaca“, objašnjava Manja. „U zavisnosti od toga da li je u pitanju leptir masna, kravata ili marama, izrada varira 1-4 sata. Takođe, vreme potrebno za izradu varira i u zavisnosti od vrste materijala i modela. Najteže je praviti modele od čiste svile; modeli od kože zahtevaju lepljenje specijalnim tekstilnim lepkom, kome je potrebno više vremena da se osuši, dok mašne koje se prave od šljokica zahtevaju najduže vreme izrade, čak do 12 sati“.

Međutim, bez talenta nema ni biznisa. Manjina mama, edukator za hraniteljske porodice, šije još od malih nogu. Danas je to hobi, ali i stub ovog brenda. Dok je studirala psihologiju koleginice na fakultetu su je pitale gde je kupila razne haljine,kosulje i bluze, koje je sama šila. Isto pitanje i Manja dobija svakodnevno – mašna je postala njen zaštitni znak i detalj bez kog Manjini poznanici ne mogu da zamisle njen stajling. „Tako se rodila i ideja o biznisu. Pitala sam mamu da li bi htela da napravi više komada I da probamo time da se bavimo. Prva tura od 50 mašni planula je za manje od dve nedelje, što je za mene bio odličan znak da nastavimo tim putem.

Manja završava Ekonomski fakultet u Beogradu, a uveliko radi kao digital marketing menadžer. Obaveze diktiraju ustaljen tempo – svaki dan joj je radan i rano ustaje. Iako razvoj brenda unikatnih leptir mašni nije njena jedina zanimacija, može reći da je glavna, što dokazuju i postignuti rezultati za veoma kratko vreme. „Od leta na našem sajtu kupci će sami moći da naprave svoju mašnu u par klikova. Takođe, moći će da naruče košulje, pantalone,suknje ,sakoe ili haljine u svojim dimenzijama i po sopstvenom dizajnu, u samo nekoliko klikova na sajtu – u pitanju je linija za svaku  poslovnu priliku ili koktel, kao jedinstvena kombinacija po želji kupca.Ulazak na globalno tržište omogućiće i kupovinu onlajn, pri čemu prizvod stiže na adresu u roku od 3 radna dana.

Osim u Srbiji, Petrucci Elegance popularan je i u bivšim republikama stare Jugoslavije,kao i u Arapskim Emiratima , Nemačkoj ,Italiji, a poseban procvat očekuje se u SAD-u nakon septembarske Nedelje mode u Njujorku, u kojoj će manekenke nositi Petrucci mašne u okviru dizajnerske kolekcije. Samim tim, u planu su izlazak na globalno tržište u bliskoj budućnosti, kao i proširenje tima. „Svakodnevno se pridržavam Konfučijeve izreke „Kud god da ideš, šta god da radiš, sledi svoje srce”. Oni koji su na vrhu, uvek traže više i uvek urade više od onoga što im se traži. Ne zato što žele da impresioniraju druge, već zato što sebi uvek postavljaju visoke ciljeve. Verujte u sebe, da bi i drugi verovali u vas!“, poručuje Manja.

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.