Intervjui Srbija

Paulina Manov: Osetljivost i poetičnost proglašavaju za ludost, a nasilje za ljubav

Paulina Manov je talentovana i popularana srpska glumica. Završila je srednju muzičku školu u Beogradu, odsek za obou. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) Univerziteta umentonsti u Beogradu 2000. godine, u klasi Milenka Maričića.

Zahvaljujući svom karakterističnom glasu, često se pojavljuje u reklamama i kao sinhronizator crtanih likova. Od 2008. je stalna članica Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

(Fotografija: Paulina Manov; © Nebojša Babić)

Bili ste deo glumačke postave u predstavi „Trpeleˮ Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), u kojoj ste igrali više uloga. Njena tema je nasilje nad ženama. Koliko je nasilje postalo ozbiljan problem? Kako možemo da utičemo na njegovo suzbijanje?

Nasilje je već dovoljno ozbiljan problem, a nažalost  ‒ postaje sve veći! Ne mislim tu samo na nasilje u porodici, već i na mobing, vršnjačko nasilje, nasilničko ponašanje učesnika u saobraćaju, nasilje na sportskim manifestacijama, pa i na samo nasilje vlasti nad građanima.

Nasilje nije problem kojim mogu da se bave pojedinci, nego problem kojim bi morale ozbiljno da se pozabave institucije sistema, a prvenstveno pravosuđe koje je, verovatno, najslabija karika u lancu funkcionisanja države, ne zato što nemamo pravnike i stručnjake koji bi doneli set kvalitetnih zakona, već zato što ne postoji politička volja da se ti zakoni primenjuju. Država sa pravosuđem, ovakvim kakvo jeste,  plodno je tlo za korupciju i kriminal, što se političarima, izgleda, baš dopada.

Sećate li se svog prvog profesionalnog angažmana?

Prvi profesionalni angažman sam dobila po preporuci mog profesora Milenka Maričića. Bila je to serija RTS-a „Koji prozor da otvorim?”.

Anegdota je da je u jednoj epizodi te TV serije učestvovao i moj tata. Naime, on je pošao sa mnom na sastanak sa rediteljem, jer sam ga ja zamolila, i toliko se dopao reditelju da ga je ovaj odmah angažovao za ulogu. Tata nije želeo da učestvuje, ali smo reditelj i ja insistirali. Na kraju je pristao. Želela sam da doživi snimanje i glumački posao, ali kada sam videla kolike monologe je trebalo da nauči, veoma sam se pokajala. Učio je danima. Kada je došao dan snimanja i kada se pojavio ispred mene u kadru, oblio ga je hladan znoj, a meni je bilo jako teško jer sam shvatila da sam mu priredila strašan stres. Međutim, onda se desilo čudo! Trebalo je da počnemo sa snimanjem, posle te stresne probe, ali se kamera pokvarila, pa smo osetili ogromno olakšanje.

U „Zvezdara teatruˮ trenutno igrate lik Stele u predstavi „Tramvaj zvani željaˮ, rađenoj po tekstu kultne istoimene drame američkog književnika Tenesija Vilijamsa. Koja ljudska osobina Vam najviše smeta i da li su problemi doba u kojem je nastala ova drama još uvek veoma aktuelni?

Ono što je Tenesi Vilijams napisao pre više od šezdeset godina je strašno aktuelno u Srbiji danas.

Osetljivost i poetičnost proglašavaju za ludost, a nasilje za ljubav. Osim toga, danas se pohlepa doživljava kao zdrava ambicija, skromnost se tumači kao slabost, dok se oni najgori svakodnevno pozivaju na poštenje i čast. Sistem vrednosti je potpuno poremećen!

I te kako mi smetaju laž, gramzivost, agresivnost…

(Fotografija: Predstava „Tramvaj zvani želja” – Jelena Đokić i Paulina Manov, 2016, „Zvezdara teatar”; © Zvezdara teatar)

Za koju zemlju smatrate da ima najbolje razrađenu metodologiju u kreiranju pozorišnih i filmskih projekata?

Moram da priznam da nisam previše upućena na koji način funkcionišu strane produkcije, ali svakako da zemlje sa velikom pozorišnom tradicijom donose ono najbolje na svetskom nivou – Sjedinjene Američke Države, Rusija, Nemačka i Velika Britanija. Od nacionalnih kinematografija bih izdvojila Dansku.

Imate li omiljeni književni žanr?

Nemam. Dobra knjiga je za mene dobra zato što je zanimljiva!

Za potrebe televizijskog programa, zajedno sa kolegom Nebojšom Ilićem, snimili ste adaptaciju poznate drame „Čorba od kanarincaˮ. Šta Vama predstavlja uloga supruge i majke?

To je moja životna uloga i to će vam ponoviti svaka glumica koja se ostvarila i kao majka.

Majčinstvo mi je pomoglo da sazrim kao glumica, a gluma u majčinstvu je jako zabavna stvar i za glumicu i za dete.

(Fotografija: Paulina Manov; © Nebojša Babić)

Priroda posla kojim se bavite zahteva od vas čestu prisutnost u medijima. Može li popularnost nepovoljno da utiče na nečiju karijeru?

Trudila sam se da ne budem prisutna u medijima više nego što je potrebno. Uvek sam sarađivala sa novinarima kada je za to bilo povoda, kada bi se približila pozorišna ili filmska premijera u kojoj dajem svoj doprinos.

Međutim, kada su novinari želeli da čuju moju porodičnu priču, nisam dozvoljavala da ulaze u kuću i da fotografišu decu, te im nisam ni bila previše zanimljiva. Preterana prisutnost u medijima, koja je sama sebi cilj, može negativno da se odrazi na karijeru glumca, jer pozorišni radnici počinju da vas doživljavaju kao deo estradnog, a ne umetničkog sveta.

Kako vidite svet pozorišta i filma za 50 godina?

Pozorište će opstati, a za film nisam sigurna.

Pozorište je u permanentnoj tranziciji jer se pozorišni trendovi smenjuju velikom brzinom, ali neće ono opstati zbog toga, već iz razloga što je živa reč na sceni nezamenjljiva skoro dve i po hiljade godina.

Film polako gubi bitku sa televizijom. Televizijski ekrani su sve veći, kućni bioskopi sve dostupniji, a televizijski formati su sve skuplji i spektakularniji, angažuju se glumci holivudske „A klase”, dok priču pričaju filmskim jezikom. U budućnosti će sve biti interaktivnije. Mislim da je budućnost filma povezana sa video-igrama, gde Vi, kao gledalac, postajete glavni lik, odnosno učesnik radnje.

(Fotografija: Paulina Manov; © Nebojša Babić)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.