Intervjui Srbija

NIKOLA OBRADOVIĆ, direktor, NO Solutions development i „SAM Mladi menadžer 2017“

Zamislite da radite u firmi u kojoj vas direktor naziva super herojima! I da za svakog zaposlenog napravi infrastrukturu, gde svako dobija akcije u firmi, a pored toga i profit sharing! Ne, ovo nije zamisao idealnog koncepta poslovanja, ovakav direktor zaista postoji! U pitanju je Nikola Obradović, iskusan projektni menadžer u IT industriji, mladi menadžer godine za 2017. godinu proglašen od strane SAMa!

Nikola je do sada pokrenuo niz projekata i kompanija širom sveta, a zbog svojih znanja i veština prepoznala ga je Google for Entrepreneurs zajednica gde je u našoj i drugim zemljama nastupao kao mentor i žiri sa ciljem da pomaže mladim preduzetnicima na putu do ostvarivanja svojih snova.

U poslednje vreme mnogo se priča o virtuelnoj realnosti, potencijalu da menja svaki aspekt našeg života, ali i od toga kako ćemo doživljavati zabavu ili procesuirati informacije, do toga kako ćemo kupovati, putovati, raditi i poslovati. U kojoj meri će VR promeniti komunikaciju i šta će novo doneti tržištu, pričali smo sa Nikolom Obradovićem, direktorom NO Solutions development.

Koliki potencijal ima naša zemlja kada je primena VR-a u pitanju? Da li ima edukovane stručnjake?

  • VR je simbioza više disciplina tj. polja, koja ima dovoljno stručnjaka kod nas na tržištu. Mi smo dobro kotirani u oblastima koje čine jedan VR projekat poput game engine developmenta, archviz-a, produkcije zvuka, mobile developmenta, ui/ux… Neke od ovih stvari se uče i na fakultetu u svojim osnovama. Naravno, samoškolovanih umetnika i programera takođe ima i oni već uspešno rade u ovoj oblasti.

Kako procenjujete, na koji način će VR promeniti tržište komunikacija?

  • Razvojem hardvera razvijaće se i mogućnosti VR-a. VR je postojao i ranije, ali je tek razvojem mobilnih telefona omasovljena njegova primena. Moguće je da ćemo kroz koju godinu moći virtualno da vodimo sastanke na nekoj izabranoj lokaciji. Na taj način, drastično će se promeniti tržište komunikacija i približiti ostvarenje ideje o teleportaciji.

Koja je to kompanija koja po vašem mišljenju „pomera granice“ upotrebom VR-a?

  • Po mom mišljenju, to je IKEA sa svojim VR showroom-om, kao i Lowe’s tj. američki diy retail gigant sa svojim showroom-om i VR obukom kupaca kako da okreče stan, postave pločice, itd. Naravno, tu je i Cadillac koji je uveo potpuno virtuelni konfigurator za svoje modele u određenim salonima u Americi. Nadam se da će i moj Pixel Raum uskoro biti jedna od svetski poznatih VR / AR kompanija i da će neko drugi ko bude odgovarao na pitanja tokom intervjua pomenuti nas kao jedan od dobrih primera iz prakse 🙂 U prilog tome ide nam i potpisana saradnja sa jednom kompanijom  iz New York-a koja je pionir u VR / AR svetu.

Vi ste veoma mladi, a veoma uspešni. Da li i dalje uhvatite sebe da tražite mentorstvo od drugih?

  • Za mene je izazov da pokušam da učestvujem na projektima gde će biti sjajni mentori ili ljudi koji imaju mnogo više iskustva od mene jer jedino tako možemo da napredujemo još više kao pojedinci, a onda i kao kolektiv. Sjajan primer je i program Srpske asocijacije menadžera – “MenProSAM” – ekskluzivan mentorski program koji povezuje članove Srpske asocijacije menadžera – mlade menadžere i preduzetnike sa iskusnim poslovnim liderima, rukovodiocima i menadžerima uspešnih kompanija u Srbiji. Jednostavno je – ako okružiš sebe ljudima uspešnijim i boljim od samog sebe, definitivno ćeš i sam napredovati mnogo više i mnogo brže.

Koji je to proces koji svaki preduzetnik prelazi? Kako ideju pretvoriti u realnost?

  • Mislim da ne postoji pravi “šablon” ili “matrica” po kojoj svi možemo da idemo i da napravimo neki uspeh. Svaka ideja / projekat je posebna “priča” (ima poseban uvod, razradu i zaključak). Najbitnije je da bez obzira na sve poteškoće i prepreke na koje preduzetnici nailaze NIKADA ne odustanemo – jer baš to razlikuje preduzetnike od NEpreduzetnika. Treba da se naoružate strpljenjem, verom, voljom, ludošću, spremnošću da donosite odluke koje baš i nisu razumne za većinu ljudi… Često kada se vratim u prošlost i kada vidim koje sam odluke doneo tada, pitanje je da li bi smeo istu odluku da donesem sada. To je lepota poslovanja – u tebi pomeša razne emocije i osećanja: strah, lepotu, odlučnost, mudrost, hrabrost. Morate konstantno da slušate tržište, njegove potrebe i da se prilagođavate istom. I ne zaboravite da nikada znanje nemojte smatrati mudrošću, jer znanje vam omogućava zaradu dok mudrost vas vodi kroz život. U poslu treba podjednako biti mudar uz potrebno znanje za oblast kojom se baviš.

Da ste tek sada na početku i bez novca, kako biste pristupili pokretanju biznisa?

  • Definitivno bih krenuo sa LEAN metodologijom u poslovanju, kojom se postižu maksimalni efekti – ovom metodologijom trošimo minimum potrebnih resursa (ljudskih, materijalnih…)  za pružanje i dobijanje najboljeg mogućeg kvaliteta (proizvoda ili usluga). Takođe osluhnuo bih potrebe tržišta, otišao bih na nerazvijena tržišta i ciljao bih “mikro niše” (uske grane nekih oblasti koji imaju neki problem, a ja bih im ponudio rešenje). Za ovako nešto najpre morate da imate neko tehničko predznanje, pa samim tim i sami možete da iznesete projekat / proizvod do kraja. Postoji jako puno primera gde je pojedinac ili jako mali tim (2-3 čoveka) uspeo da napravi uspeh svetskih razmera.

 

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.