Intervjui Bosna i Hercegovina Srbija

Naida Čatić – Divanhana: Raduje nas povezanost sa publikom.

Popularni sastav Divanhana iz Sarajeva, koji svira sevdalinke ponovo će gostovati u Beogradu, ovaj put u Dvorani Kolarčeve Zadužbine, 1. marta 2016.  Ovim koncertom Divanhana  započinje evropsku turneju, kojim promovišu svoj novi album »Zukva«. Album je nedavno za exYu prostor objavio Multimedia Music, a za svetsko tržište ga objavljuje engleski ARC Music, najagilniji izavač etno muzike. Sa ovog izdanja već se rado slušaju »Oj Safete, Sajo, Sarajlijo«, »Da sam ptica«, »Ciganka sam mala« i druge poznate sevdalinke i pesme sa Balkana.

Tokom turneje u martu i aprilu Sarajlije će održati 15 koncerata u Evropi, da bi se nakon toga vratili radi koncerata na Balkanu. Iako su, po godinama, najmlađi od svih, danas vrlo popularnih sevdah bendova, oni su već prokrstarili Evropu uzduž i popreko, a na ovoj turneji će ponovo obići neke od muzičkih metropola poput Beča, Ciriha, Frankfurta i Berlina. Publika će tokom turneje imati priliku da upozna novu, mladu pevačicu Naidu Čatić, koja se bendu priključila prošlog leta, dajući šarm i novu energiju na sceni.

Mi smo iskoristili priliku da popričamo sa sjajnim vokalom ovog sastava, Naidom Čatić.

Naida
Naida

Počeli ste da nastupate sa Divanhanom u novembru. Kako ste se uklopili u sastav koji je bio popularan i pre vašeg dolaska?

– Do sada sam se muzikom bavila isključivo iz ljubavi i smatram da je to  pravi put, pogotovo za sevdah. Moram priznati da sada uživam u ulozi vokala u bendu „Divanhana“. Pripala mi je velika čast da budem dio malog kolektiva, punog ljubavi i poštovanja. Moram priznati da se nije bilo teško uklopiti među umjetnike koji se vrlo ozbiljno i sa velikom ljubavlju bave muzikom. „Divanhana“ je najveći iskorak u mom djelovanju kroz muziku i pravo mjesto za mene, kao mladu interpretatoricu.

Kako ste došli u bend? Da li je za to vezana neka interesantna priča?

– Prvi poziv za saradnju sam dobila u maju mjesecu, od strane našeg bubnjara Rifeta, kojeg sam od ranije poznavala. Vrlo rado se prisjetim tog „sasvim običnog“ popodneva.

Ushićenje i radost nisam mogla ni željela sakriti. Već nakon prve probe stvorila se posebna energija između „Divanhane“ i mene, što je rezultiralo i sjajnom pjesmom koju smo snimili tokom ljeta u Sarajevu. Volim reči da je pjesma „Ciganka sam mala“, koja se našla na novom albumu, prava interpretacija onog što slijedi i što publika može očekivati od nas.

Da li ste slušali Divanhanu i pre nego što ste počeli saradnju sa njima?

– Rad benda pratim od samog početka, ako kažem da sam njihove albume slušala i ranije i prisustvovala koncertima, onda je to dovoljno. Bend koji je nemoguće ne primjetiti, prije svega zbog kvaliteta muzike, a zatim i zbog posebnog šarma i šarenila koje je uvijek ostavljalo bez daha.

Nedavno ste obavili novi studijski album simboličnog naziva “Zukva”. Možete li nam objasniti značenje te reči?

– Zukva je vrsta kisele jabuke, autentične za Bosnu i Hercegovinu. Vrlo jakog korijena i široke krošnje. Također, zukva služi i kao idealan kalem za druge biljne vrste. Upravo u tome smo pronašli simoboliku i odličnu metaforu za ono što mi radimo u muzici. Naša „Zukva“ simbolizira ljepotu naše tradicionalne muzike na koju kalemimo druge  žanrove puput jazz-a ili klasike.

Divanhana-1-bend

Pomenuti album je objavio britanski izdavač ARC Music koji je jedan od najagilnijih te sasmim time i među najuspešnijim svetskim world music izdavačima. Šta za Divanhanu predstavlja to izdanje?

– Mnogo lijepih stvari se desilo već u ranoj fazi objavljivanja albuma. Neki od svjetskih medija poput BBC-a objavili su informacije o našem radu što mnogo govori o interesu za našu muziku. Zahvaljujući jednom od najuglednijih svjetskih izdavača poput „ARC Music“, dobili smo priliku naći se na svjetskom tržištu, rame uz rame sa velikim imenima u domenu World Music. Bitno je izdvojiti da je „Zukva“ za manje od sedam dana od objavljivanja, dosegla osmo mjesto na „World Music Charts Europe“ (WMCE) listi. Za nas, kao relativno mlad bend, ovo predstavlja poseban značaj i priznanje i motiviše nas da i dalje radimo ono što istinski volimo na još kvalitetniji način.

Koncertom na Kolarcu 1. marta započinjete svoju evropsku turneju. Kakva su vam očekivanja od predstojeće turneje? Koji vas koncert u okviru ovogodišnje turneje posebno raduje?

– Za koncert na Kolarcu se posebno pripremamo, svakodnevno radimo na kreiranju repertoara i vjerujemo da će beogradska publika uživati. Biće to uistinu posebna noć. Iz Beograda krećemo na evropsku turneju i očekuje nas vrlo dinamičan period. Zbog velikog interesovanja za naše nastupe, već sada se radujemo rasprodatim koncertima u Berlinu, Minhenu, Hamburgu, Beču…

Raduje nas povezanost sa publikom koju osjetimo sa svakim koncertom.

Naida-4

Kako usaglašavate savremeni stil zivota i tradicionalan izraz koji promovišete kroz muziku? Mislite li da se te dve stvari prirodno dopunjuju?

– Rasla sam na čardaku uz zvuke sevdaha koji su u meni, kao djevojčici, budili posebne emocije. Sjećam se kroz maglu snimaka na kojim su pjevali oni od kojih sam kasnije učila. Sa sedamnaest godina prvi put sam snimila neke od najljepših sevdalinki za Arhiv RTV Bosne i Hercegovine. Često poželim da se vratim u magično doba sevdaha, doba Himze, Zaima, Nade, Zehre… Sevdah je više od pjesme, sevdah je pratio moje djetinstvo i odrastanje, a danas je moja mladost i životni stil. Sve je sevdah!

Koja je vaša omiljena pesma? Navedite omiljenu iz starog repertoara i izdvojite nam neku sa novog albuma. Obrazložite zbog čega ste njih izabrali.

– „Kradem ti se u večeri, u večeri pod pendžere…“

Pjesma koja je prema historijskim izvorima, preživjela dva svjetska rata, pjesma koja je umrla da bi živjela. Pjesma koju je 1906. komponovao Petar Konjović na tekst Alekse Šantića. „Kradem ti se“ u meni budi nešto što riječima ne mogu objasniti, a nejljepše su riječi koje uzalud tražimo.

Što se tiče pjesama koje se nalaze na novom albumu, u svaku sam posebno zaljubljena. Pored pomenute „Ciganka sam mala“ za koju sam opravdano vezana, izdvojila bi „Haj otkako je Banja Luka postala“ koja pri svakom slušanju i izvođenju iznova budi osjećaj čežnje, ljepote i lakoće voljenja.

Povezane vesti: Sarajevska grupa DIVANHANA počinje evropsku turneju koncertom na Kolarcu

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.