Intervjui Srbija

Muzička bajka gudačkog kvarteta Habanera

Četiri mlade, lepe i uspešne dame Milica Grujić, Sanja Stojanović, Šerin Mansouri i Nina Birač od muzike stvaraju magiju. Pre više od decenije osnovale su Habanera gudački kvartet i od tada do danas plene svojim talentom. Sarađivale su sa mnogim ostvarenim zvezdama kao što su Marija Šerifović, Željko Joksimović, Zdravko Čolić, ali su ostale skromne u svojoj uspešnosti. Kako im je to uspelo, razgovarali smo sa Milicom Grujić, čelistkinjom kvarteta.

Kada je i kako nastao gudački kvartet Habanera?

Gudački kvartet „Habanera“ je ansambl osnovan pre 12 godina od strane nas četiri prijateljice koje smo muzici bile predane od perioda detinjstva. Baveći se izučavanjem sviranja na gudačkim instrumentima i muzikom kao nečim što osećamo i prihvatamo potpuno nesvesno (stručnjaci to nazivaju talenat), vremenom smo se opredelile za ovu umetnost, kao svoj životni poziv. Samim tim i za činjenicu da ćemo od umetnosti morati da živimo, što je, poznavajući situaciju u našoj zemlji, ravno egzibicionizmu. Međutim, kada na ljubav koju dajete svom poslu, volju za bavljenjem tim dodate i ambiciju koja bez izuzetka pokreće svaku mašinu unutar nas samih, otvaraju se nova vrata i novi vidici.

Tako su ove četiri mlade žene rešile da se oprobaju u žanrovima koji nisu isključivo klasična muzika. Popularne melodije uz koje su odrastale, Rock, Pop kao i Evergreen hitove prenele su na žice svojih instrumenata i dale im novo, klasičarsko ruho. Od kvarteta kome su dale ime „Habanera“ (što predstavlja igru koja je preteča čuvene salse i karakteriše energiju, šarm i pokret ), napravile su svoj posao, oazu stvaranja i daljeg usavršavanja.

O kakvoj je muzici zapravo reč?

Ovakva muzika je prilagodljiva svakoj prilici: banketima kompanija, proslavama, promocijama, korporativnim događajima, venčanjima…I svaku učini svečanijom i zanimljivijom. Hitove iz prošlosti ili numere iz sadašnjosti slušati u novim aranžmanima, pa još od strane našeg kvarteta, jeste svež pristup organizaciji nekog događaja. Ono što nas izdvaja od ostalih sastava jeste upravo energija koju prenosimo dok sviramo, pozitivan pristup poslu, predan rad, osmeh i uživanje u nečemu što su smo same stvorile.

Sezona je raznih proslava. Uskoro kreću mature, a svi znamo da su maj i jun meseci kada ima najviše svadbi. Danas se mladenci sve češće odlučuju za neku interesantniju formu, da li vi imate iskustva u ovakvim proslavama?

Moram priznati da smo baš srećne što nas upravo mladenci sve češće angažuju, što prepoznaju da bismo baš mi mogle da im ulepšamo jedan od najznačajnijih dana u životu. Naš kvartet je imao tu privilegiju da uz mladence i zvanice proživi puno lepih i dirljivih momenata. Evo mi bismo recimo preporučile, kada je gudački kvartet u pitanju, jeste da bude muzička podloga za vreme fotografisanja. Dok gosti strpljivo čekaju svoj red da ovekoveče taj savršeni trenutak venčanja sa mladencima, uživaće uz tople i prijemčive zvuke gudačkih instrumenata prepoznavajući dobro poznate pop, rock i evergreen hitove

Da li od umetnosti može da se živi?

Umetnost je rad. Samim tim i svojevrsan biznis. Ako ćemo nazvati „biznisom“ sve što predstavlja marljivost, preduzetništvo, kreativan i inovativan pristup poslu i formiranje svog brenda, onda naš kvartet to svakako jeste. Izreći nešto novo u okvirima starog, a onda i izaći iz svakog okvira. Mi od umetnosti živimo, ali i živimo umetnost. Svaki posao treba oplemeniti nekom umetnošću, svaku vrstu umetnosti potpomognuti novcem, svi se zajedno borimo za isti cilj – uspeh. A uspeh ne dolazi odmah, i iza svakog uspešnog pojedinca, organizacije ili firme, u našem slučaju kvarteta, toji predan i marljiv rad.

 

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.