Intervjui Srbija

Mladen Miljković: Igrajući različite likove mogu bolje da upoznam ljude

Mladen Miljković je srpski pozorišni i televizijski glumac mlađe generacije. Diplomirao je glumu na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini 2013. godine, u klasi Dejana Cicmilovića. Osnivač je Omladinskog pozorišta „Mmaska” u Svilajncu, odnosno pozorišnog festivala „Svilena maska”.

(Fotografija: Mladen Miljković, 2018; Nemanja Filipović)

Kako je izgledao Vaš glumački početak? Koliko je bio težak?

Ako nešto zaista volite, onda se date maksimalno i ta težina postaje irelevantna.

Naravno, kao na svakom početku, bilo je teško. Mnogo toga me je usporavalo i vraćalo tom početku, ali trudom postižete rezultate – o kojima svedoče isključivo vaša dela.

Zašto ste baš glumu odabrali kao Vašu profesiju?

Oduvek sam želeo da budem na sceni, ali sa poukom. Iz tog razloga sam odlučio da to bude gluma, a igrajući različite likove, kroz ovu profesiju mogu bolje da upoznam ljude i sva njihova razmišljanja.

Sećate li se prve predstave u kojoj ste igrali?

Predstava u kojoj sam prvi put zaigrao bila je Sveti Sava, u sedmom razredu osnovne škole. Tada sam se upoznao sa čarima glume.

Ipak, najdraže su mi one koje sam radio na akademiji i posle nje, jer su mi donele sagledavanje glume iz drugačije perspektive, to jest uz pomoć njih sam glumački sazreo.

Da li bolje rezultate pokažu talentovanija ili manje talentovana deca? Kakve odgovore Vam je dalo dosadašnje iskustvo u radu sa decom u Omladinskom pozorištu „Mmaska” u Svilajncu?

Kod mene dolaze deca koja su, naravno, manje ili više talentovana.

Zanimljivo je to da se talentovanija deca neretko povuku u sebe i ostanu u toj ravni svog talenta. Za razliku od njih, ona manje talentovana deca mnogo više rade na sebi i svojoj mašti, te svakog dana dolaze sa novim idejama.

(Fotografija: Mladen Miljković, 2018; Nemanja Filipović)

Današnja deca odrastaju u jednom nezdravom okruženju, sa velikim uticajem tehnologije. Po čemu se razlikuje detinjstvo Vaše generacije?

Moje odrastanje nije vezano za „digitalni svet”, jer tada to nije imalo primat, već je bilo bitno ostvariti živi kontakt. Zato mogu reći da sam imao divno detinjstvo!

Pogrešno korišćenje svih današnjih gedžeta, odnosno interneta može i te kako nepovoljno da utiče na samo odratanje i obrazovanje svakog deteta. Danas su im na dohvat ruke mnoge pogrešne stvari – na to posebnu pažnju treba da obrate roditelji!

Zbog čega je, po Vašem mišljenju nestala sva draž sveta o kojem smo maštali – sveta kulture i umetnosti?

Nestala je zbog sistema, mržnje, lažnih obećanja… Mi više nemamo pravo ni na slobodu govora ni na slobodu mišljenja! Umetnici moraju da se udruže i svojom čarolijom vrate kulturu i umetnost na pijedestal koji joj pripada.

Treba biti posvećen sebi, svom kvalitetnom radu i ljudima koje volite – bez ograničenja. Da sloboda bude svačija zvezda vodilja, te da kroz nju delate na pravi način!

Kroz svoj rad bavite se i humanitarnim akcijama, što jeste veoma pohvalno! Na koji način se možemo priključiti i zajedno sa Vama pomoći onima kojima je to najpotrebnije?

Nastaviću i dalje sa svojim humanitarnim radom. Srećan sam i neizmerno zahvalan svima koji mi, na svaki mogući način, pružaju podršku!

A svako ko želi da mi se priključi, bilo da se radi o pojedinci ili nekim organizacijama i institucijama, može slobodno da me kontaktira putem društvenih mreža i dobiće dodatne informacije o svemu.

(Fotografija: Mladen Miljković, 2018; Nemanja Filipović)

Bavite li se, pored glume, još nečim, a da je to vezano za dramsku umetnost?

Režiram predstave za decu i srednjoškolce i bavim se pedagoškim radom, takođe, sa decom i tinejdžerima, uzrasta od pet do petanest godina.

Možemo li Vas uskoro gledati u nekim novim projektima?

Imam puno ponuda, ali trenutno snimam drugu sezonu TV serije „Urgentni centar”, što mi predstavlja zanimljiv izazov.

Šta biste poručili našim čitaocima?

Pre svega, želeo bih da se Vama zahvalim na ponovnoj saradnji i svima koji prate moj rad i čitaju vaš portal!

Poručio bih im da vole onako kako žele da budu voljeni, da ne dozvole nikome i ničemu da ih izbaci iz koloseka, da budu originalni i da brane svoja prava, da rade na sebi i stalno se edukuju. Šaljem vam puno pozdrava!

(Fotografija: Mladen Miljković, 2018; Nemanja Filipović)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.