Intervjui Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

dr Miodrag Colić: Posetio sam 195 zemalja!

Lekar i putopisac Miodrag Colić obišao je sve države sveta, odnosno one koje se nalaze na zvaničnoj listi Ujedinjenih nacija. Njih ima u ovom trenutku ukupno 193, kao i dve zemlje posmatrači – Vatikan i Palestina. Pored toga, ovde su opisane i brojne kolonije, teritorije, delovi zemalja sa još neizvesnom sudbinom, odnosno sve što je autor uspeo da obiđe tokom 30 godina intenzivnog lutanja po svetu. U tekstovima su iznete lične impresije, odnosno kako je pisac ovih redova i autor ovih fotografija doživeo svaku od ovih zemalja pojedinačno, koga je sretao na putu, šta mu se dešavalo i koje su njegovi lični utisci o svakoj zemlji ili teritoriji. Svim ljudima i narodima prilazio je otvorenog srca, bez predrasuda, ali poštujući običaje, rituale i način života svakog posebno. Navedeni tekstovi predstavljaju samo deo originalnih prikaza svake zemlje, koji su u pripremi za dvojezičnu, srpsko-englesku monografiju ’Moj put oko sveta’.

Proputovali ste ceo svet, boravili u 195 zemalja, kada ste doneli odluku da putopise objavite u knjizi? Šta za vas predstavlja ova knjiga putopisa?

-Doneo sam odluku još davne 2006. godine, na jednoj terasi nad morem na ostrvu Mljet. Tada me je supruga prozvala Erni (od Ernest Hemingvej), u stvari to je bila njena ideja da od svih mojih putovanja bude i neke koristi, a ne bih li se ja malo smirio i prebacio fokus od putovanja ka pisanju. Nije ni mogla znati da “najteža” putovanja tek dolaze, ali da će se i samo pisanje koncentrisati u aerodromskim čekaonicama na mnogobrojnim putovanjima po Africi koja ima najviše zemalja od svih kontinenata. Zbog toga ove knjige putopisa meni znače sve jer kako reče jedan moj prijatelj, i kako sam naveo u knjizi, to je zaista bila moja “misija” da obidjem sve zemlja ovog sveta, njih 195 prema zvaničnom spisku Ujedinjenih nacija, plus mnogobrojne kolonije, teritorije i provincije.

Brazil
Brazil

Kako su nastali putopisi? Da li ste oduvek voleli da pišete ili se spontano desilo da svoje uspomene izrazite kroz pisanu reč?

-Još kao mali voleo sam da pišem, dobijao Oktobarske nagrade za poeziju i odjednom sa medicinom prestao, ali se ta želja ipak ponovo spontano rodila u meni. Putopisi su nastali kao logičan nastavak mnogih putopisa naših znamenitih pisaca ili pesnika koji su, kao i ja, voleli da tako lutaju svetom i beleže svoje impresije.

Koji predeli su ostavili najsnažniji utisak na vas i zbog čega?

-Kada ste u duši putnik onda svi predeli na vas ostavljaju utisak, pa tako i na mene. Nema mesta u koje ne bih ponovo otišao i vratio im se, ma kako čitaocu izgledali nezanimljivi. Ja u svakom pronadjem novu draž i izazov koji me vuče da mu se vratim i posvetim jer uvek u njemu pronađem nešto novo što me obuzima i privlači. Ipak, ako bi trebalo da izdvojim neke zemlje, pored Indije koju nazivam kraljicom svih zemalja, tu su još Kuba, Gvatemala i Burma.

knjige

Knjiga je luksuzna, objavljena u dva toma i dvojezična. Kome se sve obraća?

Knjiga se obraća svim čitaocima dobre volje i radoznalog duha koji su uvek spremni da prihvate nešto novo, kao i da poštuju stare običaje i kulturu naroda. Ipak, najviše se obraća mladima koji su zaboravili šta je to kultura putovanja, ili su je izgubili u našim društveno-političkim previranjima ili je nisu ni imali jer spadaju u one koji su se borili za goli život pa su putovanja, nažalost, postala nepotrebni luksuz. Moram pritom da citiram jednu staru englesku poslovicu koja kae “If there is a will there is a way”, dakle uvek se pronađe način da to ne bude skupo, već prihvatljivo, treba samo skupiti malo hrabrosti i otisnuti se u svet, koji je, inače, mnogo lepši nego sto ga mi doživljavamo.

U moderno vreme, popularno je čitati knjige u elektronskoj formi. Da li imate u planu objavljivanje i na taj način?

Generalno da, ali je knjiga zamišljena kao fotomonografija, pa se treba “linkovati” na mnoge fotografije koje se spominju tekstu što nije nimalo lako. Ipak, dobra je ideja, koja bi znatno olakšavala čitanje.

Jordan-ulaz u Petru

Kada biste sabirali dane, mesece i godine, šta mislite koliko ste dana, meseci i godina proveli na putu?

Nebrojeno, celi jedan drugi život. Pa to i jeste život u svom obličju, jedan lepši život.

Putovanja su vaša strast. Kako se osećate kada se zarolaju točkovi aviona?

Obuzme me neverovatno uzbuđenje, pa čak i sada kada sam sve proputovao. Uvek osećam taj neponovljivi doživljaj, uvek imam osećaj da me vodi negde daleko, daleko…

Da li ste se na neka mesta vraćali i zbog čega?

Uvek se, kažem, vraćam na mnoga mesta, nekada zbog njihove lepote kao i lepote samog doživljavanja, nekada samo poslovno ali iznova pronalazim neku novu lepotu u njima jer, kao što rekoh, lepota je svuda oko nas i treba je samo otkriti.

Gde se knjiga može kupiti?

Knjiga se može kupiti u svim većim knjižarama, ili sa popustom preko mog sajta www.miodragcolic.com ili www.mojputokosveta.info, ili pak putem slanja poruke u inbox na Facebook stranici Moj put oko sveta.

Šta ste naučili tokom svih ovih godina koliko putujete? Da li je bilo lako Marku Polu ili Amerigu Vespučiju, Kristoferu Kolumbu? 🙂

Naučili ste da se ništa ne može naučiti. Sve se mora iskustveno steći jer je tek onda ono pravo, tek tada se može reći da ponešto znate o ovom svetu. Ne mogu se porediti sa velikim svetskim istraživačima jer se divim radoznalosti njihovog duha koji im je omogućio da u nemogućim okolnostima otkriju svet. Ali ja ga otkrivam na jedan drugi način i zapisujem ponešto o njemu sa velikom nadom da će to imati ko da čita i gleda kao i da će poslužiti čitaocu kao  dodatni motiv za neko novo putovanje, makar to bilo i putovanje u sebe.

dr Miodrag Colić u emisiji PREPOZNAVANJE Jelene Đokić

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.