Miljana Gavrilović: Ne postoji teži ili lakši, već samo tvoj put

0

Miljana Gavrilović je poznata srpska pozorišna, filmska i televzijiska glumica. Završila je master studije glume na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu 2013. godine, u klasi Dragana Petrovića – „Peleta”. Sa njom su studirali: Aleksandra – Anja Alač, Ivan Mihailović, Jelisaveta Orašanin, Mateja Popović, Miodrag Radonjić, Miloš Biković, Nina Janković Dičić, Stojan Đorđević, Tamara Dragičević i Uroš Jakovljević.

Pored glume, bavila se i manekenstvom, te osvojila drugo mesto na takmičenju „Lice godineˮ.

(Fotografija: Miljana Gavrilović)

Sa poznatim indijskim rediteljem Šridarom sarađivali ste na snimanju nekoliko projekata. Kako biste opisali njegov pristup filmskoj umetnosti?

Moram priznati da ni sama još uvek nisam uspela da u potpunosti spoznam njegov pristup samom filmu, ali sam primetila da je, bar u dosadašnjem radu, pokušavao da odstupi, koliko god je mogao, od bolivudskog stila i približi se više zapadnom. Koliko je u tome uspeo na našem tržištu i da li je ispunio kriterijume srpske publike – procenite sami.

Hoćete li uskoro ponovo sarađivati sa njim?

Ukoliko mi ponovo bude ponudio angažman, bilo da odbijem ili prihvatim – postojaće opravdan razlog za to. U svakom slučaju, trudim se da svoj deo posla odradim strogo profesionalno i nemam problem sa tim da sarađujem sa istim rediteljima.

Da li pratite hindi kinematografiju? Šta je izdvaja od ostalih?

Ne mogu da kažem da pratim hindi kinematografiju, ali zato što sam filmofil, odgledala sam ih dosta. Dopadaju mi se starija ostvarenja poput filma „Charulata” iz 1964. godine, rađen po tekstu Rabindranata Tagora.

Osim starih, toplo preporučujem film „Moje ime je Kan” iz 2010. godine. Na mene je ostavio snažan utisak, baš zbog toga što nije klasična kombinacija kadrova sa zumiranim reakcijama glumaca, prenaglašavanjem pokreta i principom pričanja priče kroz duge muzičke numere praćene koreografijama, već ozbiljna dramska forma.

Upravo pomenuta kombinacija našem mentalitetu deluje pomalno bizarno, a nekada i jako smešno, čak i kada nije u pitanju komedija…

(Fotografija: Miljana Gavrilović)

Holivud ili Bolivud?

I jedno i drugo! Mada, osim naše kinematografije, uvek biram evropski film.

Vaša prva televizijska uloga je Zvezdana Anđelković u popularnoj seriji „Folkˮ. Imate li sličnosti s njom?

Možemo o tome naširoko i nadugačko. Dovoljno je da je u isto vreme i razumem i prezirem. Samim time što je igram ja, a ne neko drugi, već smo slične. Međutim, činjenica je da ima dosta stvari po kojima se razlikujemo.

Pored glume, bavili ste se i manekenstvom. Zašto ste izabrali glumu?

Zato što je to moj životni poziv i osećam da nisam pogrešila.

(Fotografija: Miljana Gavrilović)

Koliko je teže uspeti u glumačkom poslu ako dolazite iz provincije?

Nije važno odakle si, nego ko si! Ako je to nešto što voliš i radiš na tome uporno i hrabro – uspeh neće izostati, bez obzira da li si iz provincije ili metropole, posebno sada kad možeš da se afirmišeš lakše nego pre. Dakle, ne postoji teži ili lakši, već samo tvoj put.

Sa kolegom iz klase, Matejom Popovićem, držali ste Školu glume u Leskovcu. Vidite li sebe kao profesora na nekom od dramskih fakulteta?

Za sada ne vidim.

(Fotografija: Miljana Gavrilović)

Šta nedostaje srpskom teatru, osim finansija?

Finansije ne nedostaju. One odlaze u pogrešne ruke, a to sa sobom povlači i suštinu teatra, onog kakav bi trebalo da bude – kvalitetan, a ne kvantitetan.

Kako vidite svet pozorišnu i filmsku scenu za 50 godina?

Ne mogu ni da zamislim šta će biti za 50 godina, ali verujem u pravdu i dobre ljude koji, zaista, vole pozorište i koji će jednog dana osvetlati njegov obraz, odavno ukaljan.

(Fotografija: Miljana Gavrilović)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend