Milica Gacin: Smatram da je novinarstvo najlepši posao na svetu

0

Milica Gacin je jedna od najlepših srpskih TV voditeljki i novinarki. Svetom novinarstva uspešno korača već više od dve decenije. Karijeru je započela na radiju, a sada je jedna od voditeljki najpopularnijeg porodičnog kviza u Srbiji – „TV slagalica”, kao i urednica Zabavne redakcije Radio-televizije Srbije (RTS). Bila je osam godina zaštitno lice popularne televizijske emisije „Nedeljno popodne”, emitovanoj, takođe, na javnom medijskom servisu Srbije. Pored navedenog, bila je urednica i mnogih drugih projekata, dok je svoju ljubav prema pozorištu iskazala igranjem u hit predstavi „Gran pri”.

Trenutno završava postdiplomske studije na Fakultetu dramsih umetnosti (FDU) u Beogradu.

(Fotografija: Milica Gacin; Gordan Jović)

Kada ste odlučili da TV voditeljstvo bude profesija kojom ćete se baviti i čime Vas je ovaj posao osvojio?

U mom slučaju izostaje stereotipan odgovor „sve se dogodilo slučajnoˮ. Nije bilo nikakvih sticaja okolnosti, već jasna i velika želja da uđem u svet novinarstva. Kao na početku karijere, tako i sada smatram da je ovo najlepši posao na svetu ‒ iako bih mogla da se dokažem u još nekoliko profesija.

Voditeljstvo razumem kao spoj novinarskog i uredničkog posla. Ako dobro znate da vodite intervju, a to znači da poznajete i da se držite bar osnovnih postulata novinarstva, ako razumete koncept emisije i učestvujete u njenom stvaranju, onda možete biti voditelj koji je autentičan i kome se veruje u potpunosti. Iako je danas mnogo primera koji banalizuju profesiju voditelja, ja je ne doživljavam površno.

U čemu je tajna trajnosti našeg kultnog kviza „TV slagalicaˮ?

„TV slagalicaˮ je društveni fenomen. Nadrasla je televizijsku emisiju zbog fantastičnog formata, koji je, zaista, pogodan za svakog gledaoca, bez obzira na starosnu ili obrazovnu strukturu.

U osnovi je neverovatno dobar balans sadržaja i vremena. Igre su zabavne, raznolike, intrigantne, a ne opterećuju. Kviz traje taman toliko da gledalac proveri i dopuni svoje znanje, relaksira se i nastavi sa svojim aktivnostima.

Osim što je retka emisija koju može da gleda cela porodica, veliko poverenje koje „TV slagalicaˮ uživa kod gledalaca rezultat je ozbiljnog, odgovornog i predanog rada uredničkog tima.

Gledano generalno, da li je danas perspektinije biti voditelj ili novinar?

Nijedno od to dvoje. Nije isplativo biti ni novinar ni voditelj. Ova profesija nije za one koji žele udoban život, već za radoznale koji ne vole rutinu, a strastveni su u traganju za novim i zanimljivim. Konačan cilj je istina.

(Fotografija: Milica Gacin; privatna arhiva)

Koju televizijsku emisiju smatrate trenutno najkulturnijom?

Niste definisali taj pridev, ali pretpostavljam da mislite na pristojan ton u obraćanju i sadržaj koji ima smisla. S tog aspekta gledano, manje je „nekulturnihˮ.

Mene, inače, bije glas da sam prilično ozbiljna, a ako bih Vam rekla šta volim da gledam, bila bih u riziku da me okarakterišu i kao dosadnu!

Vaše koleginice, Kristina Radenković i Marijom Veljković, nedavno su otvorile jutjub kanal „Trudnoća je darˮ. Jeste li stigli da pogledate neke od tih video-snimaka I da li Vam se dopadaju?

Upoznata sam sa njihovim vlogom, ali moja deca su velika i teme koje obrađuju nisu više u mojoj sferi interesovanja. Razumem Marijinu i Kristininu fasciniranost roditeljstvom ‒ to je prirodno.

Pre desetak godina pisala sam za magazine „Mamaˮ, koji je bio i ostao najreferentniji časopis o roditeljstvu, jer je svaki tekst nastao na osnovu razgovora sa lekarima, psiholozima, pedagozima, vaspitačima… Nema stručnjaka za najmlađe sa kojim nisam razgovarala. Danas publika želi da čuje i lična iskustva, te verujem da će njihov kanal imati veliki broj pratilaca.

Šta za Vas znači dar?

Sposobnost na kojoj treba da budemo zahvalni.

(Fotografija: Milica Gacin; Gordan Jović)

Pribojavate li se nečega potajno?

Imam dovoljno godina i iskustva da okolnosti sagledavam realno, a kroz život koračam hrabro. Što mora da se dogodi ‒ dogodiće se, bitan je moj odnos prema datostima.

Kako vidite svet kulture i umetnosti za 50 godina?

Nemoguće je predvideti. Pogledajte samo razvoj tehnologije i ukupan napredak koji oblikuju i svet kulture i umetnosti, a gde je redefinisanje društvenih vrednosti.

Ideja kulture jeste pobuna protiv postojećeg i predstavljanje novih rešenja, a to podrazumeva veliku slobodu na temelju znanja, prosvećenosti i talenta. Da li će više napredovati visoka, elitna kultura, pop kultura, drugi oblici ili nešto sasvim novo i drugačije ‒ ostaje da se vidi.

(Fotografija: Milica Gacin; Gordan Jović)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend