Intervjui Srbija

Mila Marčeta: Coaching je proces koji ima jasno definisane elemente

Mila Marčeta se poslednjih 17 godina nalazi na visokim direktorskim pozicijama u međunarodnoj IT korporaciji. Korporativni život je njena svakodnevica. Sve zamke, mane i prednosti je iskusila, nekad posrnula, ali uvek na kraju uspela. Naučila je kako najlakše i najbrže da kreira sopstveni uspeh kao žena, profesionalac i lider. Svoje bogato i raznovrsno korporativno iskustvo želi da upotrebi kako bi pomogla drugim poslovnim ljudima da lakše, brže i efikasnije koriste svoje resurse za postavljanje ličnih i korporativnih ciljeva i njihovo ostvarenje. Njeno lično iskustvo je obogatila i posebnom edukacijom u oblasti coaching-a, te tako poseduje sertifikate Coaching Akademije iz Beograda, kao i poseban sertifikat za korišćenje 20 najefikasnijih Coaching tehnika Dr Sc Nade Kaiser, docenta Univerziteta u Štutgardu. Trenutno je na dodatnoj edukaciji „NLP Business Practitioner“. Osnivač je I vlasnik coaching centra Sidro.

mila-marceta-business-i-executive-coach-3

Koliko se razlikuje coaching isključivo vezano za biznis i posao u odnosu na coaching vezano za život? Prepliću li se negde? Šta je zajedničko?

-Coaching je proces koji ima jasno definisane elemente i u tom smislu, sve vrste coaching-a imaju isto polazište. Razlike su u temama koje se otvaraju i kojima se klijent bavi. Polazne teme u poslovnom coaching-u, kojim se ja bavim, su vezane za poslovno okruženje i mesto klijenta u njemu. Izazovi koji se pstavljaju pred poslovne ljude su slični, ako ne identični. Posebno kada su visoki rukovodioci u pitanju. Najinteresantnije je što, prema mom iskustvu, najčešće izvorište najizaovnijih situacija su medjuljudski odnosi. I to preplitanje ličnosti, individulanih vrednosti, modela ponašanja, usaglašavanja motiva daje izuzetnu draž bitisanju i kreiranju uspeha u poslovnom okruženju.

Na kraju, ja duboko verujem da dobar coach treba da nastupa sa pozicije svojih ličnih iskustava, uz odgovarajuću coaching edukaciju, naravno. Milsim da dobar poslovni ili Executive coach može biti samo neko ko je i sam izgradio uspešnu poslovnu karijeru u korporativnom okruženju. Specifična iskustva i uvidi se ne mogu naučiti iz knjiga, treba ih doživeti i preživeti.

Koliko je u 21.veku ženi dopušeno da bude žena u poslovnom svetu, tradicionalno vezanom za muškarce?

-U nekim ranijim godinama, proučavajući Menadžment, naišla sam i na knjigu “Kako plesati sa ajkulama”. Osnovna teza knjige je da je poslovni svet plivanje u bazenu sa ajkulama, pa zatim autor daje pregršt saveta kako da plivate, a da se ne udavite i ne budete pojedeni. Interesantno štivo. Ali ako prihvatite ideju da je poslovni svet bazen sa ajkulama, gde se podrazumeva da su ajkule – muškarci, onda zaštrajuće izgleda ideja da žene mogu plivati u istom bazenu. A baš to je osnova jednog od mojih coaching programa koji sam nazvala “Moje žensko JA”. Današnjem poslovnom svetu, od najvećih korporacija do malih preduzetničkih preduzeća, potrebne su uspešne žene. Žene donose ne samo posebnu vrstu komunikacije i razumevanja, već i vrlo specifičan način donošenja odluka, rešavanja problema i promišljene akcije. Tu različitost i posebnost žena treba negovati, podržavati i razvijati. I vrujete mi – nije zastrašujuće plivati u bazenu sa ajkulama. I pri tome biti i ostati sirena.

Sa kakvim se izazovima sreće poslovna žena sadašnjice i da li može i na koji način uzeti stvari u svoje ruke i biti ono što jeste – uspešna poslovna žena.

-Naravno da može! Izazovi poslovanja u savremenom svetu su veliki i krajnje su promenljiva kategorija. Modeli poslovanja, pa sa njima i modeli ponašanja, se menjaju gotovo preko noći. Kreativnost i konstanto usvajanje novih veština je jedini način da se kreira trajni uspeh. U tom smislu, nema neke velike razlike izmedju žena i muškaraca. Takodje je zajedničko što je osnova održivog uspeha – znanje. Žena koja poseduje znanje je jednako moćna kao i bilo koji muškarac. Naravno, važi i obrnuto.

Posedovanje znanja nam daje samopouzdanje i veru u sopstvene mogućnosti i odredjenu dozu arogancije kojom svesno biramo da ignorišemo ograničavajuća uverenja o tome šta žena može a šta ne.

Žene su zbog svoje emotivnosti i ranjivosti često na funkcijama koje nisu vodeće u timu, ali su zato obično postavljene na odgovorne funkcije jer se zna da ženska intuicija i istrajnost mnoge poslove završavaju. Kakav je vaš stav po tom pitanju?

-Oduvek sam imala problem da prihvatim da direktor treba da upravlja ljudskim resursima. Svodjenje ljudske relacije na nivo birokratske definicije mi je oduvek delavalo nedovoljno inspirativno, koliko god mi je bilo jasno da u poslovnim relacijama moraju postojati neki okviri kako bi se uspostavio efikasan sistem. Sa tom mišlju, dizajnirala sam svoj sistem rukovodjenja koji se zasnivao na uvažavanju individualnosti svakog pojedinca i podsticanju najboljih ličnih osobina svakog člana mog tima kako bi ceo tim napredovao i postizao rezultate koji su uvek bili bolji od očekivanih. Svako je dobar u nečemu i to dobro treba vrednovati i podsticati da bude još bolje. Na moje oduševljenje, kada sam završila coaching edukaciju, shvatila sam da je taj „moj“ sistem rukovodjenja zapravo coaching. Dakle i pre nego što sam znala šta je coaching, ja sam ga praktikovala, intuitivno je to bilo „moje“. To me je i uverilo da je coaching moj poziv i da treba da mu se posvetim.

mila-marceta-business-i-executive-coach-11

Još davno sam izabrala da se ne bavim time kako me drugi, posebno muške kolege, doživljavaju u poslovnim relacijama. Svesno sam izabrala da ignorišem insinuacije šta sam ja kao žena u stanju (ili nisam u stanju) da uradim. Bavila sam se samo svojom strukom i težila tome da budem vrhunski profesionalac. Znanje nema polnu odrednicu i ja sam uvek čvrsto verovala da znanje odredjuje konačni uspeh u karijeri. Učila sam od najboljih, bila sam beskompromisna u sticanju znanja i svest o sopstvenom znanju mi je davala samopouzdanje.

Šta je to što biznis kouč mora da poseduje od veština i iskustva da bi nekoga mogao da učini kako se pravi posao?

Jedna od definicija profesionalnog coaching-a u poslovnom okruženju je da je coaching profesionalni i partnerski odnos klijenta i coach-a u kreativnom i razvojnom konceptu koji doprinosi ostvarivanju profesionalnog i ličnog potencijala klijenta i njegove kompanije. Iza ove duge definicije krije se suština – klijent je ili kompanija koja angažuje coach-a da podrži razvoj rukovodilaca, zaposlenih ili celih timova ili sam rukovodilac koji želi da unapredi svoje liderske veštine i do maksimuma razvije sve svoje unutrašnje resurse kako bi unapredio svoju karijeru.

Coaching je za ljude koji su uspešni, kao i za one koji sebe žele da učine uspešnima. Coaching proces je jasno definisan, tako da su i rezultati vidljivi i merljivi.

Profesionalni coaching ima razne, često isprepletane oblasti specijalizacije. Moja specijalnost je business i executive coaching.

Business coaching kojim se ja bavim je usmeren ka razvijanju liderskih potencijala srednjeg sloja rukovodilaca i razvijanju zajedničkih vrednosti njihovih timova.

Executive coaching je usmeren na razvoj visoko poziocioniranih direktora od  kojih se očekuje da svakodnevno daju svoj maksimum, postižu vrhunske rezultate i motivišu svoje zaposlene da budu uspešni.

Coaching edukacija je prvi i neophodan uslov da bi se neko bavio coaching-om. U toku edukacije, pod uslovom da učimo od najboljih trenera, naučimo najrazličitije tehnike i alate sa kojim možemo da radimo u okviru svoje coaching prakse. Što više tehnika znate i možete da koristite, to ste od veće pomoći svom klijentu.

Ja verujem da je lično iskustvo podjednako važno, jer ne može se sve naučiti iz knjiga, već se mora preživeti. Ja poznajem korporativni svet, znam kako funkcioniše i koje sve izazove i poteškoće postavlja pred menadžere i direktore. Isto tako sam osetila i zadovoljstvo koje donosi uspeh u tom svetu. Zahvaljujući mom korporativnom iskustvu, pitanja, teme i dileme koje mogu imati moji klijenti su mi poznati. Bez mnogo objašenjenja, ja mogu da ih razumem. Moja coaching edukacija mi je donela svest o tome da načini na koje sam ja rešavala svoja pitanja nije univerzalni, već samo jedan od mogućih.

Vi ste dve decenije veoma uspešni u svetu IT-a, što je pomalo neuobičajeno za jednu damu. Kako se kao diplomirani matematičar snalazite u muškom okruženju i u svetu softvera?

-Matematiku sam uvek doživljavala kao vrstu filozofije pre nego tehniku. Zapravo zato sam i odlučila da studiram matematiku. Životne okolnosti su me odvele daleko od filozofije, pravo u naručje tehnici – kompjuterima, programima, bitovima i bajtovima. Verujem da se sve dešava sa razlogom i uvek najbolje moguće u datom trenutku, te sam tako i ja pronašla stranu IT industrije koja je u skladu sa mojim ženskim bićem. Ja pomažem klijentima, korisnicima softvera, da reše svoje probleme.Tehničke, naravno, ali moj posao mi daje mogućnost da se bavim kreiranjem i upravljanjem iskustvima klijenata, da dotaknem i njihovu ljudsku stranu. Sa zadovoljstvom kombinujem moje tehničko  znanje sa coaching-om i menadžmentom i to se pokazalo kao dobitns kombinacija, za mene, za moje klijent i za IT kompaniju u kojoj radim.

Šta je najlepše u vašem poslu što biste voleli da prenesete i drugima kroz iskustvo koje posedujete u biznisu?

I posle skoro dve deceije rada kao Direktor korisničkog servisa za Evropu, Bliski istok i Afriku, ja volim svoj posao i radujem mu se svaki dan. Zahvalna sam za mogućnost da u jednom danu komuniciram sa klijentima iz Poljske i Egipta i Angole i ….. Najvrednije otkrovenje je da su ljudske, suštinske vrednosti potpuno iste bez obzira na sve kulturološke razlike. Čak i u IT okruženju, sve se na kraju svodi na medjuljudske odnose, poštovanje, pažnju, medjusobno uvažavanje i poverenje. Upravo ta spoznaja me je i podstakla da se posvetim najpre proučavanju, a zatim i aktivnom bavljenju profesionalnim coaching-om.

Takodje,kroz coaching sam naučila tehnike koje korisitm, vrlo uspešno, u svom svakodnevnom poslu, od veštine primanja i davanja feedback-a, do postavljanja ciljeva za mene, za moj tim kao celini u za svakog zaposlenog u mom timu. Kroz coaching sam naučila, a kroz svoju poslovnu praksu i usavršila, različite metode komunikacije. na kraju, naučila sam kako da budem svom timu lider a ne direktor i na taj način pridobila njihovu lojalnost koja rezultira u izvanrednim poslovnim rezultatima.

Sva ta znanja i iskustva, ja prenosim i mojim klijentima u Coching centru “Sidro”.

Koje ženske osobine rado koristite u poslu? Da li možete da nam otkrijete?

Ne znam koje moje osobine su samo  ženske, a ne zanm ni da li ih rado koristim. Pre će biti da sam sada, sa svim godinama i iskustvom koje imam, dozvolila sebi da i u poslu budem ono što ja jesam. Kada sam prestala da se opterećujem opštim mestima i pravilima, počela sam istinski da uživam u svom poslu i, što je najinteresantnije, tek tada sam doživela pravi poslovni uspeh, prema mojim merilima. Ja sam JA, Mila, u svim svojim identitetima – i kao direktorka, i kao saradnica, i kao žena. Imam jedno lice i ono je uvek isto.

Šta biste poručili poslovnoj ženi? Da li je moguće biti sirena među ajkulama?

Jedini način da plivate sa ajkulama je da budete sirena! O tome ću govoriti u subotu, 17.decembra kao jedan od predavača na seminaru “Veliki plavi krug i u njemu Zvezda – budi Zvezda sopstvenog života”  u organizaciji youtube kanala Prepoznavanje.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.