MC Sajsi: Reagovaće snobovska intelektualna bagra, biće zabavno!

0

Ivana Rašić, poznatija kao Sajsi MC, jedna je od retkih ženskih repera na prostoru Srbije. Kao mala nije želela da se bavi muzikom, ali nakon nastupa 2002. godine na rep festivalu u klubu “Barutana“ na kom su nastupalu Bad Copy, V.I.P. Trio koji čini bend Sajsi MC čini B.K.O. i njena pet godina starija sestra Tijana. 2009-ta je godina u kojoj se Ivana okreće solo karijeri, do sada je sarađivala sa The Beatshakersima, RIOT-om, Damjan Eltechom, Krankšvesterom i Jelenom Karleušom. Svi koji čuju reči pesme “Ćao ja sam Tifani“ znaju vrlo dobro ko je Sajsi MC.

Koji pravac muzike, koje intepretacije su obeležile tvoje odrastanje?

– Devedesete uzduž i popreko i andegraund i mejnstrim. Sve od repa, densa, panka, tehna itd. Vrlo sam posvećeno pratila rođenje bendova i autora koji su obeležili tu dekadu. Muzika se teško nabavljala i presnimavanje je bio ozbiljan hobi. Sa ploče na kasetu, pa proslediš dalje, takođe fanzinaška scena je bila jaka i glavni izvor informacija za nove bendove, bila sam mlada i meni je bilo strava.

sajsi1

Da li si muzički obrazovana, da li znaš da sviraš neki instrument?

– Ne, ali to može nekad biti prednost, jer sam neopterećena muzičkim obrazovanjem, dozvoljavam sebi muzičke ekcese baš zbog te svoje specifične pozicije. Vrlo sam tekstocentrična, moja sfera interesovanja je kako tekst, uz pomoc matrice oživeti, to jest kako tu celinu napraviti da se uklapa i prenese emocije, koje na primer ne bi uspele da se prenesu u slucaju da se isti tekst čita. Sve je u harmoniji matrice i teksta i za to ti ne treba muzičko obrazovanje, treba ti samo svest o tome ko si i šta radiš, to je glavna veština koju moraš savladati.

Kako si reagovala na MTV Best Adria Act nominaciju?

– Prijatan je osećaj, moram priznati, super je taj trenutak podeliti sa svojim kolegama (dj b.k.o. i Tijana), jer zajedno smo radili na svim pesmama. Sve je to neka vrsta priznanja koja svakako prija.

Kakav je osećaj biti jedan od retkih vokala na rep sceni koja je pretežno muška?

– Ja radim svoju stvar, to bi radila bez obzira na pol, a što se tiče osećaja – meni je fantastično, da nije ne bih se bavila ovim. Umetnost se ne deli na mušku i žensku, već na dobru i lošu. Ograničena publika je ta kojoj je bitan pol i koji ocenjuju u zavisnosti od pola autora.

sajsi2

Da li misliš da će nakon saradnje sa JK otvoriti sebi neka nova vrata u muzičkoj industriji u Srbiji? Kako je došlo do saradnje?

– Ne mogu baš da predvidim šta će se dogoditi, ali svakako će se dići prašina, kuka i motika, kao i snobovska intelektualna bagra… biće zabavno.

Da li možemo očekivati možda FEAT sa nekim većim imenom sa rep scene i koliko si otvorena za takav vid saradnje?

– Ako mi bude upućen poziv i ako se skontamo. Te saradnje su vrlo delikatne stvari, vrlo intimne… lako se zezneš ako nisi oprezan.

sajsi3

Iz tvojih radova može se primetiti da nikad nisi ostajala u jednom muzičkom pravcu, šta sledeće možemo očekivati nakon rada sa momcima iz Riota?

– To ni ja ne znam, šta naleti. Tačno je da volim da idem iz krajnosti u krajnost što se tiče žanrova, to je neki trip koji me vozi. Neko voli brzu vožnju, ja volim te muzičke extreme.

Na koji način dolaziš do svojih pesama i tekstova koji su krajnje nekonvencionalni, šta ti najviše daje inspiraciju?

– Život! Sve može biti predmet inspiracije, zavisi od tebe, koliko si senzibilna osoba. Ne postoji jedinstvena metoda nastajanja tekstova. To je u isto vreme i veština, što više pišeš to si bolji, ali u isto vreme i taj neki faktor x, ta malena čestica koju imaš samo ti, jer kad to dodaš svojoj poeziji,to te odvoji od drugih.

Koji je tvoj ultimativni cilj za tvoje stvaralaštvo (ako postoji) ili je to čista ljubav?

– Čista ljubav koja ima cilj, čista ljubav koja ce pregaziti par leseva.

Pominješ feminizam u pesmi “Papa“ možeš nam reći kako ga vidiš u svetu i kod nas?

– Neophodan je kao vazduh!

Smeta ti to što tvoji tekstovi ne bivaju uvek prihvaćeni od šire narodne mase? Da li je nekad to poljuljalo tvoje samopouzdanje?

– Ne, uvek znam šta hocu i tako to i uradim jer, stvarno ovo radim i uživam, a ne da me masa prihvati, da ja radim na tome da se ovo šta stvaram omasovim, ali ne patim da me vole jer sam već formirana ličnost, pa nemam te vrste nesigurnosti. Smatram da je čak i zdravo da prođes kroz fazu oštre kritike i jednom za svagda se ne osvrćeš na nekonstruktivne ocene svog rada.

Da li je pesma Mama nastao možda iz nekog ličnog iskustva i nezadovoljstva kroz koji si prošla tokom tinejdžerskih i adolescentskih godina?

– Ne, samo sam kroz ličnu pricu Tifani i Milice (likove koje sam izmislila) pokazala kako stoje stvari u svetu, na makro planu, npr.odnos hegemona i država trećeg sveta, siromaštvo i bahatost, lakše je bilo da to predstavim kroz ovakav primer koji je svima razumljiv, jer Tiffani je USA, a Milica neka razorena zemlja, to je ista stvar, ta pozicija moći isto funkciniše od država do pojedinaca, grupacija ili regija.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Student Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Dadilja u kriznim momentima. Ume svakog da sasluša, ali ipak na kraju sluša sebe. „Kad bi bilo” pretvara u „eto, i to sam uradio”. Ne drži ga mesto. Ne pije, ali će mu koka kola doći glave.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend