Intervjui Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Maya Berović: Kopija nikada ne može da bude dobra kao original, zato nemam uzore.

Maya Berović je ime koje je počelo da se gradi još 2007. godine kada je objavila album Život uživo i opčinila nas pesmom Džin i limunada. Nakon nje slede hitovi Crno zlato i Sedativ sa njenog drugog po redu albuma. Posle medijske pauze vratila se jača nego ikada i počela da osvaja kako našu tako i regionalnu muzičku scenu. Prošle godine je objavila svoj šesti album Viktorijina tajna posle kojeg njena muzika postaje sastavni deo svake žurke. Pored saradnji sa Jalom i Bubom, pesma Broj je posebno draga njenim fanovima, tome svedoče i milioni pregleda na jutjubu. S obzirom da za nekoliko meseci možemo očekivati spektakl, sasvim je sigurno da novi album samo što nije ugledao svetlost dana. Maya uvek nadmaši sebe, samim tim ovo leto će ponovo biti u njenim melodijama.

Sveža je vest da ćeš nas 3. Novembra 2018 častiti koncertom u Štark Areni, možeš li nam reći nešto više o tome?

Trudiću se da tim koncertom vratim mojoj publici svu pažnju i podršku, koju mi daju svih ovih godina. I neću pričati o spektaklu, jer koncert mora da bude takav, ako se uzme u obzir sve ono što želim da pružim, dam i uzvratim ljudima koji me vole!

Šta čini tvoj rad posebnim?

Ljubav sa kojom ga radim. Ja obožavam posao koji radim i to je publika očigledno prepoznala kod mene.

Znamo da si još u tinejdžerskim danima bila odlučna da tvoj životni poziv bude muzika, možeš li nam navesti neke poteškoće na koje si nailazila na početku tvoje karijere?

Ja sam od onih ljudi koji zaboravljaju loše i ne trujem se negativnom energijom, pitajući se zašto su se neke stvari baš tako desile, nego idem sa osmehom napred, tako da sam sve poteškoće koje su se dogodile pobedila sa osmehom na licu.

Tvoj poslednji album Viktorijina tajna je prošao odlično kod publike, šta možemo očekivati od novog? Hoće li biti nekih zanimljivih featuring-a na njemu?

Svi koji prate moj rad, znaju da ja uvek težim boljem, tako da mogu očekivati nešto bolje od prethodnog cd-a, iako sam i sama svesna da to neće biti ni malo lak zadatak.

Interesantna je činjenica da album ukupno ima pre 140 miliona pregleda. Pored toga uzmite u obzir i prodate nosače zvuka, kao i piratizovane izdatke.

Tviterom kruži snimak na kojem su naučnici snimili zvuk Sunca, na iznenađenje svih to je bila strofa tvoje pesme Broj. Naravno radi se o montazi tvojih obožavaoca. Možeš li nam objasniti tvoju interakciju sa fanovima? Šta je najdovitljivije što su uradili za tebe?

Ja sam jedna od onih koji poštuju svoju publiku i uvek se trudim da odgovorim ljudima na poruke, na društvenim mrežama, iako nemam puno vremena, jer sam skoro svakodnevno na putu. Zato sam zahvalna ljudima koji mi ne uzimaju za zlo, ako ne dobiju odgovor, ali želim da znaju da svaku poruku pročitam i da se smatram srećnom ženom, jer me toliko njih voli. Bilo je zaista divnih gestova od njih, ali ni jedan ne bih izdvojila, ne zato što ih ne pamtim, nego zato što mi je svaki u istoj meri bitan i poseban, pa bi mi trebalo mnogo vremena da Vam sve ispričam.

Rad ovog turbo anđela kako je nazivaju fanovi sa twitera je posebno interesantan. Vatreni obožavaoci su uvek raspoloženi da smisle neki skeč, sliku ili edituju video kako bi svoijm pratiocima objasnili svoju ljubav prema njoj i njenoj muzici.

Citat nepoznatog autora glasi „U svetu Jece i Cece, budi Maya.” Kakvo je tvoje mišljenje o Jeleni Karleuši i Ceci? Kako komentarišeš citat?

Poštujem sve kolege. I one koji su velike zvezde i one koji tek počinju, jer svi mi jedemo istih hleb i svi se mi borimo za pozicije na kojima smo. Nije ovo ni malo lak posao, iako mnogima izleda da jeste.

Ono što svako ko malo više obrati pažnju na njen rad i ponašanje u javnost zna da Mayi nisu potrebni skandali. Svoju karijeru je gradila polako i tiho. Muzika je govorila sve za sebe. Svoj privatan život je uvek vešto krila od očiju javnosti. 

Kada bi morala da izabereš jednu pesmu iz tvoje celokupne diskografije i bila predstavnik na Evrosongu, koja bi to bila?

Ovo je ipak možda pitanje za nekog drugog, jer nije primereno da ja pričam o svojim uspesima i pesmama.

Shodno Mayinom odgovoru, postavljeno iz razloga da saznam njeno mišljenje, pre nekoliko meseci je urađena anketa na twiteru. Finalnu trku su vodile pesme Harem i Mala Lomi.

 

 


Ko su bili tvoji uzori na početku, koji su sada? Da li si se razočala u nekog od njih?

Nikada nisam imala uzore, jer za mene to znači da treba nekog da kopiram, a poznato je da kopija nikada ne može da bude dobra kao original. Ipak, moram da priznam da postoje kolege koje izuzetno cenim, jer su napravili karijeru bez ijedne mrlje i skandala, što ni malo, posebno u današnje vreme nije moguće.

Koju pesmu nisi htela da objaviš, ali si ipak rizikovala i isplatilo se?

Moram da kažem da ne postoji takva pesma.

Šta to ima Austrija, a nemaju Bosna i Srbija?

Svaka od pomenutih zemalja ima nešto. Baš zato u svakoj od njih živim po malo.

Najveća mana slave?

Nekada čovek poželi da se prošeta ulicom sam i da ne misli ni o čemu. Kada ste poznati, to je nemoguće. Eto, možda samo to po nekad.

Navedi tri pesme koje si slušala kao tinejdžer?

Idemo na Mars, Oči boje duge i Moj je život Švicarska.

 

Šta si u skorije vreme uradila nešto po prvi put?

Najsvežije što sam uradila po prvi put je da sam legla u mrtvački sanduk.

 

 

 

Da li smatraš da si nekom promenila život tvojom muzikom?

Verujem da nekom jesam ulepšala život mojim pesmama, ali ne promenila. Baš kao što je i meni nečija muzika ulepšala dan, veče, neki period.

Subjektivni ugao novinara:

Ne mogu opisati sreću koju osećam sada. Nakon slušanja i worshipovanja nje odlučio sam u sebi da moram da imam neku saradnju sa njom. Nisam očekivao da će to biti tako blizu. Kao osoba koja ne sluša domaću muziku i koja nikada ne daje inicijativu za domaće pesme, sve se promenilo kada sam otkrio njenu pesmu Alkohol. Mogao bih pisati pasuse i pasuse i neću uspeti da vam prenesem divljenje njom. Njena muzika budi svaki atom u meni, a mislim da nije ni vreme ni mesto da otkrivam gde sam je sve slušao. Svaka moguća životna situacija bila je filovana dozom Maye Berović. Hvala joj. Hvala što me ovo snašlo. Držaće me dugo ovaj osećaj ispunjenosti.  (kucao slušajući Broj)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.