Martin Stamenković: Mnogo me vređa to što sada sebe umetnikom može da nazove bilo ko

0

Martin Stamenković je jedan od najuspešnijih mladih fotografa iz Srbije, rođen u Nišu. Svoju ljubav prema fotografiji, ali i svoj veliki talenat za ovu vrstu umetnosti otkrio je slučajno, pre četiri godine, fotografišući krošnju procvetale japanske trešnje. Prošle godine je proglašen za najboljeg mladog fotografa na svetu.

(Fotografija: Martin Stamenković)

Fotografijom ste počeli da se bavite 2013. godine, fotografišući krošnju tek procvetale japanske trešnje. Šta ste videli u trešnjinom cvetu? Koje motive i kakvu Vam je inspiraciju ona dala za dalje radove?

Motiv koji sam pronašao u trešnjinjom cvetu jeste upravo nov život i neprestana borba za istim. Ona simbolizuje jačinu i lepotu u jednom. Kada vidite procvetalu krošnju japanske trešnje, obuzme vas sreća i želja da zabeležite taj trenutak ‒ tako je sve počelo.

Pripadate, hajde da kažemo žargonski, omladini iz „digitalen ereˮ. Jeste li imali priliku da se susretnete sa analognim foto-aparatima? Koji Vam se više dopadaju ‒ analogni ili digitalni?

Nije žargonski rečeno, već je zaista tako… Iskreno, imao sam prilike da se upoznam sa analognim foto-aparatima, ali nisam previše zainteresovan za njih.

Sećate li se svog prvog profesionalnog foto-aparata? Da li još uvek njime fotografišete?

I dalje fotografišem sa njim, jer sam svoj prvi foto-aparat dobio prošle godine. To je relativno jako dobar foto-aparat i nemam razloga da ga menjam.

(Fotografija: © Martin Stamenković)

Na prošlogodišnjoj Svetskoj izložbi mladih autora u Luksemburgu osvojili ste zlatnu medalju u kategoriji umetničkih fotografija, za portret Vašeg brata. Koliko ova nagrada znači Vama kao mladom fotografu?

Znači mnogo, jer je to priznanje za vaš trud i rad! Mnogi fotografi rade i trude se, a da nikada ne dobiju priznanje za to. Zaista, vidim to kao veliki uspeh.

Fotografišete li još nešto sem portreta i prirode?

Fotografišem portrete, prirodu i ljude u samom prostoru. Uživam u tome!

Želite li da fotografisanje postane Vaša profesija?

Hteo to ili ne, fotografija je već moja profesija, samo što ja težim ka multipraktičnom umetniku. Želim da se oprobam i u dizajnu i u mnogim drugim zanimanjima.

(Fotografija: „Brat”; Martin Stamenković)

Kao i svi umetnici, sigurni da i Vi posedujete brojne talente. Možete li nam otkriti neke od njih?

Ako botaniku možemo posmatrati kao talenat, onda je to moj veliki talenat ‒ znam sa biljkma i biljnim vrstama. To me opušta i tu pronalazim beg od stvarnosti… Tada osećam da radim nešto korisno za našu planetu.

Takođe, mnogo volim vizuelnu umetnost i upravo iz tog razloga sam pokrenuo projekat „New Eraˮ, koji bi uskoro trebalo da bude objavljen na mom „Jutjubˮ kanalu. Interesuje me i istorija raznih naroda, dok mi veliku ljubav predstavlja sam performans i dizajn.

Hoćete li uskoro organizovati prvu samostalnu izložbu svojih fotografija?

Iskreno, nisam razmišljao o tome. Hahaha! Vidite, to je dobra ideja, hvala Vam!

Naravno, napraviću i tu izložbu, samo kada dođe vreme za to.

(Fotografija: Andrija Jo; Martin Stamenković)

Blog ili vlog?

Jao! Ne znam. Možemo da preskočimo ovo. Hahaha!

Sve ima svoju lepotu, ali se ne pronalazim ni u jednom od ova dva, pa ne mogu da cenim, niti da sudim.

Kako vidite svet kulture i umetnosti za 50 godina?

Ako se ovako nastavi, mislim da će svet umetnosti biti u opštem haosu!

Mnogo me vređa to što sada sebe umetnikom može da nazove bilo ko. Nažalost, sve se vrti oko novca i mali je broj nas kojima novac nije na prvom mestu…

Naravno, svi mi želimo da zarađujemo od svog talenta i da živimo bogato, ali kada samo razmišljate na koji način da pokupite novac ‒ nikada nećete uspeti, jer se gubite kao umetnik i kao čovek.

(Fotografija: Martin Stamenković)

Martina Stamenkovića, ukoliko već niste, možete da zapratite na njegovom „Instagram” profilu.

(Fotografija: Martin Stamenković, 2017)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine | Moje tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Kreativnost je osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, a bez nje je život besmislen! | Redovni sam član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend