Intervjui Srbija

Marko Živić: Istina je na sceni važna

Marko Živić je poznati srpski glumac i TV voditelj. Diplomirao je glumu na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu 2001. godine, u klasi Radomira – Radeta Markovića, a od 1997. je stalni član Beogradskog dramskog pozorišta (BDP). Dobitnik je godišnje nagrade BDP-a za umetnički doprinos (2010), kao i drugih priznanja.

Takođe, bavi se i humanitarnim radom.

(Fotografija: Marko Živić, 2017; © „Večernje novosti”)

Kao glumac, imali ste prilike da se oprobate u različitim žanrovima. Šta je najteže igrati posle komedije?

Pa sve je teško, čak i ako uspete da uradite lako. Nema tu, po mom mišljenju, nikakve razlike.

Znate, gluma jeste naporan posao. Baratate sobom, emocijama i sličnom. Budete neko drugi u toku trajanja predstave ili snimanja, pa se zatim ponovo vraćate sebi. Nije to tako lako.

Da li Vam više prija da radite monodramu, sitkom ili stendap komediju?

Mislim da je gluma kolektivni posao i zato ja nikada ne radim monodramu, odnosno stendap komediju. Volim kada je kolega pored mene, te svi zajedno stvaramo nešto.

Koliko je teško nasmejati publiku?

Zavisi… Istina je na sceni važna, a to publika prepoznaje – bila ona smešna ili tužna.

(Fotografija: Otvaranje 11. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije „LIFFE” – Marko Živić, Narodno pozorište u Leskovcu, 18. septembar 2018; © Nikola Stojanović)

Živimo u vreme kada su televizijske serije uzele primat. Kako Vi gledate na to?

To je trend koji u svetu vlada minimum poslednju deceniju. Imate razne strane serijske TV kanale, dok kod nas to tek počinje. Mislim da je i te kako bolje od rijaliti-programa. Ovde su film i bioskop izgubili „trku”. Bar je trenutno tako.

U popularnoj TV seriji Dragana Bjelogrlića „Senke nad Balkanom” tumačite ulogu Vasilija Trnavca. Hoćete li nam ispričati neku anegdotu?

Imali smo dosta teških dana, posebno su nam teško padale vrućine. Snimali smo u Severnoj Makedoniji, u podnožju Kajmakčalana, na 38 stepeni celzijusa.

Smešno je bilo kada se kolega Enver Petrovci plašio da ga makedonska koleginica, ubijajući ga, ne oprlji pištoljem po potiljku, jer ona je tada prvi put u životu držala pištolj. Mnogo smo ga zbog toga zezali i svemu tome se smejali.

Mnoge Vaše kolege oprobale su se i u radu iza kamere, to jest rediteljstvom. Jeste li i Vi imali nekada takvu vrstu aspiracije?

Očekujem da ću realizovati TV seriju koja će se dešavati u mom rodnom gradu, Kruševcu. Pilot epizoda je snimljena. Verujem u to!

(Fotografija: Marko Živić; © BDP)

Postoji li neka tehnika koju glumci koriste kako bi što bolje savladali jezik koji im nije maternji?

Ima – rad sa lektorom i samo rad. Nema drugog puta.

Gluma ili TV voditeljstvo?

Glumci se školuju za to, a TV voditelj možete da postanete čak i da završite mašinstvo.

Mislim da školovani glumac može da donese nešto što je drugačije, dok ima odličnih glumaca koji jednostavno nemaju dara za TV voditeljsvo. Ta snimanja TV emisija traju dugo, a Vi ste domaćin gostima. Potrebno je puno energije. Na primer, u šou-programu „Luda noć”, gde sam bio jedan od voditelja programa, nalazilo se 200 ljudi na setu zaduženo za njenu realizaciju.

Pripremate li neke nove projekte?

Osim što igram u predstavama koje se nalaze na redovnom repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), trenutno privodim kraju snimanje druge sezone TV serije „Senke nad Balkanom”.

Kako vidite pozorišnu i filsmku scenu za 50 godina?

Bilo bi dobro da je vidim… Ali pošto imam 47 godina, napeto je. Što se tiče pozorišta, ono živi već više od 2.000 godina, pa ne brinem.

(Fotografija: Marko Živić; © „Vikimedija”)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.