Intervjui Srbija

Marko Janketić: Zajedno sa pozorištem evoluira i publika i njen ukus

Marko Janketić je jedan od najtalentovanijih i najboljih srpskih glumaca mlađe generacije. Diplomirao je glumu na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu 2007. godine, u klasi Borisa Isakovića.

Zavoleli smo ga kao Malog u kultnom domaćem filmu „Tri palme za dve bitange i ribicuˮ, dok sada sa nestrpljenjem očekujemo svaku novu epizodu popularne TV serije „Ubice mog oca”, kako bismo pratili nove misteriozne avanture inspektora Mirka Pavlovića.

(Fotografija: Marko Janketić, 2018; „Hello!” magazin, Miloš Nadaždin)

U domaćem filmu „Tri palme za dve bitange i ribicuˮ odigrali ste svoju prvu filmsku ulogu. Da li ste već tada znali da će gluma biti Vaša profesija, s obzirom na to da potičete iz glumačke porodice?

Pre tog filma igrao sam 1995. godine u pozorišnoj predstavi „Bašta sljezove bojeˮ, po motivima istoimenog romana Branka Ćopića, a u dramatizaciji Stevana Koprivice. Predstava je dugo igrana na sceni Pozorišta „Duško Radovićˮ. Bilo je to za mene, kao dečaka, prelepo iskustvo, upoznao sam se sa svim segmentima pozorišta kao kuće, ali i svim segmentima stvaranja jedne pozorišne predstave i verujem da sam se tada zaljubio u poziv kojim ću se kasnije baviti i profesionalno.

Sećate li se saveta koje ste dobili od svojih roditelja, naših proslavljenih dramskih umetnika, kada ste upisali glumu?

Nisu se previše mešali u moj razvoj u toku mog studiranja na Akademiji. Uglavnom smo sumirali utiske nakon ispita koje su gledali.

Studiranje glume je specifične prirode i to je pitanje posebnog poverenja profesora i studenta ‒ kao učitelja i učenika, i tako bi trebalo i da ostane.

(Fotografija: Marko Janketić, 2015; „Hello!” magazin)

Imaju li mladi glumci u Srbiji mogućnost da biraju uloge ili prihvataju one koje su već drugi odabrali za njih?

Zavisi ko i zavisi šta! Produkcije su siromašne i ima ih jako malo, tako da sve zavisi od ambicije, materijalnih mogućnosti, estetskog ukusa i mnogih drugih faktora koje mlad glumac ima. U svakom slučaju, situacija je jako daleko od povoljne.

Ostvarili ste zapažene uloge i na pozorišnoj sceni. Koju biste izdvojili kao značajnu za pomak u Vašoj karijeri?

Svaka uloga koju sam odigrao je bila pomak za mene, pre svega kao čoveka, a onda i kao glumca.

Kroz proces stvaranja predstave, ekipa predstave proučava društvene, istorijske, političke, ljudske, ali i duhovne okolnosti u kojima se komad nalazi, tako da je svaka uloga bogatstvo za sebe ‒ neka više, neka manje. Ne umem da izdvojim nijednu posebno.

Koliko Vam je bitno mišljenje publike?

Izuzetno je važno, ali ne i presudno! Pozorište evoluira svojim ritmom ‒ u svakom gradu, odnosno zemlji ima svoj ritam. Zajedno sa pozorištem evoluira i publika i njen ukus. Ponekad to nije u dobrom odnosu kod nas, pa publika to ne prihvati, što ne znači da je predstava loša. Mada, ni publiku nikada ne treba potcenjivati.

(Fotografija: Marko Janketić, 2018, Beograd; Ivan Dobrićić)

Bavite li se, pored glume, još nekom vrstom umetnosti?

Bavim se umetničkim zanatima ‒ duborezom i drvorezom, dizajnom i izradom stilskog nameštaja. To jako volim!

Trenutno nemam dovoljno vremena da se time bavim, ali se nadam da ću jednog dana imati svoju malu proizvodnju i radnjicu stilskog nameštaja.

Kako vidite svet pozorišta i filma za 50 godina?

Pozorište će opstati, kao što je opstalo od Aristotelovog doba i stare Grčke. U kakvom obliku, ne bih umeo da odgovorim.

Film je nešto što se brže razvija, jer je unosniji i atraktivniji (u produkcionom smislu).

Naslovna Fotografija: Marko Janketić, 2017; „Gloria” magazin, Dalibor Danilović.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.