Marko J. Kon: Pravi muzički kvalitet uvek nađe put do svojih slušalaca

0

Marko J. Kon je poznati srpski kompozitor, muzički aranžer i producent, tekstopisac, pevač i glumac. Jedan je od naših najtalentovanijih muzičara – svira na skoro deset različitih instrumenata. Svoj prvi bend osnovao je sa devet godina. Napisao je tekstove za više od 800 pesama i pevao prateće vokale na oko 1.000 audio-snimaka.

Na 54. po redu „Pesmi Evrovizije” predstavljao je Srbiju sa pesmom „Cipela. Zajedno sa Aleksandrom Kopcem čini jedan od najuspešnijih timova u srpskoj zabavnoj muzici.

Pored navedenog, bavi se i sinhronizacijom animiranih filmova.

(Fotografija: Marko J. Kon, 2015; „Instagram”)

Poznato je da ste multitalentovani umetnik ‒ od kompozitora, preko producenta, pa do glumca. U kojoj od ovih delatnosti najviše uživate?

Najbolje se osećam kao muzički producent. To uostalom i jeste moj primarni posao, odnosno posao od koga zarađujem za život. Komponovanje sam uvek doživljavao kao deo istog procesa, a gluma, pevanje i ostale izviđačke delatnosti su, u mom slučaju, više eksces nego pravilo.

Koliko je sinhronizovanje animiranih, odnosno cranih filmova zahtevan posao?

Što se tiče sinhronizacije animiranih filmova, tu sam, takođe, prvenstveno u ulozi producenta. Ne muzičkog, nego izvršnog. Dakle, komuniciram sa strancima čiji se film sinhronizuje, angažujem reditelja, glumce, snimatelje, montažere…. I taj posao je, pre svega, veoma odgovoran, a samim tim bi se moglo reći ‒ i zahtevan.

Ponekad sam angažovan i da pozajmim glas nekom liku u filmu, a to je već mnogo zanimljivije i lepše.

(Fotografija: Marko J. Kon, 2015; „Instagram”)

Koji instrument ste prvo počeli da svirate ‒ klarinet, frulu, saksofon, bubnjeve, gitaru ili bas-gitaru?

Moj prvi instrument je bila blok-flauta, to jest temperovana klasičarska verzija frule. Kasnije sam upisao nižu muzičku školu, na odseku za klarinet. Ostale instrumente sam „pokupio usput” i manje-više sam samouk.

Opišite mi muzičku scenu u Srbiji 21. veka u pet reči.

Rasulo, nered, talenat, nada i uzbudljivo.

(Fotografija: Marko J. Kon, 2018; „Instagram”)

Ima li perspektive za naše mlade pevače koji žele da se bave kvalitetnim muzikom?

To je večito pitanje… Važi za sve teritorije i za svako vreme. Mišljenja sam da pravi muzički kvalitet uvek nađe put do svojih slušalaca.

Za kog pevača/pevačicu ste napisali svoju prvu pesmu?

Prvi samostalni, komercijalni tekst koji sam napisao, a bio je i zvanično objavljen, jeste „Roštilj” grupe „Desna ruka”.

Pogledajte spot ove pesme:

Vaš omiljeni kompozitor je?

Ima ih više. Recimo da mi je omiljeni savremenik Džon Vilijams. Vrlo visoko je kotiran i Maks Martin.

Da li je teško biti Marko Kon na jedan dan?

Meni nije.

(Fotografija: Marko J. Kon, 2017; „Instagram”)

Kako vidite svet muzike za 50 godina?

Vidim veliku demokratizaciju muzike. Mislim da će se, pre svega, mladi ljudi više baviti muzikom, prvenstveno iz hobija. Ali to će neumitno doneti novi kvalitet!

Čeka nas novo i veoma uzbudljivo vreme.

(Fotografija: Marko J. Kon, 2014; „Beograd noću”)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend