Intervjui Muzika Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Marko Drežnjak a.k.a. REVVO : „Verujem u svetlu budućnost.”

Marko Drežnjak je umetnik koji se u mnogome razlikuje od ostalih, barem govoreći o umetnicima sa našeg područja. On je jedan od retkih iz Srbije koji radi kavere stranih pesama. Talentovani Novosađanin, rodom iz Trstenika, po struci muzički producent, kompozitor, aranžer zaslužan za hit „Sexy Senorita ” Milice Pavlović. Učesnik X faktora i Prvog glasa Srbije vešto koristi pažnju koju je svojim talentom i vizijom zaslužio. Uskoro od njega možemo očekivati EP, ali ne isključuje mogućnost snimanja na maternjem jeziku.  Revvo, kako sebe naziva na svom jutjub kanalu plasira obrade velikih muzičkih hitova.  Iza njega je dosta numera, demo snimaka, tekstova koje piše za svoje potrebe za čije objavljivanje čeka savršen trenutak. Do tada uživajte u obradama.

Ostale covere možete naći: youtube.com/revvo
Pratite Markov rad na instagramu i jutjubu.

Da li se želja bavljenja muzikom gajila od malena?

Apsolutno. Nevenka (Mama) kaže da sam još kao jako mali vristao na sav glas i konstantno ispuštao razne zvukove. Ja verujem da su to bili počeci mog pevanja ? kasnije sam počeo da se usnimavam na kasetofonu sa šerpama loncima i raznim rekvizitima i tako pravio svoje prve pesme, a onda su došli kompjuteri, muzički programi, instrumenti. Moj ceo život je obeležen muzikom pa slobodno mogu reći da sam rođen da bih je stvarao. Danas je to profesija i zadovoljstvo u jednom.

Koji muzičari su bile tvoje zvezde vodilje?

Uz sav trud mog oca Dragana da mu “sin ne slusa šund i narodnjake“, moji prvi uzori bili su Lepa Brena i Dragana Mirković. Sećam se kroz maglu nekog Breninog koncerta gde sleće helikopterom na neki stadion i oko nje puca pirotehnika i masa pada u trans.. tada sam pomislio “jednog dana ću i ja ovako“ ? s godinama je sve vise počela da me privlači strana muzika, MTV je postao izvor inspiracije. Danas se trudim da se ne ugledam ni na koga i da stvaram sebi jedinstvenu filozofiju i muzičku estetiku, ali neko ko me možda najviše inspiriše je David Bowie koji je, po mom mišljenju, najgenijalniji muzički pop umetnik ikada, čija poruka je najbliža mom senzibilitetu. Tu su još i Madonna iz ranijih dana, Lady Gaga, Michael Jackson i druga legendarna imena.

Da li si ono što si želeo da budeš kad porasteš?

Mogu slobodno reći da jesam. Naravno, uvek postoje ciljevi ka kojima strepim i neke još uvek neostvarene želje, ali smatram da je sve moguće i da ljubav prema muzici i posvećenost sa kojom istoj pristupam je moćan alat za ostvarivanje postavljenih ciljeva. Još uvek nisam sleteo helikopterom na stadion prepun ljudi.

Zašto Revvo?

Revvo ima više značenja, ali ono glavno je revolucija – u muzici, u umetnosti generalno, u načinu na koji se ophodimo jedni prema drugima. Mirna revolucija koja menja svet. Prosto je sinulo jednog dana i svidelo mi se kako zvuči ?

Sa kojim bi umetnicima sa naših prostora sa zadovoljstvom sarađivao?

Kao izvođač ne sa puno iz prostog razloga sto pravci muzike koji se ‘nude’ nisu bliski mom ukusu i načinu na koji želim da se predstavim ljudima. Poštujem rad Dina Merlina, Jelene Karleuše, Raste i drugih inovativnih ljudi koji su svoj uspeh izgradili rušeći ustaljene norme. Smatram da underground scena krije mnogo više talenta koji tek treba da ispliva na površinu. Kao autor – sa svakim ko svoj posao shvata ozbiljno i ima ljubav prema muzici… i spreman je da plati dobru pesmu ?

Kakve nam projekte spremaš? Možemo očekivati pesmu/album?

U bliskoj budućnosti izbacujem projekat pod radnim nazivom CONTRAST”, EP koji će sadržati nekoliko pesama na engleskom jeziku na kojima radim već nekoliko godina. Cilj je da za većinu uradim i spotove kroz koje cu detaljnije predstaviti ono što želim da prenesem na publiku, a to je poruka jedinstva ljubavi i slobode. Želim da podsetim ljude da smo svi JEDNO – nešto što smo, čini mi se, svi zaboravili. Do tada možda izbacim i nešto na maternjem jeziku ako me ponese trenutak.

Da li je teže probiti se ili ostati na muzičkoj sceni u Srbiji? Kako uspeti u Srbiji?

Teže je ostati jer je to dokaz da muzičar zapravo vredi i da ima u sebi nešto što ga drži bitnim na sceni duži vremenski period, bilo da je to dobar glas i pesme, harizma, misterija ili sve zajedno. Probiti se je relativno lako uz novac i dobar tim ljudi… da ne kazem tim stručnjaka. ? Za to je potrebna samo ogromna želja i posvećenost. Vreme prirodno selektuje one koji su predodređeni da se bave muzikom i one koji su u sve to ušli zbog slave i novca.

Da li te zadovolji ili potajno iritira kada pesma koju si napisao za druge postigne veći uspeh nego što očekuješ? 

Sve što stvorim je iz ljubavi prema muzici, bilo za sebe ili za druge izvođace. Ne delim muziku na žanrove i smatram da svaki pravač u sebi sadrzi dobre i loše pesme. Sve što stvorim želim da postigne ogoman uspeh i budem veoma srećan i ponosan kada neka pesma postigne i više od očekivanog.

Postoje li šanse koje si protraćio?

Prošlost ostaje u prošlosti i mislim da je uzaludno kajati se zbog bilo čega ili misliti da je nešto moglo da se desi drugačije nego što jeste. Ja sam usresređen na sadašnjost. Samim tim ne mislim da sam protraćio bilo koju šansu. Sve je onako kako treba da bude. Verujem u svetlu budućnost.

Da možeš da oživiš dva umetnika, to bi bili? Zašto?

Ako prićamo o svim umetnicima generalno mislim da bi to bio Salvador Dali. Njegova umetnost je vanvremenska i apstraktna toliko da je svako može doživeti na potpuno svojstven način. Kada bih zamisljao svoj unutrašnji svet mislim da bi izgledao kao njegove slike. Od muzičara to je Bowie .

Koji umetnici današnjice mogu da drže predavanja svetu o kvalitetu i značaju muzike?

Od najpoznatijih muzičara današnjice bih morao da izdvojim Lady Gaga-u. Kada poslušate bilo koji njen intervju na yt-u shvatite da je ona jedna od retkih muzičara danas koji na svet gleda kroz prizmu umetnosti i mnogo puta sam čuo da izgovori izuzetno duboke stvari kako o muzici tako i o životu i odnosu među ljudima. Tu je još i James Blake ćiju muziku obožavam.

Kaver koje pesme možemo očekivati?

To nikada ne planiram. Najćešće se dogodi da čujem pesmu i u roku od par dana uradim kaver. Trudim se da svaku pesmu oblikujem prema sebi, bilo aranžmanski ili vokalno. Ali obećavam da će ih biti dosta u narednom periodu.

Slušali smo Jadranku u kaveru pesme Titanium, kakvo je tvoje stručno mišljenje o njenim sposobnostima?

Jadranka je sirovi talenat, super peva, hvata terce kao školovani muzičar, ima ogroman potencijal, ali je potreba za dokazivanjem u mnogome sputava, što se i vidi u pomenutom klipu. Onog momenta kad je uživljeno počela da se baca po sobi i ruši vaze za cveće – morao sam da reagujem. Oporavila se od pucnja pištoljem i sada je ništa ne može zaustaviti. Sakrijte decu i žene.

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.