Intervjui Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Mark Lufler: Ključ napretka su pasionirani timovi i pravovremeno skaliranje učinka

U svetskoj Agile zajednici je priznat i poznat govornik. Pre ulaska u Agile svet radio je kao projektni menadžer u kompanijama poput Volkswagen AG i Siemens AG. Zalaže se za transformaciju sveta poslovanja i pomaže timovima da na što bolji način primene agilne metodologije u svojim kompanijama. Sarađuje sa svetskim kompanijama kao što su Bosch, Draimler, Audi… Bio je govornik na preko 50 stručnih konferencija, a njegov trening je prošlo više stotina menadžera kojima je fokus rada primena agilnih metodologija. Krajem aprila biće jedan od govornika na 3. Agile Serbia konferenciji. Predstavljamo vam Marka Luflera (Marc Löffler).

1. Poznati ste kao priznati govornik, autor i Agile kouč. Ali, to nije sve. Na vašoj web stranici piše da se bavite analizom pasije. Možete li nam reći šta to zapravo znači?

Nudim analizu pasije kao evaluaciju sposobnosti timova i organizacija da stvore pasionirane timove tj. okruženje. Analiza je bazirana na mom modelu pasije, koji opisuje sedam oblasti neophodnih da se formira jedan takav tim, npr. orijentacija snage. Većina organizacija ignoriše činjenicu da su timovi uspešni zbog ljudi koji čine tim, a ne zbog savršenih procesa rada. Analiza pasioniranosti tima pruža jasne smernice u kom pravcu tim treba da se fokusira kako bi se oslobodila snaga stvaranja tima visokih performansi u odgovarajućem kontekstu. Iskreno verujem da su pasionirani timovi kamen temeljac svake uspešne kompanije. Moja pasija je da učinim organizacije svesne ovih činjenica i pomognem im u kreiranju okruženja gde su zaposleni srećni i rade na poboljšanju poslovanja kompanije.

2. Napisali ste knjigu „Usavršavanje agilne retrospektive“, koja nudi praktične primere i pristupe za primenu agilne retrospektive u cilju podrške kontinuiranom napredovanju. Zašto smatrate da je ovakva agilna praksa suštinska za timove?

Bez agilnih retrospektiva ne bi bilo stvarnog napredovanja. One kreiraju uslove u kojima timovi mogu učiti iz iskustva i prilagoditi se načinu rada, kontinuirano se poboljšavajući i napredujući. To je jedina svrha ove prakse i zato je ona toliko moćna. Ako preskočite agilnu retrospektivu jedino što ćete raditi jeste deljenje radnih zadataka na manje celine koje treba izvršiti maksimalno u naredne četiri nedelje. Ne kažem da ovo uopšte ne donosi koristi, ali bez vremena i prostora posvećenih razmišljanju i refleksiji, oslobodićete samo deo mogućnosti koje agilni okviri poput Skrama mogu ponuditi.

3. U planu je i Agile Retrospectives Masterclass koji ćete održati u Srbiji. Koji su ključni benefiti za posetioce ovog događaja?

Na ovom masterklasu osvrnuću se na probleme koji se javljaju kada govorimo o agilnoj retrospektivi i naučiću prisutne novim načinima i alatima kako da agilnu retrospektivu podignu na viši nivo. Pokazaću napredne tehnike poput sistemske retrospektive, retrospektive usmerene na rešenje i napredne tehnike moderiranja za povećanje efikasnosti agilnih retrospektiva. Dodatno ću pokazati kako da se kreira dobar flipčart za kratko vreme ili kako da planirate svoje aktivnosti. Masterklas će biti interaktivan i skrojen prema potrebama učesnika. Ako imate pitanja i nedoumica ovaj masterklas je pravo mesto gde o tome možemo diskutovati i rešiti ih. Dakle, ako se ozbiljno bavite agilnim retrospektivama, onda je ovo masterklas za vas.

4. Zbog čega kompanije ne vide benefite primene agilnih metodologija? Koji su glavni razlozi?

Odgovor je već deo postavljenog pitanja. Ovde nije reč o tome da se „radi“ agile, već da se „bude“ agile. Većina kompanija veruje da samo treba pratiti i primenjivati npr. Skram i da ste vi već tako agilna kompanija. Ovo je daleko od istine. Najvažnija imovina bilo koje kompanije su njeni zaposlenici. Ako se ne fokusirate na osobe i njihovu interakciju, Agile neće zaživeti. Morate stvoriti okruženje u kojem pasionirani i posvećeni timovi mogu da procvetaju. Ovo je osnova na kojoj gradite sve ostalo. Ako imate pasionirane timove i dodate agilne principe i praksu, onda ćete prosperirati. Ali, ako primenite agilne metode na postojeći organizacijski sistem bez pripreme, imaćete situaciju kao da pokušavate da osedlate mrtvog konja; jednostavno nećete nikuda stići.

5. Šta mislite, kakvi su budući Agile trendovi ovde u Evropi?

Što se mog ličnog mišljenja tiče, budući trendovi su jači fokus na agilne principe, pre negoli na agilnu praksu, rastuća usmerenost na timove i njihovo okruženje kako bi se oslobodila snaga prave agilnosti.

Nažalost, skaliranje agilnosti je jedan od najznačajnijih trendova koji je trenutno prisutan u agilnoj zajednici. Iskreno verujem da taj trend vodi u pogrešnom pravcu. U većini slučajeva, organizacije su daleko od toga da su spremne da budu skalirane, a ovaj trend samo pogoršava situaciju.

6. Recite nam nešto više o govoru koji ćete održati na konferenciji Agile Serbia i zašto su događaji, poput ovog, bitni za posetioce.

U svom izlaganju ću se osvrnuti na činjenicu zašto je agilno skaliranje poslednja stvar koju bi sada trebali da radite. Postoji mnogo toga što kompanija mora da uradi pre negoli pomisli na nešto poput skaliranja. Ako skaliranje primenite prerano u opasnosti ste da ne otkrijete prave probleme unutar organizacije. Pre skaliranja morate uraditi domaći zadatak, npr. da kreirate višefunkcionalne timove ili da uvedete odgovarajuće upravljanje portfeljem. U svom izlaganju osvrnuću se na skaliranje antiobrazaca i šta možete učiniti tim povodom. Verujem da je važno upozoriti ljude na opasnost koju sa sobom nosi skaliranje koje nije pravovremeno.

Konferencije poput Agile Serbia su događaji na kojima se širi znanje i uči iz iskustva drugih. Smatram da je ovaj događaj bitan i zbog građenja agilne zajednice, jer agilne organizacije su jedan od ključnih elemenata odgovora rastuće kompleksnosti sveta u kojem živimo. Ako živite u Srbiji, ne propustite priliku da prisustvujete ovom događaju, jer će podići prašinu.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.