Intervjui Srbija

Mame Novosađanke – tim koji pobeđuje

Na srpskom facebook nebu grupa Mame Novosađanke izdvaja se po tome što okuplja mame na lokalnom nivou i namenjena je isključivo mamama iz Novog Sada i okoline. Mame dele jedne sa drugima korisne informacije, savete i međusobno se pomažu. Otuda ne treba ni da čudi činjenica što je grupa Mame Novosađanke za nešto više od godinu dana prerasla u udruženje, koje okuplja više od 7000 članica.

Osnivač grupe je Jana Veselinović, mama dvoje dece, a u slobodno vreme radi i kao tutor za slovački jezik i prevodilac. U administraciji ove grupe joj pomažu njene prijateljice i mame koje takođe veruju u ovu ideju i mogućnost da ista može da bude prvo korisna, a onda i zanimljiva mamama iz Novog Sada. Jana kaže da nije lako biti administrator tako velike grupe, jer zahteva puno vremena i živaca, praktično da stalno budeš online, ali je i lepo. Grupa je osnovana u aprilu prošle godine.

Grupa je brzo napredovala i sad broji više od 7000 članica. Kako ste uspeli da se snađete u tako brzom rastu i da pratite funkcionisanje grupe, posebno grupe u kojoj su članovi žene?

– Nije bilo lako moram da priznam. Bilo je dana i noći kad sam se pitala šta mi je ovo trebalo, ali na kraju znam šta je prvobitna zamisao i svrha ove grupe i tome težim i to me je i održalo.

Koje su aktivnosti grupe i koje ste akcije organizovali i/ili učestvovali u njima?

Dosadašnje aktivnosti grupe i udruženja Mame Novosađanke:
Februar 2015.
– Humanitarna akcija “Za naše najslađe učinite nešto posebno “ – prikupljanje pomoći za bebe koje leže na odeljenju Neonatologija u Dečijoj bolnici u Novom Sadu (odeća, pelene, cucle, hrana)
– Druženje majki i dece iz grupe
Mart 2015.
– Čas samoodbrane za mame
Jun 2015.
– Druženje majki dece iz grupe, uz prikupljanje novčane pomoći za bolesnu devojčicu Draženu Trifunu Duduković – prisutne mame sakupile 14.500 dinara
– Humanitarna akcija „Pomoć Draženi“, organizovana po medijima

– Prvi Mamin Bazar – mesto za prodaju, kupovinu, razmenu i poklanjanje stvari, uz humanitarnu akciju – prikupljanje stvari za centar „Izaberi život“

Jul 2015.
– Predavanje iz prve pomoći za majke (pedijatar)
Avgust 2015.
– Drugi Mamin bazar – mesto za prodaju, kupovinu, razmenu i poklanjanje stvari, uz humanitarnu akciju – prikupljanje stvari za Novosadski humanitarni centar (prikupljeno stvari za 4 puna automobila)
Septembar 2015.
– Akcija organizovanja oglasa za premeštanje dece u vrtiće, na jednom mestu, pomoću koje je došlo do nekoliko razmena mesta u vrtićima
– Predavanje nutricioniste “Pravilna ishrana dece”, za mame iz grupe i roditelje van grupe
Oktobar 2015.
– Radionica na temu „Ishranom i vežbanjem do vitke linije“, namenjeno porodiljama, zvaničan program u okviru Dečije nedelje, u saradnji sa udruženjem „Život kao inspiracija“
– Proslava povodom osnivanja udruženja, uz takmičenje za najbolji kolač i prikupljanje garderobe, igračaka i školskog pribora za „Svratište za decu ulice“
Novembar 2015.
– Podrška “Trci u puzanju beba” koju je organizovala naša članica.
Podrška organizovanju javne peticije za očuvanje dečijeg igrališta na Novom naselju, koju je organizovala mama iz naše grupe.
 Koji su vam projekti trenutno aktuelni?
– Trenutno smo malo prerasli Facebook grupu i postali Udruženje i kao takvo planiramo Zimski Mamin Bazar, druženje sa Deda Mrazom i još puno akcija usmerenih na edukaciju, pomoć, ali i druženje naših članica.
Kakve imate planove za budućnost? Počeli ste da pišete i blog?

– Eh, planova ima puno. Trenutno pokušavamo da ih redefinišemo u smeru razvijanja udruženja, a blog planiramo da integrišemo sa našim sajtom koji je u izradi.

Kako proveravate kome je zaista potrebna pomoć kad organizujete humanitarnu akciju, pretpostavljam da ima i osoba koje bi da iskoriste dobrotu mama?

– Naravno. I mi na to ne možemo puno da utičemo. Osmislili smo red pravila u grupi po kojima se vodimo i koja regulišu humanitarne zahteve.

Da li sarađujete sa grupom Tate Novosađani?

– Da. Nedavno smo baš imali zanimljivu saradnju i uživo, gde su tate iz spomenute grupe bili članovi žirija na našem takmičenju za najbolji domaći kolač.

Da li vam se priključuju i mame iz ostalih delova Srbije, bez obzira na naziv grupe?

– Trudimo se da grupu održimo na lokalnom nivou jer se u njoj pre svega obrađuju lokalne teme koje smatramo da nisu interesantne mamama iz drugih sredina, ali se nadamo da smo pozitivan primer za ostale mame kako može jedna Facebook grupa da bude pre svega korisna na lokalnom nivou.

Koliko se često mame uživo druže?

– Organizovana druženja imamo najmanje jednom u 3 meseca, pored svih ostalih aktivnosti koje kao neku pozadinu isto imaju i druženje. 

12399080_10156242919640262_253223465_n

Centar za strane jezike Piccadilly School osnovan je 2015. godine u saradnji dva dugogodišnja profesora Ivane Dejanović i Maje Komino. Naš cilj je da na stranom jeziku naučite da komunicirate slobodno, efikasno i ispravno. Vrednosti koje negujemo su: posvećenost, neposrednost, kreativnost. Tu smo zbog vas. Škola za sve generacije. Posetite i našu facebook stranicu.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.