Intervjui Severna Makedonija

Makedonska Vizija na listi od 90 najboljih grupa iz celog sveta za 2014.

Britanski muzički portal „Emerging Indie Bands“ na svojoj listi od 90 najboljih grupa iz celog sveta za 2014. uvrstio makedonsku VIZIJU i to na sedmom mestu.

VIZIJA je bend iz Skoplja, oformljen 2011. godine. Grupa iz Makedonije, koja je bila među finalistima 47. Zaječarske Gitarijade, broji 4 člana i to: Marko Džambazoski (solo gitara, prateći vokal), Marko Gapo (vokal, ritam gitara), Liljana Jankova (bas gitara, prateći vokal) i Siniša Gjorgjević (bubnjevi). Muzičku portal „EmergingIndieBands“ uvrstio ih je na listu najboljih bendova NA SVETU. Pročitajte šta Vizija ima da kaže o svom uspehu, ali i šta Marko Džambazoski ponaosob ima da podeli sa čitaocima, s obzirom na to, da je na makedonskom Rok Festu, proglašen za najboljeg gitaristu.

  1. Nedavno je Vizija učestvovala na Rok Festu u Makedoniji, na kome siti proglašen za najboljeg gitaristu. Da li si očekivao? Kakav je bioosećaj?

„Za mene je to bio veliki događaj. Puno mi znači  priznanje i verujem da će imati uticaja na karijeru benda. Još me više raduje, jer ja nisam instrumentalista, koji se takmiči u brzini soliranja, niti u drugim  formama tehničkih atrakcija, već gitaru tretiram kao sredstvo kojim uvodim slušaoca u sadržinu pesama. Smatram da je upravo to bilo prepoznato na Rok Festu. I gitara i ukupni zvuk benda su čas psihodelicni, čas euforični.  Vizija je ipak celina, proizvod svih članova, svako od njih je originalan na svom instrumentu“.

  1. Koju si gitaru dobio? Na kojoj najradije sviraš?

„Kao nagradu dobio sam gitaru Yamaha Pacifica, koju tradicionalno dodeljuje Rok Fest, a sam instrument je donacija prodavnice za instrumente „Do Re Mi“ iz Skoplja, koja zastupa ovu čuvenu japansku firmu. Kao instrument, ova gitara meni odgovara, dopada mi se „hvat“ i njen zvuk, koji je malo drugačiji od moje prve gitare, opet Yamahe. Na sledećim ću nastupima koristiti obe gitare, u zavisnosti od numere“.

  1. Reci mi nešto o samom tom Festu na kome ste nastupili?

„Rok Fest je najstarija rok – manifestacija u Makedoniji. Bio je odskočna daska mnogim bendovima. Da napomenemo da su na Rok festu nekada, pre vise od 30 godina, svoje prve znacajnije nastupe imali:  Mizar, Arhangel, Last Expedition, Sanatorium… Ove godine bilo je održano jubilarno 30 izdanje, nakon više godina pauza zbog raznih “viših” okolnosti. Bilo kako bilo, nekoliko entuzijasta pokusali su i uspeli vratiti Rok Fest, nadam se da u godinama koje slede neće biti pauza i verujem da će se ova, zašto ne reći, kulturna manifestaja, vratiti nekada na dobro utabanim stazama“.

  1. Muzičku portal „EmergingIndieBands“ uvrstio vas je na listu najboljihbendova na svetu. Kako je portal došao do vašeg materijala? I kakoste se vi osećali kada ste videli rezultat?

„Krivac“ jе internet! Danas, internet čini čuda. Moguće je da samo jednim klikom, muzika, koju stvarate u jednoj maloj garažici, „zasvira“ na bilo kojem mestu u svetu, negde gde najmanje očekujete. Tako se desilo sa britanskim portalom Emerging Indie Bands na čijim se stranicama Vizija  prvi put našla pre nešto manje od godinu dana, kada smo dobili odlicnu kritiku i, kada smo ujedno, bili proglašeni za bend br.1, za mesec februar. Kako je ovaj portal našao nas, to nam jos uvek nije jasno, da li putem You Tube-a, ili su putem interneta pratili zbivanja na 47-om izdanju Zajecarske Gitarijade ili, pre toga, na Kruscic festu u Vojvodini, ili možda putem nekih drugih naših nastupa, ne znamo. Svejedno, nakon što je bilo pisano o nama, „ušli“ smo u taj portal, istraživali malo njegove stranice i saznali da je misija EmergingIndieBands-a otkrivanje dobrih, a novih i originalnih bendova širom Planete. Novinarski tim ovog, inače, relevantnog muzičkog portala, svoj posao, da ga tako nazovemo, radi veoma temeljito i stručno. Naravno, vrhunac nase radosti je bio krajem prošle godine kada nas je EmergingIndieBands uvrstio na svojoj listi od 90 najboljih grupa iz celog sveta za 2014 godinu, na kojoj smo se našli mnogo visokom, sedmom mestu!“

  1. Koliko je to značilo Viziji?

„Puno, puno. Priznanje dolazi iz  „negovornog“ područja, za bend, koji stvara na svom maternjem jeziku. Dolazi iz zemlje koja je, da ne navodimo, koja sve imena pola veka unazad, dala rok-muzici. Povrh svega, radi se o komptetentim rok – kritičarima. Vest da smo uvršteni među najboljim novim grupama na svetu probila se i u značajnim makedonskim medijima, koji su, neka ne bude to naša stroga kritika, prilično rezervisani poslednjih godina za nova imena u okviru rok muzike. To je veoma važno za nas kao bend, o kojem se možda, zadnjih par godina, više pričalo u zemljama bivse – YU. Raduje nas da je i desetak medija iz regiona objavilo ovu vest, medju kojima, naravno, i vaš muzicki magazin“.

Vizija 2
Vizija
  1. Na čemu Vizija trenutno radi? I šta očekujemo u budućnosti?

„Radimo na kompletiranju matarijala koji ce se naći na našem debi – albumu. To se treba dogoditi ove godine. Priznajemo, malo smo odužili stvari, ali mislimo da ne grešimo, jer je prvi album najvažniji događaj za svaki bend i zato, ne želimo da se dogode improvizacije ili nekakvi  kompromisi. Mora biti sve na svojem mestu. I naše stvari i produkcija. Mi ćemo dati maksimum. Ostalo je pitanje publike i kritike“.

  1. Kako gledate na vaše učešće na Gitarijadi u Zaječaru?

„E, Zajecarska Gitarijada je nšsto posebno za nas, nešto čega ćemo se sećati čitavog života. To je događaj, koji se teško može opisati rečima. Gitarijada diše neverovatno pozitivnom atmosferom i pleni svojom organizacijom. U vreme kada vlada kriza koncertnih događaja u regionu, Gitarijada uspeva ne samo da opstane kao jedan od najstarijih rok- festivala u Evropi, vec i da okupi desetice hiljada poklonika i to, ne samo iz onog našeg nekada zajedničkog regiona o kojem stalno pričamo. Sta reći? Svirali smo na 47-om izdanju, a ispred nas, ispred ogromne bine, bilo je više od 30.000 ljudi! Osećaj koji su imali prilike doživeti veliki bendovi. Nismo pobedili, ali smo u velikom dobitku. O nama su pisali mediji, imali smo desetak intervjua, dobili smo dobre kritike, bilo nas je na više televizija i radio stanica. Ostvarili smo puno bitnih kontakata sa ljudima iz oblasti roka. Zaječarska Gitarijada je uistinu, prava odskočna daska!“

  1. Koliko je teško plasirati svoju muziku?

„Veoma je teško. Većina medija su poprilično zatvoreni za pravi rok, smatrajući da im emisije drugog tipa, u kojima ima folka, jeftinog popa, raznih faktora idola,  manekenki, poznatih voditelja, publike itd, nose veću gledanost, a time i reklame. To je verovatno i delimično tačno, međutim, mediji, barem oni koji imaju nacionalnu gledanost, slušanost ili čitanost, trebaju zastupanite sve segmente kulture. Na kraju krajeva, ne trebaju zaboraviti da imaju i misije da grade ne samo javno mišljenje, već i obrazovno nivo publike dobrog ukusa“.

  1. Naredni nastup je kad i gde?

„Na početku smo još jedne godine. Januar mesec je uvek nezahvalan za kakve bilo planove. Tada se zatvaraju računi, koji obično idu u minus. I oni faktori koji bi mogli organizovati događaje, koncerte, su u fazi razmisljana i procene mogu li čvrsto stajati na zemlji. Smatramo da je najbolje da se koncentrišemo na naš prvi proizvod, na nosaču zvuka i da ove godine nastavimo sa dobrim nastupima“.

  1. Šta bi ste poručili svim mladim muzičarima, svojim vršnjacima?

Da slušaju srce i dušu. A, to znaci, da sviraju svoju muziku. Na dužim stazama, tuđa im muzika neće doneti uspeh. Bolje da se ne nadaju na veliki novac. Nije ovo dobro vreme. Bolje je da svoju pobunu, ukoliku je imaju, akumuliranu u većim dozama, isprazne na bini. Rock n roll je pobuna. Neka je prenesu publici. Bolje je podrignuti na ovu današjnu situaciju, nego pevati da je sve tako lepo, kao i da ptice cvrkuću.

GIZA Magazin

About the author

Druga Strana Računara

Druga strana računara (DSR) je radio show koji se emituje u okviru Noćnog programa Radio Beograda 1.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.