Intervjui

Luka Lazukić: Zdravo poslovanje i upornost mogu doneti uspeh

Danas vam predstavljamo Luku Lazukića, jednog od uspešnih mladih preduzetnika koji u ova turbulentna vremena u Srbiji razvija kompaniju u više pravaca sa idejom da Srbija bude u toku sa tehnologijom i konkurentna sa cenama.

Od freelancer-a do preduzetnika, od prodaje do programiranja i digitalnih medija. Da li je prelaz bio drastičan i šta te je privuklo u te vode?

– Savremene tehnologije i nova tehnološka dostignuća su me odvela digitalnim tokovima, kao i svetla budućnost u ove vrste posla. Entuzijazam je prevladao strah tako da je drastična promena bila logičan sled.

Kompanija New Look Entertainment, čiji si suvlasnik, bavi se programiranjem i digitalnim medijima. Da li misliš da je to pravac koji prednjači u svetu i koji će uskoro biti osnova komunikacija i kod nas?

– Svakako je razvoj tehnologije u svetu uticao na promenu komunikacije i kod nas, a uvođenje digitialnih medija u svakodnevnicu je zahtevalo i naše prilagođavanje tj. uspostavljanje i unapređenje naših usluga tržištu na kome radimo.

Koja vam je glavna sfera delatnosti?

– Naša kompanija se bavi razvojem mobilnih (IoS, Android, W8), Web i Smart TV aplikacija , što obuhvata 80% našeg poslovanja. Pored toga nudimo razvoj gaming-a , AR (Augumented Reality) platformi, kao i razvoj platformi za interakciju i advertising na društvenim mrežama.

Za kratko vreme ste se dobro pozicionirali na tržištu i kompanija beleži konstantan rast. Na koji način ste to postigli?

– Vrednim i poštenim radom, slušanjem tržišta, praćenjem konkurencije… Posećivali smo raznovrsna predavanja i seminare; angazovali nemačkog konsultanta koji je 3 godine dolazio u kompaniju i držao predavanja kako vlasnicima, tako i zaposlenima; uveli smo ISO standarde i procedure; brinuli se o zaposlenima; osluškivali tržište…

Vaši klijenti su pretežno van granica Srbije. Koji je razlog tome: nerazvijenost tržišta i svesti o snazi digitalnih medija, velika konkurencija ili nešto drugo?

– Klijenti u inostranstvu su edukovaniji u ovoj oblasti, ali su i ranije počeli sa uvođenjem digitalnih komunikacija u svoje tokove. Takođe, cena naših proizvoda u inostranstvu je daleko veća. Veličina tržišta određuje i potražnju, a obzirom da imamo širok portfolio usluga u mogućnosti smo i da ih izvozimo.

Koliko je Srbija spremna da se odrekne TV reklama i bilborda i pređe na online komunikaciju i reklamiranje? Da li su društvene mreže budućnost oglašavanja?

– Nije ni svesna da je spremna, a jeste. Smatram da je Srbija jedno inteligentno tražište, ali se pokazalo da se sporije otvara prema novim tehnologijama i inovacijama. Digitalna komunikacija imaju sve veći uticaj kako na javno mnjenje tako i na potrošače, ali borba u ovom segmentu tek predstoji.

Kakvi su ti naredni planovi, hoćete li krenuti u intenzivnije osvajanje domaćeg tržišta?

– Naravno! Neka od velikih imena uveliko saradjuju sa nama i uvek smo spremni za nove izazove i zdravu konkurenciju. Takođe želimo da se bavimo razvojem specificnih delova softvera kao što je selfpublishing www.digitalneknjige.com gde smo lideri na ex Yu prostorima.

Kako si vrlo uspešan i baviš se “poslom budućnosti”, imaš li viziju sebe i svoje kompanije za 10 godina?

– Smatram da će se na ovim prostorima u periodu od 10 godina ekonomska situacija svakako poboljšati, stoga je vizija kompanije usmerena ka unapređenju u vidu razvoja novih tehnologija, ali i otvaranju velikog broja radnih mesta u našoj kompaniji, uz redovnu edukaciju zaposlenih, kako bi naše tržište postalo svetski konkurentno.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.