Intervjui Srbija

Lazar Ristovski: Sada se bavim samo filmom

Lazar Ristovski je jedan od najboljih srpskih glumaca. Završio je Učiteljsku školu u Somboru i diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Igrao je u više od četiri hiljade predstava i imao preko 70 uloga u filmovima i televizijskim serijama. Takođe, glumio je u nekoliko filmova holivudske produkcije. Pored glume, bavi se režijom, produkcijom i pisanjem.

(Fotografija: Lazar Ristvoski; „FAMU”, Milan Nešić)

Dobitnik je brojnih značajnih domaćih i inostranih nagrada i priznanja.

Lazar Ristovski(Fotografija: Lazar Ristvoski, „Vikimedija”)

U filmu „Dnevnik mašinovođe” tumačite lik Ilije Todorovića. Koliko Vam je bilo teško da prirpemite ovu ulogu i da li Vam je predstavljala izazov?

Nije mi bilo teško zato što reditelj Miloš Radović i ja imamo u svojoj biografiji, da tako kažem, železnički pedigre. Milošev deda je bio mašinovođa, a moj otac železničar, tako da mi taj svet dosta dobro poznajemo.

Zanimljivo je to što sam igrao Iliju Šampiona, koji ima najviše gaženja. E, bilo je teško pomiriti ta dva žanra – komediju i dramu. Mi smo odabrali da to bude melodramska komedija, pa ovaj film ima taj žanr. Drago mi je da publika izlazi iz bioskopa zadovoljna i nasmejana.

Dobitnik ste mnogih značajnih nagrada i priznanja. Da li Vam je neka od njih posebno draga?

Prve nagrade koje sam dobijao su, ipak, najdraže. Sad ove koje ima, preko stotinu glumačkih nagrada, jesu drage, ali ne tako kao one prve.

Lazar Ristovski(Fotografija: Lazar Ristvoski, „Oko nas”)

Pored glume, režije i produkcije, bavite se i pisanjem. Možemo li uskoro da očekujemo novu knjigu?

Ja sam već napisao drugu knjigu, koja je nedavno u rukopisu predata izdavaču. Posle „Jednostavnih priča” biće ovo nova knjiga priča, čiji je naziv „Ulična akademija”. Izdaćemo je pre Nove godine.

Volite više da igrate u pozorištu ili na filmu?

U pozorištu ne igram više od 20 godina, jer sam se, iskreno, umorio i ostavio pozorište po strani. Sada se bavim samo filmom.

Kako vidite svet filma za 50 godina?

Ne znam, verovatno naprednijim i uspešnijim.

(Fotografija: Lazar Ristvoski; Milovan Milneković, Nedeljnik „Vreme”)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.