Intervjui Srbija

Jelena Stupljanin: Gluma je jedna od najplemenitijih i najlepših umetničkih veština

Jelena Stupljanin je jedna od najboljih i najlepših srpskih glumica mlađe generacije. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu 2000. godine, u klasi Gordane Marić. Pored FDU-a, 2005. je završila i čuveni „Aktors studio” u Njujorku. Dobitnica je značajnih inostranih i domaćih nagrada i priznanja.

(Fotografija: Jelena Stupljanin; Dejan Vekić)

Kako biste definisali glumu?

Gluma je jedna od najplemenitijih i najlepših umetničkih veština.

Da li više volite da igrate u dramama ili komedijama?

Jedno bez drugoga ne ide. U komedijama ima drame kao što i u drami ima komedije, tako da podjednako uživam u oba žanra. Važnije mi je kakav je komad i šta uloga nosi sa sobom.

Vaša najpoznatija uloga je studentkinja Staša u televizijskoj seriji „Lisice”. Imate li sličnosti s njom?

Imam, utoliko što sam toj ulozi dala svoj lik, svoj glas i svoje emocije. Ova uloga je napisana tako da se sa nekim opštim stvarima svaka devojka u njoj može nazreti. Trudila sam se da joj dam toplinu i ono osnovno što se nalazi u svakom čoveku – humor zbog ličnih grešaka koje prepoznajemo u sebi gledajući bilo koju seriju, film ili predstavu. Međutim, karakterom nisam slična Staši. Vidim da i danas publika voli taj lik koji je gledala u seriji.

(Fotografija: Jelena Stupljanin; Vera Miljković)

Pozorište, radio, film ili televizija?

Sve zavisi od teksta koji dobijem da radim. Zahvalna sam da imam predivnih iskustava u svakom od medija koje ste pomenuli.

Jedna ste od retkih srpskih glumica koja uspešno gradi karijeru i u Americi. Koliko je teško doći do tog uspeha?

Potrebno je dosta vremena, truda, upornosti, ali najviše sreće. Glumčev posao je ono što dođe tek nakon napisanog teksta, odabranog reditelja i isproduciranog projekta. U tom smislu, našim glumcima u Americi je dosta teže jer nema mnogo pisaca, reditelja ili producenata koji bi radili na projektima u kojima ima velikog prostora za glumce sa naših prostora. Uzevši to u obzir, prezadovoljna sam koliko sam uloga ostvarila u SAD-u, pre svega u Njujorku, odnosno na njihovoj pozorišnoj sceni, a zatim i na televiziji i filmu. Vreme je bilo da se posle jedanaest godina, sa svim tim iskustvom, vratim kući.

Vaš omiljeni lik iz knjige je?

Margarita iz „Majstora i Margarite” Mihaila Bulgakova.

(Fotografija: Jelena Stupljanin; Christine Cain Weidner)

Osim u predstavi „Magično popodne”, koja je nedavno imala premijeru, gde još možemo da Vas gledamo?

Kod nas su dostupni filmovi „Cirkus Kolumbija”, „Love Hunter”, „Vlažnost”… u kojima sam glumila poslednjih nekoliko godina dok sam živela u Americi. Pored ovih filmova i predstave, možete me gledati i u seriji „Crna lista”, čije prikazivanje u Srbiji trenutno traje na TV kanalu „Foks lajf”.

Kako vidite svet kulture i umetnosti za 50 godina?

To je teško pitanje, jer će sve zavisiti od toga u kakvom ćemo društvenom uređenju tada živeti. Sigurno da će postojati neke nove generacije koje će praviti svoje filmove, predstave i televizijske serije oko kojih će strastveno davati sve od sebe, zato što to i jeste glavna stvar bilo koje umestnosti.

Šta biste poručili našim čitaocima?

Vidimo se u Pozorištu „Atelje 212”!

(Fotografija: Jelena Stupljanin; „Fejsbuk”, Tijana Janković)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.