Iz prve ruke! Urednik „Veselog četvrtka“ odgovara na najčešća pitanja ljubitelja stripova!

0

Gotovo da nikada u istoriji stripova u našoj zemlji, ovoj, onoj ili onoj tamo, nije postojao jasan red u hronologiji, kao i serija koja je izlazila redovno. I danas mnogi izdavači pokušavaju uz velike napore da stripove vrate na mesto koje su nekada imali, međutim do toga, što zbog manjeg tržišta, što zbog manje platežne moći, ali i zbog dostupnosti online izdanja, ne dolazi. Bar ne onim tempom kojim bismo mi, ljubitelji stripova, voleli da dođe. Izdavačka kuća koja svakako najčešće objavljuje svoja izdanja u Srbiji i koja prednjači i u ovoj borbi, ali i u dostupnosti svojih izdanja je svakako „Veseli četvrtak“. Evo kako stoje stvari sa njima. Pričamo sa Dušanom Mladenovićem, prvim čovekom „Četvrtka“.

"Veseli četvrtak" na Sajmu knjiga

„Veseli četvrtak“ na Sajmu knjiga

Kada će opet izlaziti Talični Tom?
Pitanje vredno okršaja na centralnoj gradskoj raskrsnici sutra u podne. Ukratko: radimo sve da se Talični opet pojavi kod nas iduće godine. Ima nečeg ironičnog i vrlo nesrećnog u činjenici da se kauboj brži od svoje senke na domaćim kioscima pojavlje tek onoliko često koliko se normalan domaći čovek može nadati povećanju plate.

Kako je moguće da nijedno izdanje ovog stripa u našoj zemlji nije „izgurano” do kraja iako je Talični jedan od omiljenih likova?
Odgovor je jednostavan – mnogi kojima je on omiljeni junak nisu spremni da izdvoje novac za strip sa njim. Mnogo je lakše pustiti detetu istoimeni animirani film ili epizodu serije sa YouTube-a, nego davati novac za nešto toliko poniženo kao što je strip. Ta je filozofija u opticaju. Naše iskustvo je takvo da je Talični Tom, nažalost, najslabije prodavano izdanje u istoriji Veselog četvrtka. Naravno, suviše smo tvrdoglavi da bismo digli ruke od njega i smišljamo pravi način kako da ga dogodine vratimo među čitaoce… Radi se o jednom od meni omiljenih stripova i volim da mislim kako se neću smiriti dok ne objavim sve epizode na našem jeziku.

Da li nas uskoro očekuje novi Dragonero?
Da, u prvim mesecima iduće godine, nadam se. Epski serijal kao što je Dragonero zaslužuje da se iduće godine u prodaji pojave dve knjige, budući da smo ove godine malo zakazali sa svim kolekcionarskim edicijama. Dobra vest je da se neke stvari rešavaju i da se vidi kraj problemima koji su sve kočili.

"Marti Misterija"

„Marti Misterija“

Da li je igde moguće naći stare knjige Martija Misterije? Planirate li doštampavanje? Planirate li nove delove?
S obzirom na to da smo do sada objavili ukupno dve knjige Biblioteke Marti Misterija, makar jednu od te dve još uvek je moguće kupiti preko našeg Kluba čitalaca, maloprodajnih objekata Trafika i u striparnicama. Planiramo, nego šta. Isti je slučaj kao sa Dragonerom – iduće godine bismo morali da objavimo dve knjige. Rane epizode Martija suvo su zlato (iako su i ove novije vrlo dobre, samo što smo za te stare pride i nostalgično vezani) i strašno me nervira činjenica što nismo u prilici da objavljujemo makar jednu knjigu mesečno, ali dobro… Biće bolje. Neko viče?

A što se tiče Dampira?
U postprodukciji je, što bi se reklo. Očekujem da se pojavi u prodaji do kraja meseca, tj. godine. Velika je šteta što se ovaj vrlo dobar i zanimljiv serijal nije primio kod nas dovoljno dobro da može da opstane na kioscima.

Da li nas očekuju novi albumi Četvorke iz ulice Bejker?
U ovom trenutku nemam precizan odgovor na to pitanje (mada nije ni da su ovi prethodni baš mogli da se pohvale preciznošću Vilijema Tela), ali dajem sve od sebe da se ne odustane ni od jedne naše edicije, a naročito ne albumske. Nadam se da će iduća godina biti bolja makar kada pričamo o ovom zapostavljenom delu našeg izdavačkog plana…

Šta nas još očekuje od novih albuma?
Nažalost, situacija je takva se ne može planirati mnogo toga. Planovi uvek postoje (štaviše, poznat sam po tome da pravim previše planova), samo što je daleko putešestvije od ideje do realizacije. U ovakvim okolnostima, mislim da je pravo rešenje da se posvetimo integralnim izdanjima strip-albuma. S druge strane, jedno konkretno integralno izdanje nam je u procesu planiranja i pregovaranja već barem dve godine i nadam se da ćemo 2016. godine konačno to privesti kraju.

Insert iz stripa "Veselog četvrtka"

Insert iz stripa „Veselog četvrtka“

Imate li u planu pokretanje novih izdanja?
Imamo, iako je to verovatno najsumanutija stvar koju bismo mogli da uradimo u ovom trenutku. (smeh) Voleo bih da na kioske plasiramo nešto malo drugačije, nešto sa jakim autorskim pečatom što se može smatrati čistom umetnošču, a ne samo stripom. Nešto što bi nateralo prosečnog državljanina da se zamisli i kaže: „Pazi, boga ti, pa strip nije samo za decu”. Muka je u tome što je upitno kako će čitaoci reagovati na strip koji je suviše drugačiji od svega ostalog u ponudi, ali mi uvek imamo vere u našu publiku.

Šta preporučuješ od drugih izdavača?
Najbolji strip na kom nisam radio, a koji sam pročitao ove godine jeste „Armadilovo proročanstvo“ (u izdanju čačanskog Lavirinta) italijanskog autora koji se krije iza pseudonima Zerokalkare. Radi se o pravoj maloj senzaciji koja, nažalost, kod nas nije naišla na odjek koji zaslužuje. Osim toga, redovno se oduševljavam stripovima koje objavljuju novosadski Komiko („Kitaja bluz“ i „Rebetiko“ se izdvajaju iz ovogodišnje ponude) i zemunski Makondo („Stare furune“ i, naravno, „Ranx“ su moji favoriti).

Strip u boji ili crno-beli?
I boja i crno-belo, to je moja lična spoljna politika. Nema potrebe ograničavati se tehnikom, bitna je priča koju autor ima potrebu da nam ispriča i umeće kojim se ona pripoveda. Kohabitacija crne sa ostalim bojama.

Zagor

Zagor

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija. Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend