Intervjui

Isak Malakai: Mural meni simbolizuje prijateljstvo

Isak Malakai je jedan od najpoznatijih muralista, poreklom iz lučkog grada Almerije, na jugu Španije. U oslikavanju zidova kombinuje razne tehnike, ali ne odstupajući od svog autentičnog stila. Njegov talenat srušio je sivilo mnogih gradova širom sveta. Zato, kada šetate nekom ulicom i ugledate mural, stanite i još jednom dobro pogledajte, jer je pred vama, možda, baš delo Isaka Malakaja.

(Fotografija: Isak Malakai; privatna arhiva)

Kada ste otkrili svoju ljubav prema slikanju murala i šta oni Vama simbolizuje?

Kada sam počeo da slikam murale, otkrio sam koliko je zabavno slikati nešto ogromno tako brzo i kako je posebno kada vidite kakvu komunikaciju boja na ulici stvara sa ljudima.

Rekao bih da mural meni simbolizuje prijateljstvo, jer je najbolje slikati sa prijateljima – provesti sa njima ceo dan, putovati, ali i upoznati neke nove prijatelje!

Sećate li se kada i gde ste naslikali svoj prvi mural?

Da bih slikao na zidu, prvi put sam koristio sprej 1999, a prvi mural sam naslikao 2000. godine – u Almeriji, mom rodnom gradu.

A da li znate tačan broj zidova koje ste ukrasili svojim muralima?

Nemam pojma. Nikada nisam razmišljao o njihovom broju.

(Fotografija: Isak Malakai sa svojim muralom; privatna arhiva)

Kojim motivima često oslikavate ulične zidove?

Skiciram odmah ispred zida ili koristim slobodan stil slikanja na zidu, tako da zavisi od dana, da li sam u tom trenutku mudar, sretan ili ko zna. Inače, najviše volim da slikam žene i određene životinje koje koristim kao alegorije – ptice, slonove i ribe.

Mislite li da je u Španiji (i u svetu, uopšte) ova vrsta umetnosti potcenjena?

Mislim da je ulična umetnost bila potcenjena do pre nekoliko godina, a da je sada u jednoj čudnoj fazi, gde se na nekim mestima i dalje gleda kao nešto nelegalno, a ne kao umetnost.

Dok jedni pokušavaju da pomoću murala zarade mnogo novca, pronađu sponzore, obezbede sebi dobru reklamu prateći razne trendove, drugi pokušavaju da naprave umetnost i unaprede je. Ne znam – to je taj novi vid umetnosti, komunikacije, kao što je bio i ekspresionizam početkom 20. veka, tako da sada živimo u procesu ovog „deteta” koje odrasta i zna gde se nalazi.

Koliki značaj Festival ulične umetnosti u Požarevcu ima za sam njen razvoj i njeno približavanje ljudima u Srbiji?

Mislim da je svaki vid čovečijeg izražavanje umetnosti, kroz slikanje murala, plesanje, puštanje muzike… dobro za razvoj društva. Važno je da se na bilo koji način izrazite!

Kada je reč o muralima, predivan je način da se nekim bojama sruši sivilo grada, da se ljudi upoznaju sa crtanjem i slikanjem i u njima, možda, pronađu nešto zanimljivo, nešto što bi zadovoljilo njihovu radoznalost. Zato su festivali ovakvog tipa bitni, kako bi zajednicama predstavili razne mogućnosti i novi život koji jednostavni sloj boje može dati u bilo koji prostor.

(Fotografija: Isak Malakai sa svojim muralom; Kool Koor)

Koji stil ukrašavanja najviše gotivite ‒ zidno slikarstvo, Trompe-l’œil, grafiti, murali od keramičkih pločica, foto-tapete ili zidne nalepnice?

Dopada mi se sve! Mada posebnu pažnju posvećujem crtežima, čak više nego samim muralima.

Šta biste prvo savetovali onima koji žele da se profesionalno bave slikanjem murala?

Samo da puno vežbaju, a ne da veruju da su najbolji. Neka budu kritični prema sebi i neka uživaju na putu pronalaženja svog stila, odnosno onog što najviše vole i što ih najviše zabavlja.

(Fotografija: Mural Isaka Malakaja; privatna arhiva)

Vaš omiljeni mural, a da nije delo Vaših ruku, nalazi se u kom gradu?

Jedan od mojih omiljenih murala ikada naslikanih jeste rad švajcarskih umetnika Onur” i „Wes21”. Taj mural, čiji je naziv „Aalborg”, naslika je u Danskoj i prikazuje veliku ribu koja jede ribarski brod.

A ako biste me pitali da izaberem jedan od svojih murala, zaista ne bih mogao da se odlučim, jer su meni dragi murali oni koje sam obojio sa svojim prijateljima i uvek bude lepa sećanja…

Kako vidite svet kulture i umetnosti za 50 godina?

Nadam se da će mi dati da još koji hleb stavim na sto. Hahaha! Samo pogledajte koliko se svet promenio otkako sam počeo da slikam murale, tačnije od 2000. godine… Sve što trenutno mogu da zamislim jeste daleko od stvarnosti. Nadajmo se da nas mašine neće improvizovano učiti kako da slikamo sprejom.

(Fotografija: Isak Malakai; privatna arhiva)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.