Intervjui Srbija

I najmanja promena koju napravite u svom životu može da dovede do nečeg velikog! – Ana Ćubela

1. Veći deo svog života proveli ste u medijima i veliki profesionalni izazov bio Vam je da stvorite prvi najveći tabloid u Srbiji. Počeli ste kao novinar u gradskoj rubrici, a bavili ste se i političkim novinarstvom. Kako danas gledate na medije u našoj zemlji i šta za Vas predstavlja novinarstvo?

– Mediji danas i onda kada sam ja počela da radim definitivno nisu isto. I mislila sam da je “najteže vreme” ostalo iza nas. Ali sam se prevarila. Sada je stanje još gore. I jako je teško pronaći nešto za šta možete da kažete da je pravo novinarstvo. Tabloidi postoje oduvek i to je normalno. Ali mi se ponekad čini da smo mi proizveli neku potpuno novu verziju koja nas često gura u blato.

2. Sa svojim timom saradnika uspeli ste da budete prva žena u Srbiji koja je kao glavna urednica dnevnih novina “Alo“ uspela da postigne tiraž od preko sto hiljada primeraka. Kako ste to uspeli da postignete i kojim idejama i ciljevima ste se vodili na putu ka uspehu u novinarskoj profesiji?

– ‘‘Alo‘‘ je bio projekat na polovini moje karijere. Vlasnici su želeli da pokrenu još jedan dnevni list pored “Blica”. Ali kao što to obično biva, sve je moralo da bude urađeno preko noći, a da bude dobro urađeno. A ja sam tada važila za osobu koja može da pomeri i planinu samo kada hoće. I tako je ponuđeno meni. Posle mnogo godina rada u “Blicu” prihvatila sam taj izazov. Moja avantura tamo je trajala skoro dve godine, a onda je bilo vreme za nešto drugačije.

3. Volite onine novinarstvo, jer smatrate da ni u jednom drugom mediju brzina i kreativnost nisu toliko bitni i da Vam je to omogućilo da ispitate svoje granice i da Vas pripremi za budućnost. Da li Vam je rad na sajtu pomogao i na koji način da stvorite blog koji je u 2015.godini imao preko tri miliona posetilaca?

– Rad na portalu, posebno kada je u pitanju informativni portal, ne može da se meri ni sa jednim drugim poslom. Tu je potrebna neverovatna brzina, velika kreativnost i širina u znanju da biste u kratkom vremenskom periodu, nekad bez mogućnosti konsultacije sa kolegama, mogli da donesete pravu odluku. Odluku da li nešto da pustite, kako da opremite, koju poruku time šaljete, koje će biti posledice toga. Nije taj posao za svakoga. I brzo troši čoveka. Ali mi je to iskustvo, kao i svih 20 godina rada u medijima, pomoglo da napravim blog. On je, u odnosu na sve što sam radila, bio velika relaksacija. I skoro sam pravila neku prezentaciju i gledala brojke. I shvatila da je blog, za manje od dve godine imao preko pet miliona poseta. Velika je to stvar.

4. Pre dve godine prolazili ste kroz težak period u životu i odlučili ste da promenite ishranu. Radovi doktorke Ane Gifing pomogli su Vam da se upoznate sa hrono ishranom. Kako je tekao proces stvaranja Vašeg bloga na ovu temu sa receptima koje ste kasnije pretvorili u kuvar koji je doživeo već deset izdanja u našoj zemlji?

– U to vreme sam imala veliku potrebu da menjam nešto u životu. I fokusirala sam se na hranu, iako ona nije bila moj najveći problem. Opuštalo me je surfovanje internetom i traženje dobrih saveta i programa. U tom traženju i raspitivanju sam naišla na hrono i odlučila da je isprobam. Počela sam da se družim na Fejsbuku sa ljudima koji se isto hrane, delili smo savete i recepte. A zatim sam napravila stranu da bi svi moji recepti bili na jednom mestu. Kada je strana dostigla 10.000 lajkova, a to je bilo jako brzo, znala sam da moram da napravim blog. Zamolila sam druga da mi pomogne, jer sam duduk za tehničke detalje. On je našao neku besplatnu temu, povezao je sa adresom i ja sam samo krenula da postujem. Tada sam slikala sa nekim krš telefonom, ali mi to nije smetalo. Znala sam da slike moraju biti dobre, da sajt mora da bude lep, ali sam uvek znala bolje, odnosno da je suština važnija od forme. I da moram da poradim na tome. A danas sam upoznala dr Alana Delaboa, čoveka koji je smislio hrono ishranu, i imam neku novu energiju za blog.

Alan-Delabo-i-ja-4-s

5. Smatrate da postoje dve faze u hrono ishrani. Jedna koja predstavlja mršavljenje i odvikavanje od šećera, a druga je održavanje kilaže. Kako, po Vašem mišljenju, probuditi svest u ljudima da se zdravije hrane i vode takav način života?

– Ako im pokažete rezultate i ponudite rešenje. Kad čovek misli da mora da gladuje ili da sedi u kuhinji po ceo dan, on će odustati. Ako im pokažete da to nije tako, da sve može i da će se pritom dobro zabaviti, onda nema greške.

6. Nedavno ste boravili u Somboru, Šapcu, Zaječaru i Kraljevu da biste podržali žensko preduzetništvo, a koji je organizovala “Privredna komora Srbije“. Koliko je teško ženama u našoj zemlji da pokrenu neki svoj posao ili projekat i koje su sve prepreke sa kojima se one susreću?

– Jako je teško, ali u našoj zemlji ima sjajnih žena preduzetnica. To ne bih ni znala da nisam bila na radionicama. I sve one su počele od nečeg jako malog, često iz jedne sobe. Ali si imale ideju i nisu želele da odustanu.

7. Jako volite životinje, a pogotovo pse za koje mislite da su bića koja Vas nateraju da budete normalniji, bolji i manje sebični, a volite i rafting i šetnje po prirodi. Šta za Vas još predstavlja zadovoljstvo i kako izlazite na kraj sa svakodnevnim, stresnim situacijama?

– Crno vino mi pomaže u borbi sa stresom. Ali me i jako goji, pa se svađam s njim u poslednje vreme. Opuštaju me dobri ljudi. Poznati, nepoznati. Nikad mi nije bio problem da sednem i da se ispričam sa nekim koga prvi put vidim, samo ako ima dobru energiju. I šetnje sa psima svakog jutra su spas za moju glavu.

ana cubela

8. Jednom prilikom ste rekli da i najmanja promena koju napravite u svom životu može da dovede do nečeg velikog, a da je samo bitno da pratite cilj i da ne gubite samopouzdanje. Koji su Vam planovi za budućnost iako ste izjavili da nikada ne volite u svom životu nešto da planirate?

– Ranije nisam volela da planiram, sada već isprobavam i tu kategoriju. I imam dosta ideja, ali je prerano da pričam o tome. Ja sam osoba koja voli, kada krene nešto da radi, da ima plan A, plan B i ponekad plan C. Za svaki slučaj. I tek kada krenem sa isprobavanjem, znam da li će uspeti i koliko.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.