Intervjui Srbija

Grigoris Chatzikostas: Ne smemo da propustimo priliku da digitalno transformišemo agri-food sektor

U nastavku ovog teksta pročitajte interesantni intervju gospodina Grigorisa Chatzikostasa iz Instituta „BioSense”, a na temu digitalizacije i digitalnih trendova u srpskoj poljoprivredi.

On je objasnio da resursi planete nisu neograničeni, ali da ljudska keativnost i mašta jesu. Zbog toga, kaže, moramo da se oslonimo na tehnologije, nove ideje i odgovarajuće modele poslovanja – kako bi nove tehnologije postale realnost.

Grigoris Chatzikostas, čiji je posao da osigura da nove tehnologije koje razvija „BioSense” nalaze put do tržišta i krajnjih korisnika, biće jedan od govornika na temu poljoprivrede na konferenciji i radionici „Digitalna transformacija industrije u Srbiji”, koja će biti održana drugog dana prvog „SEE-IT Summit-a”, 8. novembra 2018. Kao odličan uvod u tu priču, podelio je sa nama svoje stavove i činjenice o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi najveća srpska privredna grana i šta možemo očekivati u budućnosti.

„Digitalna transformacija poljoprivrede i agri-food sektora je značajna prilika za Srbiju, ali, na neki način, i za ceo svet. Ako ubrzo ne nađemo način da nahranimo rastuće stanovništvo, uskoro ćemo biti u nevolji”, rekao je Grigoris Chatzikostas, koji je na čelu Odeljenja za razvoj poslovanja u Institutu „BioSense” u Novom Sadu.

Da li je srpska poljoprivreda spremna da prihvati nove tehnlogije?

Radije bih zapitao: „Može li srpska poljoprivreda da priušti da ne prihvati nove tehnologije?” Inače, ako nastavimo da radimo kao što smo to činili u prošlosti, uskoro ćemo se suočiti sa pitanjem održivosti, sigurnosti prihoda za farmere i rizikovaćemo poziciju Srbije u kompetitivnom okruženju Evrope.

Srbija ima jedinstvenu priiku, ali je jedinstvena jer ne može da bude propuštena! Ne možemo propustiti priliku da digitalno transformišemo naš agri-food sektor!

Šta bi bio konačan rezultat tog procesa?

Ne možemo da to prikažemo u brojevima jer je uslovljeno mnogim parametrima. Ipak, na način na koji je farmerski sektor struktuiran, možemo reći da su svim vrstama agri-food kompanija, od najvećih korporacija do sitnih farmera, potrebne IT tehnologije da bi preživeli i rasli.

Ono što vidimo je da oni koji te tehnologije već sada primenjuju, kao što su mnogi farmeri i kompanije koje rade sa Institutom „BioSense”, nisu slučajno najprofitabilniji, odnosno najodrživiji i oni koji šire poslovanje, bez obzira na svoju veličinu. Postoje mali, srednji i veliki farmeri koji primenjuju tehnologije i svi profiiraju!

Koga biste pozvali da dođe na „SEE-IT Summit” i posluša vaše izlaganje?

Milsim da bi mnogi trebalo da dođu i čuju poruku konferencije. Svakako bih određeni naglasak stavio na kompanije u IKT sektoru.

U Srbiji postoje neverovatni IT i inženjerski talenti, koji rade u outsourcing-u. To nije loše, ali na taj način sva dodatna vrednost Srbije odlazi negde drugde. Zato bih pozvao IT kompanije, one koje žele da razvijaju nove proizvode ili da uđu na nova tržišta i da se ne oslanjaju na druge koji će prodavati njihove usluge – da dođu i vide koje im se mogućnosti nude.

Takođe, pozvao bih poljoprovredne kompanije. Taj sektor je vrlo jak u Srbiji i neke od najbolje organizovanih kompanija i korporativnih grupa rade upravo u agri-food oblasti. Međutim, lanac vrednosti uključuje i sve prateće usluge. Poljoprivredno osiguranje je jedna od njih, kao i konsultantske usluge. Što se Srbija više približava integraciji u EU, to je digitalna transformacija važnija. Pre ili kasnije, zajednička poljoprivredna politika će doći i u Srbiju, pa se za to mora pripremiti i javni sektor.

Sve u svemu, mislim da bi svakome ko živi od agri-food sektora i tehnoogija, na ovaj ili onaj način, konferencija „Digitalna transformacija industrije u Srbiji” bila veoma zanimljiva, te da će imati priliku da razmene ideje sa vrlo interesantnim ljudima.

(Fotografije: Grigoris Chatzikostas; ©Wikimedia)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.