Intervjui Srbija

Eduardo Vilaro: „Nudimo tradicionalnu igru u potpuno savremenom ruhu“

Na ovogodišnjem, 14. Beogradskom festivalu igre beogradskoj i novosadskoj publici, po prvi put, predstaviće se Balet Hispaniko iz Njujorka. Predstave ove kompanije održaće se u Pozorištu na Terazijama, 2. i 3. aprila, dok će se nastup u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu održati tokom 4. aprila. Koliko je interesovanje za ovim predstavama govori i činjenica da su rasprodate pre početka festivala, a oni koji su uspeli da nabave karte biće u prilici da uživaju u koreografijama Anabele Lopez Očoe („Prava linija“), Ramona Olje („Sahranite me uspravno“) i Pedra Ruiza („Klub Havana“). Tokom konferencije za novinare, pred nastup Baleta Hispaniko, imali smo priliku da porazgovaramo sa Eduardom Vilarom, umetničkim i generalnim direktorom Baleta Hispaniko.

1. Možete li nam reći nešto više o kompaniji, njenom repertoaru i predstojećem programu na Beogradskom festivalu igre?

Balet Hispaniko je kompanija koja postoji već 46 godina u Njujorku i fokusirana je na kreiranje predstava koje afirmišu različitosti latino kultura. Radimo to na savremen način oslanjajući se uvek na istoriju, neku vrstu folklora, tradicionalne igre u najboljem smislu te reči u potpuno savremenom ruhu. Naše predstave odišu uticajem španske, kubanske, romske kulture…

Našu kompaniju je osnovala Tina Ramirez, a od početka kod nas postoji ta tradicija mišljenja da je obrazovanje najvažnije i bez obzira da li gostujemo u Beogradu, Detroitu, Mičigenu ili nekom drugom gradu, mi želimo da predstavimo latino kulturu, naročito deci i odraslima bez plesnog i baletskog iskustva. Istovremeno težimo tome da naši igrači postanu dobri pedagozi. Bavimo se savremenom igrom, baletom i flamenkom, a našu školu trenutno pohađa više stotina dece.

Prvi rad u sklopu našeg repertoara na Beogradskom festivalu igre se zove „Prava linija“ i to je predstava u kojoj ćete videti kako se koriste te linije flamenka koje su direktne sa primesama savremene igre i baletske tehnike. Dakle, reč je o jednoj strukturisanoj koreografiji.

Ramon Olje je u svom delu „Sahranite me uspravno“ napravio postavku o Romima sa kojima je odrastao u Španiji. Njegov pokret je savremen, a za razliku od ove prvo pomenute predstave, on je nekako dublji, emotivniji, strastveniji. U tom komadu postoji jedna određena doza tenzije karakteristična za romsku muziku koja je divna.

Komad sa kojim ćemo završiti naše predstavljanje na ovogodišnjem Beogradskom festivalu igre je „Klub Havana“ koji odiše simbolikom pravog slavlja, jer donosi atmosferu Kube iz pedesetih godina prošlog veka i afro-kubansku strukturu koreografije. Publika će biti u prilici da vidi elemente salse, mamba, rumbe i to će zaista biti jedna sjajna i frenetična završnica večeri.

2. Osim predstava kojima ćete se predstaviti našoj publici, Balet Hispaniko će održati i radionicu. O čemu je tačno reč i kome je namenjena ova radionica?

U ponedeljak, u prostoru Nacionalne fondacije za igru održaćemo radionicu, a što se učesnika tiče fokusirali smo se na decu uzrasta od 10 do 14 godina bez prethodnog baletskog ili plesnog iskustva. Ono što me raduje je činjenica da postoji ogromno interesovanje za ovu radionicu. Veoma je važno ponuditi deci umetnost i mislim da naša kompanija igra važnu ulogu u Njujorku, jer mi nudimo igru svim onim školama koje nemaju takav umetnički program edukacije. Takođe, trudimo se da prikupimo neophodne finansije i za naše učenike – stipendiste, koji nemaju finansijskih mogućnosti da plate edukaciju.

3. Sigurno postoji veliko interesovanje mladih da pohađaju neki od programa edukacije koje nudite. Postoje li audicije i kako bi neko iz Srbije, ukoliko bi to želeo, mogao da pohađa neki od programa?

Našu školu pohađaju i strani studenti, a osim toga inostranim polaznicima nudimo letnje intenzivne kurseve (tokom juna i jula) i letnje kampove. Do sada smo imali studente iz Latinske Amerike, ali ni jednog iz Srbije. Što se naših programa tiče, prvenstveno moram naglasiti da ih imamo četiri: program plesa za decu bez prethodnog plesnog iskustva, program kreativne igre za jako malu decu („Mummy and me“) koja igraju zajedno sa majkama, La Academia – profesionalni program za mlade po principu konzervatorijuma koji deca pohađaju nakon regularnih časova u školi i program za odrasle. Odraslima nudimo časove salse, rumbe, flamenka i joge. Mislim da je inkluzija jako važna stvar, jer mi predstavljamo latinsku kulturu koju krasi srdačnost i zbog toga težimo povezivanju i kreiranju uslova za dijalog.

4. Da li je repertoar Baleta Hispaniko baziran samo na latino muzici i plesovima ili ima i klasičnog baleta?

Ne, mi ne nudimo predstave klasičnog baleta, ali je u našim predstavama prisutna fuzija žanrova. Naši igrači su trenirani poput igrača klasičnog baleta, ali pokreti koji su prisutni u našim izvedbama nisu oni koji su karakteristični za klasičan balet.

5. Kako pronalazite i odabirate koreografe čije će predstave biti deo repertoara vaše kompanije?

To je ogroman i veoma odgovoran posao koji zahteva mnogo rada i istraživanja, ali tehnologija je ta koja mi taj proces olakšava. Danas preko par klikova na Jutjubu možete doći do snimaka radova različitih koreografa, ali je uvek mnogo bolje igru videti uživo. Pre nekoliko godina osnovali smo Koreografski institut u okviru naše institucije, gde pozivamo različite koreografe da rade dve nedelje sa trupom. Uvek smo spremni da podržimo mlade latino koreografe dajući im prostor, igrače, vreme i mentorstvo (pre svega dramaturga sa kojim rade i ljude koji snimaju i time im omogućavaju da sagledaju svoj rad i vide da li je on dovoljno dobar da izađe na tržište).

6. Kada govorimo o vašim predstavama koje držite na primer u Njujorku, da li je latino publika mahom zastupljena ili vaše nastupe dolaze da gledaju i drugi?

Odlično pitanje. Naše predstave posećuje različita publika. Kad ste već pomenuli Njujork, tamo naše predstave dolaze da vide ljudi koje zovemo „plesna publika“, a čine je oni koji su pravi zaljubljenici u ples i posećuju svaku našu predstavu. Često organizujemo i predstave koje su namenjene čitavoj porodici, odnosno uz posebne pakete ulaznica dajemo čitavim porodicama priliku da vide neke od kraćih radova. Ovakve predstave su zanimljive zato što se završavaju tako što i publika na kraju igra na sceni.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.