Intervjui Srbija

Dragan Petrović – „Pele”: Mi smo veoma darovit narod

Dragan Petrović – „Pele” je jedan od najboljih srpskih glumaca. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu 1989. godine, u klasi dr Vladimira Jevtovića. Sa njim su studirali: Branka Pujić, Darko Tomović, Dragan Bjelogrlić, Dušanka Stojanović Glid, Milorad Mandić Manda, Mirjana Joković, Slobodan – Boda Ninković, Srđan „Žika” Todorović, Tatjana Venčelovski, Vesna Stanojević i Vesna Trivalić. Ta klasa poznata je kao „nacionlana”, odnosno kao jedina generacija studenata glume iz koje su svi napravili vrhunske karijere.

Dobitnik je mnogih značajnih nagrada i priznanja. Pored glume, bavi se i pedaogijom.

1(Fotografija: Dragan Petrović – „Pele”, 2015; „Politika”, Slavica Berić)

Da li Vam više odgovara da igrate u dramama ili komedijama? Šta Vam je draže?

Ne pravim neku razliku u samom pristupu drami ili komediji. Podjednake su važnosti, podjednake izazovnosti, ali su stilski različite. Budući da je komedija teža od drame, a drama opet isto što i komedija, to je kretanje kroz žanrove, što je osnova glume. Ipak, glasam za komediju.

Dušan Kovačević je jedan od najboljih savremenih srpskih dramskih pisaca. Koliki je značaj igrati u njegovim dramama?

Meni je to od posebnog značaja. Trenutno i igram samo u njegovim komadima.

Pored angažmana u pozorištu, na filmu i televiziji, radite i kao redovni porfesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Samim time imate priliku da gledate mnoge mlade talente. Imaju li oni prostora i mogućnosti u Srbiji da usavršavaju svoj talenat i grade karijeru na pravi način?

Generalno, mi smo veoma darovit narod, i što se tiče sporta, i što se tiče umetnosti, nauke… Možda, jedinstven u Evropi. Treba da razlikujemo talenat od dara. To su one fine razlike na koje ne obraćamo često pažnju. Prostora i mogućnosti i te kako da ima. Zato svako treba da otkrije svoj talenat, svoj dar i da predano radi na njemu. Tada može da očekuje rezultate.

2(Fotografija: Dragan Petrović – „Pele”, „Vikimedija”)

Uspeli ste da, kao profesor na FDU-u, izvedete veliki broj klasa uspešnih mladih glumaca. Imate li neke savete za buduće studente glume? Na šta posebno treba da obrate pažnju kada se pripremaju za prijemni ispit?

Savetujem im da nikada ne odustaju! Da se ne ljute, da pitaju starije glumce kako je to bilo pre 30 godina, da ne mrze, već da vole, da naprave unutrašnji (psihološki) inventar, da preispituju sebe i svoje ponašanje, da dovedu svoje moralne, estetske i etičke vrednosti na onaj normalan nivo koji je nekada postojao…

Kako vidite kulturnu i umetničku scenu za 50 godina?

Sigurno će biti pomaka, ne može da ostane ovako, jer sve se kreće, sve prolazi i sve se menja. Nažalost, situacija je trenutno ne tako dobra, ali proći će i to.

(Fotografija: Dragan Petrović – „Pele”, „Vikimedija”)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.