Intervjui Severna Makedonija Srbija

Dragan Koleben: Volim anđele. Pomoću njih mogu povezati zemaljski realizam sa nadrealnošću

Dragan Koleben, rođen 15. Februara 1973.godine u Kumanovu (Makedonija). Iako je završio srednju mašinsku školu, ljubav prema umetnosti je prevagnula i on je svoj dotadašnji život usmerio samo na slikarstvo. Iza njega su mnogobrojne izložbe širom Makedonije.

Dragane, kada si odlučio da se baviš slikarstvom?

– 2000-ta  godina je bila prelomna i tada sam počeo malo ozbiljnije da se bavim slikanjem. Sa školskog bloka prešao sam na laneno platno. U toj godini sam počeo da prenosim svoje umeće na platna i posvetio se maksimalno unapređenju  tehnike  “Ulje na platnu”.

koleban1

Da li u tvojoj porodici ima još neki umetnik, slikar?

– Ne,  bar koliko ja znam. Iskreno ne znam odakle potiče taj moj recimo dar. Genetika sigurno nije,  verujem da ovaj moj dar potiče od Boga.

Svi mi ponekad budemo nečim ili sa nekim inspirisani. Gde ti nalaziš inspiraciju za slike?

– U životu.  Inspiriše me život i sve što se u njemu zbiva.  Osobito nalazim inspiraciju u ljudima. Oni mogu preneti  bitne poruke:  mudrost, iskustvo, nadu, sreću, tugu – sve ono što karakteriše jedno ljudsko biće. I sve to začiniti božanstvenošću.

Volim aktove, osobito ženske, njih vidim kao lepšu i božanstveniju stranu života. Kroz njih izržavam svoju slobodu. Ta mala doza golotinje eliminiše sve granice mog umetničkog duha. Kroz njih mogu pokazati čovekovu ranjivost i krhku zarobljenost u telesnom komoditetu.

Portreti su moj način stvaranja vanvremenske uspomene na ljudske suštine. Oni predstavljaju bezvremensko ogledalo čovekove duše u nasleđu za buduće generacije.

Da li kao umetnik, slikar, imaš nekog uzora i čiji rad baš ceniš?

– Iskreno, ja cenim svakog umetnika, svako od nas zna kakve poruke prenosi i verujem da je svaka bitna u vremenu na koje se odonosi. Moj uzori su Rembrant i Karavađo, zbog kojih sam i zavoleo umetnost, a i tehniku koju slikam. Volim slojevito slikanje i volim kontarste, pa ih često koristim zato što na taj način mogu dati veću dramatičnost svojim delima.

koleban2

Koliko treba da voliš to što radiš, jer znamo da se od umetnosti teško živi?

– Samo od umetnosti, živim od 2005-e  godine. Do tada sam radio kao špediter u jednoj špediciji u Makedoniji . Želja i ispunjenost umetnošću su me ponele, tako da sam odlučio da napustim taj posao i maksimalno se posvetim slikanju.  Jedan iskusniji čovek mi je rekao – uvek treba raditi ono što znaš najbolje i nećeš pogrešiti . I nisam. Verujte, nijednom umetniku nisu toliko bitne pare, koliko dela.  Meni je svako moje delo podjednakvo bitno. Svako od njih predstavlja parče mozaika moje duše. Mogu komotno reći – “ Da nemam svoja djela ostao bih nijem na svetu”.  Zato imam potrebu da čovečanstvu pokažem svoju umetnost, kako bih pokazao suštinu svog postojanja.

Dosta izložbi, što individualnih, što grupnih, je iza tebe. Da li si izlagao van granica Makedonije?

– Za sada, na žalost nisam. Nije da nisam hteo, već sam tražio prilike ali ih nikako nisam mogao dobiti bez većeg ulaganja novca, za koji u datom trenutku nisam bio spreman.  Ali to ne znači da neću izlagati.  Evo, mogu se pohvaliti da će od 18. do 30. juna 2016. godine, moja određena dela, biti izložena u Galeriji “ Per Engleson “,  u gradu Malme  u Švedskoj. To će biti moja prva internacionalna izložba i nadam se da će ih tek biti.

Da se nadovežem… znači da te možemo očekivati u neko skorije vreme i u Srbiji? 

– Svakako, ukoliko budem pozvan, rado ću doći. Ja volim Srbiju i stalno razmišljam o samostalnoj izložbi. Imao sam neke ponude ali se nažalost do sada,nisu realizovale. Nadam se da ću u bliskoj budućnosti imati prilike i to da ostvarim.

U bliskoj budućnosti tvoji radovi će biti stalno izloženi u tvojoj galeriji. Da li je to bolje za jednog slikara?

– Tako je. Priprema za moju galeriju je u toku, i nadam se da će biti otvorena sredinom maja ove godine. Ona će biti u mom gradu – Kumanovu, gde svako ko voli moju umetnost može doći i nahraniti svoja čula. Svakako da je bolje da svaki umetnik ima svoju galeriju gde može izložiti svoja dela. Tu će se družiti sa ljudima koji vole njegov rad i generalno, umetnost.

Idemo za trenutak u dalju budućnost. Gde vidiš sebe za 10 godina?

– Ja sam vrlo skroman čovek, bar tako kažu. Meni je dovoljno da uživam u onome što imam i poslu kojim se bavim. Lagao bih ako kažem da ne želim da se moja umetnost vidi svuda u svetu, da moja dela krase što više zidova i da se pominju u knjigama umetnosti .

Ali, pre svega, zdravlja i sreće svima pa i samom sebi, a onda kako je neko moj život naslikao tako će I biti. Živi bili pa pisali i nakon 10 godina.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.