Intervjui Srbija

Dr Dejan Mihajlović: Priznanje za Mladog heroja je najveća čast koju sam mogao da doživim

Dejan Mihajlović završio je Medicinski fakultet kao student generacije i sada je zaposlen kao saradnik u nastavi istog fakulteta, na predmetu Ginekologija i akušerstvo. Doktorand je na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Edukant je Transakcione analize i vodi Balint iskustvene grupe u Kosovskoj Mitrovici sa akcentom na odnos lekar-pacijent. Dobitnik je nagrade Srpskog lekarskog drustva za najboljeg diplomiranog lekara u 2018. godini. Autor je trinaest naučnih radova prezentovanih na nacionalnim i internacionalnim skupovima. Dejan je proglašen za Mladog heroja u oblasti nauke i obrazovanja.

https://www.youtube.com/watch?v=y9QdiuWlGQI&feature=youtu.be

Koliko Vam znači priznanje Youth Heroes?

Priznanje Youth Heroes je za mene najveća čast koju sam mogao da doživim, da nosim titulu „mladi heroj Srbije“. Takođe, priznanje je došlo baš u pravo vreme. podsetilo me šta sam sve postigao do sada i motivisalo da u narednom periodu moram biti još bolji.

Koju biste dosadašnju nagradu posebno istakli?

Istakao bih nagradu Srpskog Lekarskog društva Srbije za najboljeg diplomiranog studenta medicine u 2018. godini, priznanje prestolonaslednika Njkv Aleksandra Karađordjevića za učenika generacije i nagrade za najbolje radove na brojnim kongresima na kojima sam učestvovao.

Kako biste opisali svoj dosadašnji put do uspeha?

Kao dete sam izgubio oca, izbegao iz svog rodnog doma, doživeo razlicita neprihvatanja… To su sve neke stvari koje su mogle da me poremete – a ispostavilo se da su mi samo dale motiv više da uspem. Takođe, potičem sa sela, na šta sam jako ponosan. Smatram da je bilo potrebno truditi se mnogo više da bih ostvario neke svoje ciljeve u nedostatku resursa. Ali, na kraju svega – mozda je to i čar uspeha što nakon ne baš lakog puta uživam u “plodovima“ svog rada.

Šta je Vaš najveći izazov?

Najveći izazov za mene je spojiti nespojivo. Obzirom da radim kao saradnik u nastavi na Medicinskom fakultetu na predmetu Ginekologija i akušerstvo, pohađam edukaciju iz Transakcione analize, psihoterapijskog modaliteta, izazov mi je da ove dve, naočigled nespojive discipline, a moje velike ljubavi, spojim u svom radu da bi pacijenti imali sto bolju zdravstvenu zaštitu, kako fizicku tako i psihicku. Takođe, veliki izazov su mi naučna istraživanja.

Poznato je i da se bavite društvenim aktivizmom, podrškom psihijatrijskim pacijentima i gojaznim ljudima…

Još tokom studija započeo sam Balint edukaciju, koja se bazira na odnosu lekar-terapeut- pacijent-klijent i koja može dovesti do povećanja empatije prema pacijentima. Danas i sam vodim Balint iskustvene grupe sa studentima i lekarima kako bismo radili na poboljšanju ovog odnosa.
Što se gojaznosti tiče, i sam sam celog zivota “kuburio“ sa kilažom i na svojoj koži osetio psihičko nasilje, stigmatizaciju, odbacivanje te sam odlučio da pružam podrsku ovoj populaciji.

Kakvi su Vam planovi za budućnost?

Trenutno imam četiri cilja – da završim specijalizaciju, doktoriram, da završim edukaciju iz Transakcione analize i da se uvek trudim da budem sto bolji čovek.

Šta biste poručili mladim ljudima?

Vodim se rečenicom „Ne planirati znači planirati neuspeh“. Uz adekvatno planiranje, dobru organizaciju vremena, mnogo rada i truda uspeh je zagarantovan.

Foto: Jelena Ivanović

About the author

Stefan Mihajlovski

Diplomirani komunikolog. Student master programa Proizvodnja TV serija. Pisac knjiga ''14 dana karantina''. ''Ispod grla'' i ''Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti''. TV autor i voditelj. Kolumnista. Aktivista za ljudska prava.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.