Intervjui Srbija

Danijela – Nela Mihailović: Pozorište jeste mesto gde se leči duša

Danijela – Nela Mihailović je jedna od najboljih i najlepših srpskih glumica. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu 1994. godine, u klasi profesora dr Vladimira Jevtovića. Sa njom u klasi bili su: Boris Pingović, Danijela Kuzmanović Pavlović, Danijela Ugrenović, Nataša Ninković, Sergej Trifunović, Vojin ĆetkovićDobitnica je značajnih nagrada i priznanja.

(Fotografija: Danijela – Nela Mihailović; „Story)

Glumili ste u kultnim televizijskim serijama „Stižu dolari” i „Selo gori, a baba se češlja” u kojima ste tumačili jedan od glavnih likova. Koja Vam je uloga draža?

Jako mi je bitan lik Živane Ljutić u seriji „Stižu dolari” jer je to moja prva uloga na televiziji. Pored desetak godina igranja u pozorištu, ovo je bila jedna od mojih prvih većih uloga. Desila se u pravom trenutku kada sam već stekla neku zrelost i sigurnost. Partner mi je bio moj dragi kolega, kasnije veliki prijatelj Milenko Zablaćanski, što daje još jednu posebnu draž.

Da li je gospodin Radoš Bajić zahtevan kao reditelj?

Jeste onoliko koliko je i potrebno. To što smo uspešno snimili sve te projekte govori o tome da je uživanje u saradnji obostrano. Takođe, sarađivala sam i sa njegovom ćerkom Jelenom Bajić Jočić na snimanju filma „Led”.

Posle dvogodišnjeg studiranja medicine odlučili ste da upišete glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu. Šta je prevagnulo da gluma postane Vaša profesija?

Jao, i dan-danas ne znam! Što se tiče medicine, shvatila sam da to nije posao za mene i da se tu ne pronalazim. S druge strane, ljudima možete pomoći i kroz kulturu. Pozorište jeste mesto gde se leči duša. Svojevremeno je moj otac rekao za beogradsko Narodno pozorište: „Eto, to je taj ‚Kulinički centar’ u kojem moja ćerka radi!”

(Fotografija: Danijela – Nela Mihailović; „Žena – Blic)

Pozorište, radio, film ili televizija?

Sve je to deo moje profesije. Ali reći ću šta mi je najdraže – to je pozorište!

Kog glumca i koju glumicu smatrate najboljim glumcima 20. veka?

Mi smo, zaista, darovita nacija za glumu! To ne govorim samo ja, već su govorili i mnogi eminentni svetski glumci. Teško mi je da bilo koga izdvojim. Imali smo mnoge glumačke velikane! Međutim, kada govorim o našem najboljem živom filmskom glumcu izdvojiću Aleksandra Berčeka, a od glumica Svetlanu „Cecu” Bojković.

Trenutno pripremate novu predstavu u Narodnom pozorištu u Beogradu. Možete li nam reći nešto više o ovoj predstavi?

Naravno, radi se o Šekspirovom komadu „Ričard Treći”. Izuzetno zadovoljstvo mi predstavlja to što sa Cecom Bojković trenutno delim pozorišni život. Premijera je zakazana za 5. april 2017. na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kako vidite svet kulture i umetnosti za 50 godina?

Nadam se da će biti mnogo, mnogo bolji nego što je danas.

(Fotografija: Danijela – Nela Mihailović; „Naxi Radio)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.