Damama je zabranjen ulaz jer je to za berbernicu prokletstvo!

0

Berberin, stari zanat. Štucovanje – stara, danas, retko upotrebljavana reč. Od prošle nedelje i jedna i druga biće u češćoj upotrebi. Zašto? Zato što je u Beogradu otvorena berbernica u trenutno najpopularnijem delu Beograda – Sava Mali.
Trojica iskusnih zanatlija, odličnih frizera, zanimljivog izgleda i još zanimljivijih priča Milan, Bata i Karlo imaju da nam kažu par reči na tu temu.

Photo: Andrej Nihil

Odakle ideja za otvaranjem berbernice „The Barbers“ i zašto baš Sava Mala?

– Ideja je došla pre godinu dana. Inspirisali su nas berberi iz Roterdama – Schorem. Njih su koliko smo ukapirali hipsteri inspirisali na povratak u prošlost i pravim starim vrednostima od estetike do ponašanja… Oni često stavljaju hešteg #hipsterkiller, ali ne kao hejt već kao doterujemo „raspade“ da budu šmekeri, muškarci…( slobodan doživljaj). Sava Mala je logično mesto za nas. Mi smo na kapiji i smatram da se idealno uklapamo u okolinu i ostale sjajne lokale oko nas.

U berbernici mate klupicu kao u gansterskim filmovima. Da li to znači da nema zakazivanja? Ako je tako, šta možete da ponudite mušterijama dok čekaju jer vidim da nemate TV?

– Klupa je tu, naravno, za čekanje na red. Nnema zakazivanja. Postoji red i pravilo: Ako je stolica okrenuta ka klupi, a ne ka ogledalu, majstor je spreman. TV, hm… digitalizacija nam je prvu ideju starog televizora uništila, još uvek tražimo rešenje i taj neki stari manji crno beli tv za utakmice. Ako neko ima i zna kako to da uradimo neka svrati do nas da se dogovorimo.

Jack Daniels se izuzetno uklapa u imidž prostora. Videli smo da imate i prskalice napravljene od njihovih flaša?

– Jack Daniels se vezuje za barbershop-ove kroz istoriju. Postoji puno priča i mitova o Jack-u. Jedan od njih je da je bio berberin. Flaša Jack-a kao prskalica se koristila i ranije kao respekt velikom brki. Jack Daniels Serbia je prepoznao priču i sa njima smo se lako dogovorili za ozbiljnu saradnju na obostrano zadovoljstvo. Inače uz šišanje kod nas ide i Jack. U pregovorima smo i sa jednom pivskom kućom pa ko šta voli.

Photo: Andrej Nihil

Detalji poput slika bradonja na zidu, starog radija, zumbanih stolica su izuzetno interesantni. Ko ih je birao i vodio računa o dizajnu?

– Dizajn i enterijer smo nas trojica osmislili i angažovali majstore da to sprovedu u delo. Pult nam je radio jedan umetnik, filmski radnik, stolar Vlada Petrović. Sve mere je imao u glavi, čist orah. Arhitekta iz Amsterdama nam je rešio radne pozicije u prostoru i funkcionisanje u prostoru koje je u berbernicama drugačije od normalnih salona jer nema šamponjera nego lavaboi ispred ogledala,a stolice se okreću u toku rada za 360*

Voskirate li brkove i brijete li ih pravim britvama sa sve toplim peškirima na licu?

– Da voskiramo brkove, uljimo i trimujemo brade, brijemo britvama sa žiletom. Svako brijanje ima nov žilet. Vrući peširi su obavezni za opuštanje kože i duha.

Photo: Andrej Nihil

Ženama je ulaz zabranjen. Zašto je to tako?

– Damama je ulaz zabranjen u toku radnog vremena berbernice od 10-20h jer je to za berbernicu prokletstvo! Šalimo se! Nije prokletstvo, ali dobro zvuči kada zgaze nogom kod nas, kada bi prekršili prvo pravilo berbernica od 30-ih do 50-ih ne bi bili parlor- (pravo, ortodoxno) i ne bi više bili muški klub . Imamo prozore, sve se vidi šta se unutra radi. Ukoliko mame dovedu sinove dogovorićemo se oko signala koliko da se skrati klincima kosa, prek prozora . Poenta je povratak pravim vrednostima kada su muškarci bili muškarci i ovo je mesto za njih.

Da li žene zaista više vole bradonje ili je to samo trenutan trend?

– To moraš pitati žene. Ali da, definitivno je trend koji teži ka sređivanju i mi smo zato tu. Brkovi sređeni ala Poaro i Dali takođe su trend koji dolazi. Obrijani muškarci su uvek in. Ništa ne forsiramo sve radimo. Pa ko šta želi i voli.

Mnogu društvene mreže prepoznaju kao odličan način komunikacije. Da li smatraš da je to glasilo budućnosti i kakav odnos imate prema istim?

– Naš marketing je zasnovan samo na društvenim mrežama. Smatramo da ih naša ciljna grupa intenzivno koristi. Intrernet je definitivno glasilo budućnosti, ali negde liči i na staro „od usta do usta“ iliti od šera do lajka.

 

Oglašavanje

O autoru

Jelena Radović

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator. Predavač. Skriboman. Kreativac. Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaz". i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu. Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend