Intervjui Srbija

Branka Pujić: Ne čeznem za Holivudom i Bolivudom

Mr Branka Pujić Jovanović je jedna od najlepših i najpoznatijih srpskih glumica. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu 1991. godine, u klasi profesora dr Vladimira Jevtovića. Sa njom su studirali: Darko Tomović, Dragan Bjelogrlić, Dragan Petrović – „Pele”, Dušanka Stojanović Glid, Milorad Mandić – „Manda”, Mirjana Joković, Slobodan – Boda Ninković, Srđan „Žika” Todorović, Tatjana Venčelovski, Vesna Stanojević i Vesna Trivalić. Upravo je ta klasa poznata kao nacionlana, odnosno kao jedina generacija studenata glume iz koje su svi napravili vrhunske karijere.

Usavršavala se na raznim radionicama i seminarima u zemlji i svetu. Dobitnca je brojnih značajnih nagrada i priznanja. Pored glume, bavi se i pedaogijom, pa je u zvanju redovnog profesora FDU u Beogradu.

(Fotografija: Branka Pujić, 2013; © „tportal)

Jedna od Vaših poznatijih uloga jeste stomatolog Jelena Ljutić u kultnoj TV seriji „Stižu dolari”. Čega se najbolje sećate sa snimanja ove serije?

Jelena Ljutić je karakter koji je potpuno drugačiji od mog i zato mi je bilo interesantno u samom procesu rada. Ona voli pare, markiranu garderobu, opsesivno se bavi svojim izgledom i radi estetske zahvate.

Prvih nekoliko epizoda ona je pod zavojima, pa sam kao glumački izraz imala samo oči, ruke, stav tela i glas. Sve to je bilo izazov za mene i uspela sam da oživim njen lik veoma dobro, tako da je Siniši Paviću bilo inspirativno da napiše još scena u kojima će se Jelena pojavljivati, iako prvobitno nije bilo tako zamišljeno.

Dobro smo se zabavljali u toku snimanja – bilo je puno smeha, ali i suza kada nas je napustio naš divni kolega Milenko Zablaćanski.

Kada bi glumu trebalo da definišete rečju, koja bi to reč bila?

Igra.

(Fotografija: Branka Pujić i Dragan Jovanović, 2016; © „Gloria)

Radite kao redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i predavač u Dramskom studiju „Mali teatar”. Na koje greške najčešće nailazite kod svojih studenata, odnosno polaznika?

Uglavnom nemaju dovoljnu svest o sebi i svojim mogućnostima. Trudim se da ih naučim kako najbolje da upoznaju, prihvate i zavole sebe, a zatim da se neprestano razvijaju. Da rade na svom integritetu, individualnosti i kreativnosti, ali i da budu timski igrači, te da nikad ne zaborave da trčimo maraton.

Studentima često kažem da je za mene gluma ljubav, vera i igra.

Kako biste opisali položaj glumca 21. veka u Srbiji?

Položaj glumca je težak, jer je velika ponuda, a mala potražnja. Nažalost, poremećeni sistem vrednosti u samom društvu odražava se i na položaj umetnika. No, kad radiš nešto što voliš, onda ceo život ništa i ne radiš – već se igraš. Umetnost je iznad svega!

Holivud ili Bolivud?

Ne čeznem za Holivudom i Bolivudom. Volim autorske filmove, a ne filmsku industriju. Naše mesto je ovde. Imamo najdarovitije umetnike na svetu, samo je potrebno da im damo šansu…

(Fotografija: Anđela Jovanović i Branka Pujić, 2016; © „Hello!” magazin)

U kom mediju sebe najviše pronalazite – u pozorištu, na filmu, radiju ili televiziji?

Imala sam sreću da radim u sva četiri medija. Ipak, pozorište je, zbog neponovljivosti tog trenutka i direktne razmene energije sa publikom, nezamenljivo.

Sada bih volela da malo više radim na filmu. To je medij gde sam, sticajem okolnosti, bila najmanje angažovana.

Drama ili komedija?

Volim i dramu i komediju. Mada, mislim da je komedija teža, pa samim time zahteva veću glumačku inteligenciju. Zato mi igranje u komedijama uvek predstavlja veći izazov.

Kako vidite pozorišnu i filmsku scenu za 50 godina?

Verujem da će se pozorište i film približiti jedno drugom, da će se umetničke individualnosti i kulturni milje više mešati. Različitosti stvaraju jedinstvenu lepotu.

(Naslovna fotografija: Branka Pujić; © „Vikimedija)

Tags

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.