Intervjui Srbija

Branislav Lečić: Glumačka sloboda je visoki profesionalizam

Branislav Lečić je jedan od najboljih srpskih glumaca. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu 1978. godine, u klasi Minje Dedića. Pored glume, bavi se režijom, pedagogijom i politikom. Bio je ministar kulture u Vladi Republike Srbije. Dobitnik je mnogih značajnih pozorišnih i filmskih nagrada.

Branislav Lečić(Fotografija: Branislav Lečić, „Telegraf”)

U predstavi „Rođendan gospodina Nušiča” igrate ulogu jednog od najboljih komediografa sa naših prostora. Koliko se Branislav Nušić iz ove predstave razlikuje od onog stvarnog?

O jednom se u ovoj radnji govori, a drugi je pisac. Mislim da je Dušan Kovačević njegov direktan naslednik, kao što je i sam Nušić nasledio Jovana „Steriju” Popovića. Kovačević je sublimirao i jednog i drugog u svom savremenom biografskom radu, koji je toliko uzbudljiv da je nejasno da li definiše vreme u kojem živimo ili budućnost koja dolazi.

Šta podrazumevate pod glumačkom slobodom?

Glumačka sloboda je visoki profesionalizam. U dogovorenim stvarima, koje su rezultat kolektivnog rada i rediteljskog postupka, moguća je sloboda onoliko koliko ko radi za temu, a ne ako obrušava suštinu predstave. Ne volim kada glumac da sebi toliku slobodu da, u stvari, poruši formu koja je napravljena. To je predstava koja, zahvaljujući takvom pakovanju, hoće nešto da kaže. Glumac, ako hoće da ima slobodu, treba da radi monodramu.

Da li imate tremu pred nastupom posle toliko godina uspešne karijere?

Ne, imam radost. Moja trema se pretvorila u radost.

Radite kao profesor na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, gde predajete glumu, a takođe držite i Edukativni centar „Lekart”. Koja je razlika između rada u ovoj školi i rada na fakultetu?

Ja se pedagogijom odavno bavim – iza mene je već oko 12 godina pedagoškog rada.

„Lekart” je jedna vrsta terapije i pronalaženja sebe. Namenjen je populaciji od 7 do 77 godina, te šalje poruku: „Nikad nije kasno da otkriješ sebe!” Ljudi dolaze iz različitih motiva. Imamo i one koji se pripremaju da upišu neki umetnički fakultet, tako da „Lekart” obuvata: glumu, režiju, pisanje scenarija, muziku, pevanje, komponovanje, ples, novinastvo, pisanje, slikanje… On je ozbiljna struktura koja daje šansu da svaki čovek napreduje kroz umetničke alate i zanate, bez obzira na starosno doba, da pronalazi sebe, bude bolji i srećniji jer ima kontakt sa umetnošću, a umetnost je lekovita! Zato i ima naziv „Lekart”.

Što se tiče fakulteta, to je nešto ozbiljnije. Imam nameru da stvaram takav oblik pedagoškog rada na fakultetu, koji će biti mnogo moderniji i zahtevniji od trenutnog.

Branislav Lečić(Fotografija: Branislav Lečić, „Novosti”)

Nedavno ste završili snimanje filma „Apsurdni eksperiment”. Pored Vas, u njemu učestvuju i mnogi naši poznati glumci. Da li nam možete nešto više reći o tom filmu? Kakvi su Vaši utisci?

Ne znam, nisam ga ni video. Moram da sačekam da vidim šta je napravljeno, to jest kako je sve ispalo.

Da niste glumac, bili biste?

Mnogo je stvari koje me zanimaju. Sve što je vezano za prirodu i sve što je kreacija me inspiriše. Arhitektura me posebno zanima jer volim estetiku koju ona nudi. To je opet neka umetnička sklonost. Kako da kažem, ja sam čovek koji bi se snašao u svakom poslu. Mogao bih da budem i običan zanatlija, a da budem srećan i zadovoljan. Pošto sam završio srednju Mašinsko-tehnološku školu, znam da radim autogeno i elektrolučno zavarivanje, kovanje, lemljenje, rad za strugom, rendanje glodalicom…

Kako vidite svet za 50 godina?

Mislim da dolazi novo doba u kojem će se roditi jedno duhovno čovečanstvo, kao sublimacija svega postojećeg. Najzad moraju da se ujedine iskustva čoveka u polju ideologije i u polju duha.

(Fotografija: Branislav Lečić, „Alchetron”)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.