Intervjui

Brana’s Divine World – domaći blog koji parira svetskim

Zvezda koja postojano sija na našoj blogosferi već pola decenije je Brana’s Divine World lifestyle blog, autorsko čedo diplomirane novinarke Branislave Antović. Oktobar je protekao u rođendanskom raspoloženju u Brana’s Divine svetu s obzirom na to da je 12. oktobra blog proslavio pet godina svog postojanja. 

b1

Draga Brano, pre svega primi moje srdačne čestitke povodom blogorođendana! Kada se osvrneš na svoje početke da li si sanjala da ćeš doživeti ovakav uspeh i kada bi sad počinjala da li bi sledila isti put?

– Najpre, veliko hvala na lepim rečima i na čestitkama! Pre pet godina, kada jesam započela svoj blog bilo je krajnje nerealno razmišljati o blogovanju kao ičemu značajnijem od hobija. Ne samo da je koncept modnog ili lifestyle bloga bio poprilično nepoznat, već je i blogovanje kao takvo bilo tek u začetku. Dakle, nadanja o bilo kakvom uspehu i novcu nije bilo ni u najavi. Sve što je meni tada bio cilj jeste začetak svog malog online kutka na kojem sam mogla da se kreativno izrazim kao tek diplomirana novinarka zainteresovana za mnogo toga. Što se tiče puta ništa ne bih menjala, jer sve učinjeno, pa čak i greške, imale su svog udela u razvoju mog bloga i njegovom napretku.

b2

Brana’s Divine World je prošle godine proglašen za jedan od pet najboljih domaćih blogova, a ti si ostvarila saradnju sa mnogim poznatim brendovima. Da li si na svom putu do uspeha nekad bila u iskušenju da odustaneš?

– Dešavalo se i to. Ali bih tu misao na umu imala tek nekoliko sati. Možda ni toliko. Od prvog trenutka maksimalno sam uživala u blogovanju i svemu što je ono podrazumevalo, da nikada nije bilo dovoljno velikog razloga da se odreknem svega toga.

b3Uspela si da svoj hobi pretvoriš u posao u zemlji gde se blogovanje još uvek ne shvata ozbiljno. Da li smatraš da će doći vreme kada će se stvoriti uslovi da blogovanje preraste u moderno zanimanje i u Srbiji, kao u svetu?

– Mislim da smo već tu negde. Sve više je primera sjajnih blogera koji su svoj hobi uspeli da monetizuju i da svoj blog pretvore u glavni izvor prihoda. Sa druge strane, još veći je broj onih koji su uz pomoć blogova uspeli da prezentuju svoj rad i talenat i da tako prokrče svoj profesionalni put. Dakle, već smo poprilično daleko od situacije u kojoj smo bili pre pet godina. Mogu samo da zamislim gde će čitava ova priča biti za još koju godinu. Dakle, blogovi u Srbiji nisu samo budućnost, već i sadašnjost.

Koliko ti je trebalo vremena i uloženog truda da počneš da ostvaruješ prihod od bloga i kako izgleda dan jednog profesionalnog blogera?

– Poprilično. I vremena i truda. I to je ono što odgovorim svim budućim blogerima kojima je tema zarade putem bloga među prvim pitanjima – proći će mnogo vremena od prvog napisanog do prvog plaćenog posta. I tako treba i da bude. Jer kredibilitet, koji jeste prvi i najvažniji preduslov za monetizaciju bloga, ne ostvaruje se preko noći, već posvećenim radom i trudom.
Što se tiče mog radnog dana prednost ovakvog posla jeste to što nijedan dan nije sličan prethodnom. Ali ako pričamo o najčešćim scenarijima onda su to sledeća dva:

-kod kuće sam celog dana i minimum 10 sati provodim ispred kompjutera u svojoj pidžami ili

-u kontinuitetu sam 10 sati van kuće na sastancima, fotografisanjima, promotivnim događajima.

Ovo drugo je svakako glamuroznije i interesantnije, ali prvi scenario je važniji za ono što se dešava na blogu i zato su takvi dani češći.

Kada bi morala da napišeš oglas za posao blogera, koje bi osobine i kvalitete navela da potencijalni kandidat treba da poseduje?

– Kreativnost, originalnost, pismenost, elokventnost, iskrenost, prizemnost i radna navika.

Coco Chanel je izjavila: „Obucite se kao da idete na sastanak sa najvećim neprijateljem“, šta ti imaš na umu prilikom odabira odevne kombinacije?

– Svoje trenutno raspoloženje i priliku za koju biram kombinaciju. Ovo drugo je možda i presudnije s obzriom na to da volim da garderobom ispoštujem događaj na kojem sam.

b4

Imala sam priliku da pročitam status jedne mame iz inostranstva u kome se žali kako je blog njenog devetogodišnjeg sina imao daleko veću posećenost tog dana nego njen. Šta misliš o trendu da deca bloguju i koliko to može da bude opasno?

– Ovih dana često razmišljam na tu temu i još uvek nemam jasno izgrađen stav po tom pitanju. U jednu ruku vidim to kao način da se deca kreativno izraze uz pomoć interneta, koji je toliko zašao u pore naših života da je nemoguće potpuno ga distancirati od njih, a sa druge strane osećam žal što ta ista deca nemaju detinjstvo kakvo smo moji vršnjaci i ja imali, a koje mi iz ove perspektive deluje zdravije i poželjnije za dečiju prirodu. Videćemo šta će doneti budućnost. Ono što je već sada sigurno jeste to da su roditelji ti koji igraju presudnu ulogu. Uz njihov nadzor i savete svaka priča, pa i ova, može imati pozitivan uticaj na dete i njegov razvoj.

Nedavo si objavila post o Emi Fik, mladoj ilustratorki iz Nju Orleansa, koju je boravak u Srbiji inspirisao da objavi knjigu ilustracija o našoj zemlji pod nazivom ‘Snippets of Serbia’. Šta misliš zašto lepote naše zemlje najčešće vidimo tek kroz oči nekog stranca?

– Odgovoriću na ovo pitanje na isti način na koji sam odgovorila na jedan od komentara na taj post: Možda smo zbog svega što se dešavalo prethodnih decenija i zbog svih negativinih priča koje su nas pratile godinama i sami počeli da verujemo u to da smo gori i lošiji od ostali. Nekako smo onaj kompleks više vrednosti i priče da smo nebeski narod zamenili kompleksom niže vrednosti i uverenja da je svugde bolje i lepše no ovde. Koliko prvo nije bilo istinito toliko tek ovo drugo nema veze sa istinom… Pozitivne priče stranaca podsete nas na to i onda se na trenutak osvestimo i shvatimo koliko smo bogati.

Od skora fanovi mogu da te prate i preko tvog YouTube kanala, gde im daješ predloge koja mesta u gradu treba da posete, na koje kvalitetne sadržaje da obrate pažnju, kao i da vide snimke tvojih putovanja. Koju bi destinaciju volela da posetiš i zbog čega?

– Od letos aktivno razmišljam o Jordanu. Usled bezbedonosne situacije sada nije najsrećniji trenutak odlučiti se za tu destinaciju, ali ako bih mogla da biram volela bih da upravo tamo otputujem prvom prilikom. A odgovor na pitanje zašto baš ova destinacija verovatno ima veze sa mojim detinjstvom i činjenicom da sam dugo bila opsednuta Spilbergovim filmovima o Indijani Džonsu.

b5

Tvoj fashion blog je vremenom prerastao u lifestyle blog kako su se tvoja interesovanja širila. Kako vidiš Brana’s Divine World za pet godina?

– Kao blogo-magazin, koji ću sa uživanjem voditi i oko kojeg ću okupiti nove ljude koji će na njegovim stranicama imati šta da kažu i pokažu. Raduje me da sam već krenula u tom smeru.

b7Šta bi savetovala budućim blogerima koje početničke greške da izbegnu i da li postoji formula za kreiranje uspešnog bloga?

– Pišite blog kakav biste i sami čitali. Neka sadržaj bloga bude fokusiran na teme koje vas interesuju, inspirišu i o kojima imate šta da kažete. Pokušajte da se opremite što bolje u pogledu tehnike koja vam je neophodna kako biste brže i efikasnije završavali svoje blogerske obaveze. Obratite svu pažnju na vizuleni izgled svog bloga, jer to je prvo na šta će i vaši čitaoci obratiti pažnju. Budite aktivni na društvenim mrežama, jer to vam je osnovni način da doprete do što šire publike. Neka blog bude odraz vaše ličnosti, zato u njegovom vođenju budite što iskreniji i svoji, jer sve drugo se vrlo lako prepozna i još lakše prezre od strane čitalaca. I najbitnije, ne računajte da ćete brzo i lako doći do zarade, jer kao što već rekoh, mnogo vremena, rada i truda prođe od prvog napisanog do prvog plaćenog posta.

Autor fotografija: Jovana Tomašević

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.